Barne- og familieetaten i Oslo kommune er i disse dager ute med en ny film for fosterhjemsrekruttering. I den humoristiske filmen er det to barn som avholder jobbintervjuer med en håndfull kjente norske fjes.

- Vi ønsket å la barna spille hovedrollen i filmen. Dette er for å ta barnas perspektiv og vise at det er barna som trenger voksne til å stille opp som fosterhjem, sier kommunikasjonssjef i Barne- og familieetaten, Kristin Jonassen Nordby.

Filmen, som har fått navnet «Jobbintervju til verdens viktigste jobb», er etatens største suksess på sosiale medier. Etaten oppgir at filmene deres vanligvis ligger på mellom null og ti delinger på sosiale medier, mens denne filmen har blitt delt hele 271 ganger. Det er 160 flere delinger enn hva deres nest mest populære film har klart å nå.

Filmen har per 27. februar blitt sett 198.982 ganger, ifølge etaten.

- Det er fantastisk fint å se at så mange har latt seg engasjere og sjarmere av videoen. Det har rent inn med fine kommentarer som handler om hvor flinke de unge hodejegerne er, at filmen er rørende, men også realistisk. Selv om den ble lagt på Facebook for flere uker siden, ser vi at den fortsetter å engasjere, sier Jonassen Nordby.

Se kampanjefilmen her:


Internproduksjon
Filmen er produsert internt av Barne- og familieetaten og skal ifølge Jonassen Nordby være inspirert av en film produsert av NordlysLab for Bufetat region Nord.

- Vi fikk tillatelse til å lage en video med samme konsept - barn intervjuer voksne om å bli fosterhjem. I forarbeidet skrev vi manus til barna, men svarene og reaksjonene fra de voksne er spontane og genuine, sier Jonassen Nordby.

Hun forteller at selv om denne filmen er av den mer lystige arten, så varierer de på hvilke virkemidler de bruker i sine videoer.

- Selv om det brukes mye humor i videoen, avslutter den i en mer alvorlig tone når jobbkandidatene blir spurt om hva som er et godt hjem for dem, sier Jonassen Nordby.

Hadde forventinger
Jonassen Nordby forteller at de fikk forventinger om at den ville bli godt mottatt da de så den internt.

- Men resultatet har overgått våre forventninger. Her internt ser vi filmen igjen og igjen, fordi vi synes den er så fin, rørende og morsom, sier hun.

- Har filmer på sosiale medier noen faktisk effekt? Er det flere som melder sin interesse for å bli et fosterhjem?

- Når vi legger ut innhold på sosiale medier bruker vi flere måleparametere. Blant annet ser vi på hvor mange lenkeklikk vi får,  sier Jonassen Nordby og fortsetter:

- Siden 2022 har vi satset mer på film i rekrutteringsarbeidet vårt. Dette har bidratt til en betydelig økning i engasjement på sosiale medier og påmeldinger til informasjonsmøter fra 2021 til 2022. Økningen har fortsatt i 2023, da økte i antall lenkeklikk med 800 prosent sammenlignet med året før.

Håper på engasjement
Hun mener videoen har verdi i seg selv, fordi den er med på å bevisstgjøre om behovet for flere fosterhjem.

- Det er mangel på fosterhjem i Oslo og i resten av landet. Vi er sikre på at det finnes mange som både kunne tenke seg å være fosterhjem og som er godt egnet til oppdraget, men som bare ikke har tenkt tanken ennå, sier Jonassen Nordby.

- Vår oppgave er å nå disse med engasjerende innhold, som kan vekke deres interesse for å bli fosterhjem, legger hun til.