Jeg jobber med digital markedsføring. Da er det uunngåelig å ikke jobbe med Meta. Og jeg går aldri en arbeidsdag til ende uten å få minst ett spørsmål som har med annonsegiganten å gjøre, enten om det er inspirert av nyhetsbildet, eller av faglige vurderinger. 

Akkurat nå brygger det opp til nok en Meta-storm, takket være KI-treningen de skal sette i gang med 26. juni. Men hvor var stormen rundt OpenAI og YouTube? OpenAI kan sies å ha gjort akkurat det samme, bare med YouTube-videoer. Ingen storm der vil jeg si; kanskje et lite vindpust, hvis du leser de rette avisene. Og der var det jo faktisk snakk om et helt reelt regelbrudd, og kanskje også lovbrudd. 

Meta har klarert sin planlagte KI-trening med det datatilsynet de er pliktige til å forholde seg til: det irske DPC. DPC er med andre ord enige med Meta sin vurdering; dette er innenfor deres berettigede interesse, og således innenfor loven.

Jeg ber deg nå lese dette utdraget fra vilkår for bruk av tjenesten:

you grant [us] and our affiliates a worldwide, royalty-free, sublicensable, and transferable license to host, store, cache, use, display, reproduce, modify, adapt, edit, publish, analyze, transmit, and distribute that content. This license is for the purpose of operating, developing, providing, promoting, and improving the Services and researching and developing new ones. This license includes a right for us to make your content available to, and pass these rights along to, service providers with whom we have contractual relationships related to the provision of the Services, solely for the purpose of providing such Services.

Dette er ikke Meta sine vilkår, men Snapchat sine. 

Jeg ser ingen grunn til at KI-trening ikke kan omfattes i denne formuleringen, som jeg for øvrig samtykket til da jeg opprettet Snap-kontoen min. 

Når det blåser opp til storm forsvinner gjerne mange av de viktige nyansene i en sak. Og en av de veldig viktige nyansene i alle saker som har med personvern å gjøre heter «behandlingsgrunnlag». Altså, den ‘gode grunnen’ noen måtte ha til å behandle dine personopplysninger (for det er i utgangspunktet ikke lov å behandle noen andres personopplysninger, uten gyldig årsak). Det er mange gode grunner, og alle er formelt listet opp i personvernloven og er, således, strengt regulert. Vår bransje har, på meget kort tid, blitt vant med at det er samtykke som gjelder. Aktører som driver målrettet markedsføring og opererer med andre behandlingsgrunnlag enn dette, må forvente kritikk fra et eller annet hold. 

Meta skal trene sin KI, ved å behandle brukernes bilder (‘personopplysninger’), basert på behandlingsgrunnlaget ‘berettiget interesse’. For å bruke dette behandlingsgrunnlaget må man gjøre en ‘interesseavveining’: veier Metas interesse av å utvikle sin KI-tjeneste tyngre enn brukernes rett til personvern? 

Det norske forbrukerrådet mener nei, og har, i samarbeid med NOYB (interesseorganisasjonen startet av Max Schrems), klaget inn det de kaller «et åpenbart brudd på personvernloven» til Datatilsynet. Flere klager er allerede levert, og flere er ventet, både i Norge og resten av Europa. Kanskje vil tilsynsmyndighetene få satt et stopper for dette før det blir realitet. Fordi behandlingsgrunnlaget ikke er solid. Personlig synes jeg det er langt mer horribelt at jeg ved å bruke et sosialt medium, må godkjenne helt vanvittig generelle bruksrettigheter for mitt innhold, som det sosiale mediet deretter kan gjøre hva de vil med. Inkludert KI-trening.

Så når denne stormen løyer, ikke glem at det er minst like viktig å lese det som står med liten skrift, som det er å lese overskrift. 

Og dere; Meta har gitt oss et skjema for å protestere, så gjør det'a. Ikke fordi de nødvendigvis kommer til å ta prosten til følge, men fordi det er nær det eneste du, David, kan gjøre mot Goliath. 

For ordens skyld; dette er fra Meta sine vilkår:

Specifically, when you share, post, or upload content that is covered by intellectual property rights on or in connection with our Products, you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, and worldwide license to host, use, distribute, modify, run, copy, publicly perform or display, translate, and create derivative works of your content.