Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det pågår en heftig markedskrig om det betalingsvillige og fotballelskende publikummet for tiden. I vår snappet TV 2 rettighetene til den engelske toppfotballen Premier League foran nesen på betal-tv-kanalen Canal+, noe som utløste heftige spekulasjoner om hvor store bevegelser dette ville føre til i kundemassen.
Dermed startet det raskt opp en reklamekrig om hvem som har det beste fotballpoduktet blant de mange tilbyderne.
Alle de ulike tilbyderne av tv-fotball denne høsten har nå vært ute og markedsført sitt fotballprodukt og flere reklamefilmer har gått på lufta på de store tv-kanalene. Både RiksTV, Get, Canal Digital, TV 2 og Viasat (bildet) har vært ute og reklamert for Premier League, mens betal-tv-kanalen Canal+ har markedsført sin eksklusive spanske og italienske rettigheter.
Kampanje har derfor valgt ut tre av de største reklamefilmene og i samarbeid med markedsanalyseselskapet Nepa testet ut filmene på et representativt utvalg av befolkningen. Her kommer det frem at det hersker full forvirring om hvem som er avsender av filmene.
- Vanskelig å skille
- Folk har uvanlig store problemer med å tolke hvem som er avsendere for reklamefilmene. Kanskje skyldes det at det er så mye reklame for de ulike kanalene akkurat nå, at folk helt enkelt har problemer med å skille dem fra hverandre. Men de som oppfatter avsenderen virker også å forstå budskapet og liker filmene. TV 2 er i en klasse for seg og gjør det mer enn dobbelt så bra som Canal+ på disse parametrene, sier Per Åsberg i markedsanalyseselskapet Nepa.
I tillegg til de målte filmene fra TV 2, Viasat og Canal+, har også RiksTV og Canal Digital fotballfilmer ute i disse dager.
- Viasat skårer dårlig
Filmene er også testet med tanke på emosjonelle effekter gjennom Nepas følelelseskart som spenner over et følelsesspekter fra negative til positive følelser og hvor høyt og lavt disse slår ut spenningsmessig.
- Filmene får ganske spredt mottagelse emosjonelt. Viasat-filmen synes folk ganske dårlig om, mens TV 2 sprer seg over et mye bredere følelsesregister og er den kampanjen som klarer seg best selv om filmen gjør folk spente og oppjagede. Canal+ ligger noe midt i mellom de to, sier Åsberg.
Totalt har 314 personer svart på Kampanjes reklameenquete som er gjennomført i samarbeid med Nepa.