Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I dag ble Birger Magnus utnevnt till ny styreleder i NRK etter William Nygaard. Kulturminister Thorhild Widvey (H) svingte øksa og kvittet seg med fire av fem eksterne styremedlemmer.
Arbeiderpartiet (Ap), som styrte Kulturdepartementet i åtte år, mener Magnus er et godt valg:
- Det er et veldig solid navn, ingen tvil om det. Det er viktig at man har folk i styret som kjenner mediebransjen, og det har man fått her, sier mediepolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, til Kampanje.
Han er likevel bekymret for at styret vil få oppgaven med å kutte i NRKs budsjett, dersom kulturminister Thorhild Widvey bestemmer at det skal gjøres.
- Uavhengig av hvem som sitter i styret, er jeg redd for at Widvey har en «masterplan» om å svekke NRK ved å strupe økonomien, og at styret får ansvaret for å foreta kuttene. Styret kan bli gisler for statsrådens ønske om å svekke NRK. Jeg ønsker styret lykke til, og håper det viser muskler hvis det ser at statsrådens disponeringer går ville veier. På kulturfeltet sier regjeringen at kulturen skal settes fri, men struper økonomien og gir Kulturrådet ansvar for kuttene. Jeg er redd vi vil se det samme her, derfor er det viktig med et styre som er tydelig overfor statsråden når det behøves, sier Grande.
Les også: Birger Magnus ny styreleder i NRK
Les også: Flikke: - Widvey må ikke vingeklippe NRK
Les også: Aasheim: - Et spennende valg
- Det beste styret for NRK
Kulturminister Thorhild Widvey blåser av opposisjonspartiets langtidsvarsel for det nyvalgte NRK-styret.
- Dette er bare vås. Arbeiderpartiet satt med makten i åtte år og de håndplukket sine styrekandidater. Det er det vi også har gjort. Vi har gitt NRK det beste styret de kan ha for fremtiden. NRK står foran en tøff omstilling og tøffe prioriteringer. Samtidig er det viktig at NRK har et offensivt styre, et styre som er villtig til å være med å forme NRK for fremtiden, som ikke bare skal se på omstilling, men bidra til at NRK også blir en sterk allemennkringkaster i fremtiden, sier Widvey til Kampanje.
- Synes du det gamle styret har vært for defensivt, ettersom du beskriver det nye som offensivt?
- Jeg har ingen kommentarer til det. Jeg synes de har gjort en god jobb, men nå har vi fått en anledning til å sette sammen et nytt styre som vil møte morgendagens utfordringer.
- Var du tidlig klar på at du ville gjøre omfattende utskiftninger i NRK-styret?
- Ja, jeg har vært opptatt av at vi nå har hatt anledning til å gjøre endringer. Det forrige styret satt i fire år og vi så at det var nødvendig å gjøre endringer nå. Det er styrets samlede kompetanse som er avgjørende når vi setter sammen et nytt styre, understreker statsråden.
Magnus: - Ingen krigserklæring
Også NRKs nye styreleder, Birger Magnus, mener det er liten grunn til bekymring i opposisjonen etter dagens generalforsamling og styrevalg. Magnus avviser at styret blir regjeringens gissel når NRKs fremtidige kurs skal stakes ut.
- Det tror jeg er lite sannsynlig. Slik jeg har oppfattet statsråden, både i eksterne uttalelser og i mine diskusjoner med henne, vil regjeringen og statsrådens syn på NRKs fremtid være av en slik karakter at NRK vil overleve regjeringsskiftet. Regjeringens NRK-politikk vil ikke være en krigserklæring mot opposisjonen, sier Magnus.
- Hva mener du blir NRKs største utfordringer?
- Det blir å forholde seg til et mediemarked som endrer seg stadig hurtigere. Forandringstakten flater ikke ut, den øker. Noe av det mest kritiske for en organisasjon som NRK er å ha medarbeidere som synes det er morsomt å prestere, men samtidig holde fast ved det som er kjernen i NRKs virksomhet: Å levere innhold til et stort publikum.
Regjeringen varslet allerede ved maktskiftet i fjor høst at den ville gå gjennom NRKs virksomhet og finansiering. Når Kampanje spør Magnus om det er noe NRK driver med i dag som statskanalen ikke burde holde på med i fremtiden, svarer han kontant:
- Nei, det har jeg ingen oppfatning av. Det er meget godt mulig, men i dag har jeg ingen mening om det.
- Vil NRK-lisensen overleve den politiske gjennomgangen av NRK, eller tror du det kommer nye måter å finansiere NRK på?
- Vi er nettopp blitt utnevnt, så det har jeg ingen oppfatning av nå, svarer Magnus.
- Har funnet tonen med Eriksen
Nå skal han jobbe tett med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som ble ansatt av det forrige styret i 2012. Sist gang begge målte krefter i samme bransje, jobbet Magnus som konserndirektør i Schibsted mens Eriksen var konserndirektør i A-pressen.
- Vi kjenner hverandre fra samme bransje, men vi har aldri jobbet sammen. Vi har funnet tonen så langt. Vi har hatt noen møter sammen og det har gått greit, sier Magnus, mens Eriksen nikker smilende.
- Du forlot mediebransjen i 2009. Mye har skjedd siden den gang. Er du oppdatert?
- Ja, jeg er oppdatert, selv om jeg ikke har vært på ballen hele tiden siden den gangen, svarer NRKs nye styreleder, som fortsetter som styreleder i Storebrand og Hafslund.
Magnus er ingen novise i mediebransjen. Han var en sentral og mektig konserndirektør i Schibsted inntil han tapte kampen om konsernsjefstillingen mot Rolv Erik Ryssdal i 2009. Han har vært styreleder i svenske Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Aftenposten, VG og Media Norge.
Les også: Magnus slutter i Schibsted
William Nygaard varslet Kulturdepartementet om han ikke ville stille til gjenvalg som styreleder i april. Kulturminister Thorhild Widvey vil ikke røpe når Magnus kom på hennes kandidatliste.
- Det har jeg ingen kommentar til. Vi har jobbet med dette lenge, vi har vært opptatt av få et styre som er bredt sammensatt og kompetent styre. Jeg er fornøyd med at vi har lykkes med det, sier hun til Kampanje i ettermiddag.
Kampanje.com onsdag morgen: Les hva konkurrenter og tidligere kolleger mener om utnevnelsen av Birger Magnus.