Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Forrige uke lanserte Ingebrigt Steen Jensen og hans reklamebyrå Alle Gutta en storstilt reklamekampanje for å redde avisannonsen i samarbeid med markedsrådet i Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Kampanjen er naturlig nok kun å finne på trykk, og i én av annonsene trekker Alle Gutta frem reklamekampanjen de har gjort for Bama som et eksempel på hvor effektiv avisannonser kan være.
«Salget av bananer slår alle rekorder i år. Utrolig hva en ny avisannonse hver uke kan gjøre», heter det i annonsen. «Det betyr 250 000 bananer i mersalg hver eneste uke. Hva har Bama gjort for å få dette til? De har rykket inn en ny helsides bananannonse hver eneste lørdag i VG helg, og fortalt om bananens egenskaper i omgivelser som bygger merke og salg».
- Så enkelt er det ikke
Statsviter Svein Tore Marthinsen, som sammen med Cecilie Staude står bak bloggen Sosial Kommunikasjon, tok selv kontakt med Bama for å høre hvordan dette henger sammen. Svarene han fikk derfra har fått ham til å konkludere med at annonsen er misvisende.
«Markedssjefen forteller at Bama har hatt økning i banansalget over flere år, også i år der VG-annonseringen fra Bamas side på langt nær har vært like sterk. Og han føyer til at Bama bruker andre markedsføringstiltak enn annonser i VG,» skriver Marthinsen i bloggen.
- De fremstiller det som at økningen kun kommer som en konsekvens av VG-annonsen. Så enkelt er det ikke. Etter mitt skjønn er dette udokumenterte påstander som kommer i en massiv reklamekampanje, som han (Ingebrigt Steen Jensen, red.anm.) bør trekke og beklage, utdyper han overfor Kampanje.
- Har vært avgjørende
Markedsdirektør Jan Hammarstrøm i Bama bekrefter samtalen med Marthinsen, men sier de har gått god for annonsen fra Alle Gutta. Reklamekampanjen for Bamas bananer har pågått hver uke i VG Helg siden februar.
- Dette er en ny måte å kommunisere bananer på. Vi er opptatt av å vise forbrukerne at bananer er den perfekte energiløser i alle situasjoner, og vi har valgt å gjøre det gjennom en avisannonse hver eneste uke gjennom ett år. Vi ser at volumet øker selv om kampanjeaktivitetene i butikk egentlig ikke øker, sier han til Kampanje.
- Hvilke andre markedsføringstiltak gjør dere?
- I tillegg annonserer kundene våre bananer og markedsfører dem som tilbudsprodukter og annonseprodukter. Det er ikke gjort flere ganger enn tidligere. Vi er opptatt av å selge og levere stabil, god kvalitet og gjøre produktene så tilgjengelig som mulig der forbrukerne er. Det er alle disse tingene, sammen med markedskommunikasjon, som gir oss resultatene.
- Hvor viktig har aviskampanjen vært?
- Jeg vil si at den har vært meget viktig og avgjørende, i og med at vi fortsatt har et av handelens største produkter, som øker med dobbelt så mye i volum som det totale forbruket hos våre kunder.
- Hva tenker du om påstanden om at Alle Guttas annonse er misvisende?
- Da er man veldig spissfindig, om man ikke skjønner at det er flere faktorer enn bare annonser som utløser salg av et produkt som omsettes og selges hver eneste dag. Jeg tror de som leser annonsen skjønner at det ligger flere ting bak.
- Reklame foregår ikke i et vakuum
Tekstforfatter og papiravisentusiast Ingebrigt Steen Jensen har ingen intensjoner om å beklage eller trekke annonsen.
Han mener det er riktig som det står, at én avisannonse i uka har ført til en salgsvekst på fem prosent.
- Det er dette Bama har gjort av markedskommunikasjon for bananer. Men de har selvsagt gjort masse annet – kjøpt dem inn, modnet dem, fått dem inn i butikkene og jobbet for å få maksimal eksponering av dem. Reklame foregår ikke i et vakuum, heldigvis. Det at Bama hver uke kan si at til de frukt- og grøntansvarlige i butikkene «nå kommer en ny annonse, så husk å trykke på» , er kanskje det viktigste man kan få ut av en sånn kampanje.
Han har selv skrevet et blogginnlegg i kjølvannet av debatten.
- Er det en forenklet versjon av virkeligheten dere presenterer?
- All reklame er en forenklet versjon av virkeligheten. Denne kampanjen handler om at avisannonser virker, med banansalget som ett av casene. At Bama har hatt bananer til salgs og at butikkene har lagt dem i kasser så folk finner dem, tror jeg sier seg selv for de aller flest.
- Hvorfor tror du reklamekampanjen har provosert enkelte deler av bransjen?
- Det handler nok om at et ekstremt fokus i enkelte miljøer på at alt må være digitalt og at alt som er analogt skal avgå ved døden fortest mulig. Vår kampanje forteller at det ikke er akkurat sånn.
Står på sitt
At Bama går god for annonsen, er ikke godt nok, mener Svein Tore Marthinsen.
- Hva de har gått god for eller ikke, vet ikke jeg, men fremstillingen blir misvisende. Det var mitt enkle poeng, som ble bekreftet gjennom min samtale med markedssjefen.
- Tror du ikke annonsekampanjen har hatt effekt?
- Det kan godt hende, men det vet vi ikke. Vi vet ikke hva som ville ha skjedd om de hadde brukt budsjettet på andre måter, om de hadde brukt 50 prosent på VG og 50 prosent på Facebook. I Alle Gutta-annonsen fremstilles det som om alt skyldes annonsen i VG.
- Hvorfor er dette en så viktig sak?
- Man kan stille spørsmål ved hvor viktig det er, men utgangspunktet er at tradisjonelle medier mister annonseinntekter og papirleserinntekter. Mediehusene liker ikke den utviklingen og bruker en massiv kampanje til å fortelle om avisannonsens fortreffelighet. Da er det interessant å se om påstanden holder vann eller om de fremsetter påstander de ikke klarer å dokumentere. De klarer ikke å dokumentere at økningen i banansalget utelukkende skyldes avisannonser.
- Tror du Bama har fått dårlige råd?
- Bama bruker vel pengene på det de mener er mest hensiktsmessig. Det er vel en grunn til at de har brukt pengene på VG. Men man kan ikke kjøre en kampanje der man hevder at all økning skyldes VG-annonsering. Jeg mener man burde beklage eller trekke tilbake annonsen. Jeg registrer at Steen Jensen ikke vil beklage og mener han har sitt på det tørre, men han kommer med en påstand som ikke er dokumenterbar.