Går hardt ut mot norske mediers TikTok-satsing: - Ikke veldig klokt

TikTok-veksten bekymrer norske medietopper, men nettavisene deler likevel innholdet sitt på appen. - Boler opp kinesisk datainfrastruktur som suger data ut av norske borgere, sier professor i medieinnovasjon.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

De siste ukene har det pågått en het diskusjon blant politikere og mediefolk om den kinesiske appen TikTok. Justisminister Emilie Enger Mehl var onsdag kalt inn på teppet i Stortinget for å svare på en rekke spørsmål om hennes bruk av appen på en tjenestetelefon. Og hvorvidt hun har svart åpent og sant på en rekke spørsmål fra Stortinget om bruken.

Mehl legger seg flat og innrømmer at hun burde vært helt åpen om at hun hadde Tiktok på en ugradert tjenestetelefon mye tidligere.

- Jeg ser i ettertid at jeg burde vært åpen om at jeg hadde Tiktok på en ugradert tjenestetelefon. Jeg har vært for varsom. Det har skapt mer usikkerhet, og det er jeg lei meg for, sa Mehl ifølge Aftenposten

En som var ute og kritiserte Mehls TikTok-bruk var lederen for Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum, som i en kommentar på Kampanje onsdag gikk langt i å utrope Mehl til en hærfører for den kontroversielle, kinesiske appen.  

- Når så mange land diskuterer og erkjenner at TikTok er i en klasse for seg, er det rart at vår justisminister står på sitt. Det største problemet, slik jeg ser det, er ikke at vi ikke har lover mot TikTok, men at hennes bruk bidrar til å legitimere den, skrev Løken Stavrum. 

Les også: - Emilie Enger Mehls bruk bidrar til å legitimere TikTok

Det er knapt noe land i verden som har så mange Facebook-brukere som Norge, nå er det i ferd med å gjenta seg meg TikTok. Petter Bae Brandtzæg, Sintef

- Helt feil

Flere journalister har lastet ned appen på en egen, privat telefon og lager hyppig innhold til kanalen de ikke selv våger å installere på jobbtelefonene. Nyhetsredaktøren i VG, Gard Steiro kaller det et paradoks. 

- Det er en høyst relevant tjeneste å bruke i jobbsammenheng, samtidig utgjør den en potensiell risiko. I VGs redaksjon løser vi dette ved å ha ulike sikkerhetsnivå. Jobber du med sensitivt innhold og kilder som trenger særlig vern, frarådes du å laste ned TikTok. Har du andre arbeidsoppgaver, gjør vi unntak. For journalister må jo nesten følge med på det som skjer på TikTok, sa han til Kampanje tidligere denne uken

Professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved SINTEF Digital, Petter Bae Brandtzæg synes det er problematisk at norske mediehus satser så mye på en app som det er knyttet så mange personvernsutfordringer ved.

- Vi vet at mange teknologigiganter samler inn mer data enn det de sier de gjør. Det har vært mange eksempler på det opp gjennom. Vi kan rett og slett ikke stole på retningslinjer for bruk av sånne apper. Jeg synes det er helt feil at norske medier som får så mye i statsstøtte skal bole opp en kinesisk datainfrastuktur som suger data ut av norske borgere, sier han og legger til: 

- De vet veldig mye om oss, mens vi vet veldig lite om dem. Dette skaper en maktubalanse mellom brukerne og TikTok som ikke er helt transparante om hvordan de bruker dataene, sier Bae Brandtzæg. 

Les også: VG-sjefens TikTok-paradoks: - En plattform brolagt med problemer

Følger sosiale medier-utviklingen:

Petter Bae Brandtzæg er førsteamanuensis i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved Sintef Digital.

- Et tveegget sverd

Flere mediehus har som strategi å være tilstede der de unge er. For å kapre neste generasjon nyhetslesere må de følge etter når potensielle nyhetslesere flytter seg over i andre kanaler, som TikTok. Brandtzæg mener mediene har bidratt til TikToks popularitet og at en konsekvens av det er at de kan miste flere av leserene sine. 

- Det er et tveegget sverd som slår begge veier. Når mediene legger inn masse ressurser i å lage fengende innhold til TikTok kanalene sine kan de risikere at flere velger å bruke TikTok isteden for å gå inn på nrk.no for eksempel. NRK, VG og Dagbladet er velkjente merkevarer som fort kan forringes hvis mye flyttes over på TikTok, sier han. 

Brandtzæg mener norske medier bør gjøre plattformene sine mer attraktive i stedet for å lene seg på store appgiganter for å spre innholdet sitt. 

- I vår tid trenger vi å hegne om både personvern, datasikkerhet og kunne ha et godt norskt alternativ, uten å være avhengig av disse store plattformene. Det er viktig at man tar det innover seg og er restriktiv i nedlasting av sånne apper, understreker han. 

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk har opplyst til Kampanje at NRKs sikkerhetsavdeling har påbegynt en ny gjennomgang av NRKs retningslinjer for bruk av apper som TikTok. En konklusjon der er ventet om noen uker.

- Vi gjør jevnlig gjennomganger av brukervilkår og kunnskap om de ulike appene, og vi gjorde det også for et par år siden da SVT la ned forbud mot å laste ned appen for sine ansatte. Det ble gjennomført en kartlegging av brukervilkår, som viste at TikTok samler inn brukerdata, men i mindre grad enn Facebook og Google gjør. Vi fant heller ingen spor av at appene gjør noe annet enn det de selv oppgir at de gjør, sier han til Kampanje. 

- Må begynne å ta konsekvensene

Sjefforskeren ved Sintef mener at dette vitner om en naivitet i forhold til hvordan TikTok opererer.

- Det har vært mye diskusjoner rundt overvåkingskapitalisme, algoritmer og personvern. Nå må vi begynne å ta konsekvensene av hva vi vet. Det har vært lignende debatter rundt Facebook. Mediene var med på å bygge opp populariteten til plattformen. Det er knapt noe land i verden som har så mange Facebook-brukere som Norge, nå er det i ferd med å gjenta seg meg TikTok, sier Petter Bae Brandtzæg.

Han mener det er en fremgangsmåte fra norske medier som «ikke er veldig klokt i et økonomisk perspektiv.»

- Vi vet at Facebook stakk av med mange av annonsekronene, og det er annonsekroner mange medier lever av. Mange medier har gått over til digitale flater og har etablert abonnementsordninger, men det at mye av innholdet er flyttet over til Facebook er vondt, man mister inntekter og det er klart TikTok lever av det samme. De lever av annonsekroner som norske medier sårt trenger, sier Brandtzæg. 

Anslag fra blant annet IRM og MBL viser at teknologigigantene i 2021 like fullt legger beslag på hele ni milliarder kroner av et totalt reklamemarked på over 25 milliarder kroner. I tillegg mener han at app-gigantene selger innsamlet data til tredjepartstjenester som lever av å selge og kjøpe dataene våre. 

- Det er en endeløs rekke av aktører som selger og kjøper dataene våre. Det er ekstra betenkelig når vi vet at det er barn nede i niårsalderen som bruker TikTok. Mediene vil selvfølgelig si at det er den eneste måten å nå de på, men da bruker barna enda mer tid på TikTok. De bør derfor satse på å lage godt nok innhold på egne plattformer, sier han. 

Les også: Konsulentgigant legger frem nye reklameprognoser – medietopper tror på fortsatt vekst

Går hardt ut mot norske mediers TikTok-satsing: - Ikke veldig klokt