Måtte ta ned Joika-kampanje da Norge stengte og hamstringen begynte

Nortura tråkket på bremsen under koronakrisen, men ikke fordi kundene forsvant.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Nortura, Norges største merkevareeier innenfor kjøtt og eggprodukter, er ikke blitt like hardt rammet av koronakrisen, som andre deler av næringslivet. Der hvor reiseliv-, event- og hotellbransjen har måtte stoppe opp eller utsette planlagte kampanjer, så har matvareprodusenter kunne løfte frem produkter så vel som norske bønder og arbeidsplasser.

I slutten av mars lanserte Godtlevert-gruppen som står bak matleveringskonseptene Godtlevert, Adams Matkasse og Linas Matkasse en ny kampanje som heiet på norske bønder. Også stiftelsen Matmerk som står bak merkeordningen Nyt Norge og slapp en ny kampanje og stiftelsen satte norske arbeidsplasser i fokus i sin reklame.

Før regjeringens første rekke med omfattende tiltak ble presentert 12. mars var Nortura allerede ute med sin kampanje for «klimasmart» emballasje. Nortura bytter ut emballasjen til nesten fire millioner hermetikkbokser med kartong for langtidsholdbar mat og kjente produkter som Joika, Gilde Bog og Prior Kylling dukket opp i ny emballasje. 

- Vi var i gang med en ganske stor kampanje nøyaktig rundt tiden da tiltakene som stengte mye av Norge kom, sier Eskil Pedersen, assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura, til Kampanje.

Ble tomt i hyllene:

Under de første dagene av koronakrisen ble det etterhvert tomt for hermetikk i butikkhyllene. Her noen av Norturas produkter. Foto: Knut Kristian Hauger.

Tok ned kampanjetrykket

Allerede for én måned siden meldte Nationen at koronakrisen hadde ført til at både Nortura og Orkla doblet salget av hermetikk. NRK kunne fortelle at én av fem nordmenn sa de hamstret eller kjøpte inn ekstra mat. Samme dag som statsminister Erna Solberg presenterte de største tiltakene sendte dagligvarebransjen ut en oppfordring hvor de ba folk handle som normalt.

Eskil Pedersen forteller at de valgte å ta ned noe av kampanjetrykket. 

- På bakgrunn av rapporter om hamstring av langtidsholdbare produkter i butikk, så bestemte vi oss for å ta kampanjetrykket noe ned. Det er den type vurderinger vi må ta når sånne situasjoner oppstår, sier Pedersen.

- Hvorfor tok dere ned trykket? 

- Vi var ute med en stor kampanje på Joika-produktet, det var omtrent da tiltakene som ble innført av regjerningen ble annonsert. Det var en kampanje som fremmet Joika og langtidsholdbarmat. Det var en kampanje som var planlagt langt tid i forveien og lenge før vi hadde hørt om noe som het korona. Utendørsreklame var kjøpt og var ikke like lett å stanse, men vi tok ned trykket noe i sosiale medier fordi det var et produkt som da var svært etterspurt i butikk, sier Pedersen.

- Var det fordi dere var redde det kunne bli utsolgt eller bidra til hamstring?

- Fordi vi var klar over tendensen til hamstring.

- En ville tenkt at det er ethvert selskaps drøm at produktet deres selger masse?

- Absolutt. Det var et produkt som solgte godt på det tidspunktet og det har vært mye oppmerksomhet rundt endringen av emballasjen også på forhånd. Og vi kommer fortsatt til å være til stede med reklame også fremover, men vi må jo gjøre fortløpende vurderinger av hva som er riktig. En del av kampanjen gikk som planlagt fordi spotter var kjøpt, men likevel tok vi ned trykket noe på akkurat den kampanjen, sier Pedersen.

- Utover det er det viktig for oss å være til stede sånn at forbrukerne har bevissthet rundt vår merkevare og våre produkter og det kommer vi til å fortsette med, legger han til.

Dempet reklametrykket:

Nortura og assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen.

- Følger planene allerede lagt

På spørsmål om Nortura fortsetter med kampanjer som planlagt eller om de er lagt på vent, svarer den assisterende kommunikasjonsdirektøren at de kjører noen kampanjer som planlagt. 

- Noen av plattformene stopper naturlig opp, som kinoreklame for eksempel, og kanskje utendørsreklame, men på TV, print og i sosiale medier der kjører vi kampanjer. Noen av kampanjene kan være utsatt på grunn av utfordringer med å spille de inn, sier Pedersen. 

Han sier at de i utgangspunktet ikke vil gjøre store endringer. 

- I utgangspunktet gjør vi ikke noen store endringer på kampanjene som kommer fremover, men vi justerer muligens noe av ordlyden som en følge av sitasjonen vi er i. Det viktigste for oss, og grunnen til at vi annonserer, er at folk skal ha et forhold til produktene våre og at vi bygger merkevarene våre. Det løpet fortsetter på samme måte som før.

- Har dere to planer, en for koronasituasjonen og en for normalsituasjon?

-Det er klart at hele selskapet følger med på denne situasjonen som alle andre bedrifter og enkeltpersoner gjør, men jeg tror det er riktig å si at vi følger planene vi allerede hadde lagt. 

Pedersen sier det meste av Norturas reklametrykk handler om å bygge merkevarepreferanse, samt det å friste med produkter. 

- Folk trenger mat og kjøper mat på samme måte som før, men mer i butikk og mindre på restaurant. Sånn sett er ikke vårt marked påvirket i like stor grad som andre markeder kanskje er. Også kan jeg legge til at mye av det som er kjernen i våre kampanjer handler om å bygge tilhørighet til norsk mat og matproduksjon. Jeg tror vi særlig i disse tider merker at mange flere får øynene opp for verdien av norsk matvareproduksjon så det er et takknemlig budskap å fronte.

Måtte ta ned Joika-kampanje da Norge stengte og hamstringen begynte