Viaplay-sjef taus om Schibsted-samtaler - vil utforske samarbeid med Canal+

- Det er gode nyheter for oss, sier Viaplay-sjefen om milliardinvesteringen fra sine nye medieeiere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Viaplay-ledelsens redningsplan utgjør svært dårlige nyheter for dagens aksjonærer. Når selskapet etter planen skal utstede fire milliarder nye aksjer til en pris på én svensk krone per aksje, blir dagens aksjer tilnærmet verdiløse.

Det blir ikke tatt godt imot på børsen i Stockholm, der Viaplay-aksjen regelrett kollapser med en nedgang på 80 prosent etter børsåpning fredag.

Les mer: Viaplay legger frem redningsplan - skal hente inn fire milliarder svenske kroner

Schibsted, som i dag har en andel på ti prosent av selskapet etter å ha kjøpt seg inn billig i høst, blir ikke nevnt som en del av Viaplays redningsplan. Deres investering risikerer nå å bli kraftig utvannet.

Administrerende direktør i Viaplay, Jørgen Madsen Lindemann, hadde heller ikke mye å si da Kampanje spurte om status på dialogen med Schibsted på fredagens resultatpresentasjon.

- Når det kommer til Schibsted, så kan de svare bedre på det spørsmålet enn vi kan, sier Lindemann.

Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vormeland Salte i Schibsted sa litt mer da Kampanje tok kontakt tidlig fredag morgen.

- Som vi sa under vår kvartalspresentasjon for tredje kvartal, vurderer vi nøye alle våre alternativer siden vi vurderer den samlede situasjonen for Viaplay som mer utfordrende enn vi forventet på investeringstidspunktet. Den vurderingen har vi ennå ikke konkludert, sier Salte.

Les mer: Schibsted avventende til Viaplay-emisjon: - Vurderer våre alternativer nøye

- Gode nyheter for oss

Det som er klart er at Viaplays to andre medieeiere, Canal+ og tsjekkiske PPF, forplikter seg til å skyte inn omtrent 2,7 milliarder svenske kroner i en rettet emisjon på totalt 3,1 milliarder svenske kroner.

Den franske betal-TV-giganten Canal+ har tidligere vært inne på det nordiske markedet og selskapet brukte ikke lang tid på å kjøpe seg opp i Viaplay da aksjekursen styrtet i sommer. Nå er selskapet i gang med å utvide sin internasjonale tilstedeværelse.

- Hva betyr Canal+ investering i Viaplay for mulighetene for å samarbeide på andre områder?

- Vi er veldig glad for å ha Canal+ og PPF som aksjonærer. De er langsiktige, profesjonelle businessfolk i bransjen vi opererer i. Vi vil selvfølgelig se på partnerskap på alle områder der vi ser fordeler for selskapene våre, sier Jørgen Madsen Lindemann.

- Vi vil se på hva mer vi kan gjøre sammen, hvor vi kan hjelpe hverandre, hvor vi kan spare penger og om vi kan dele innhold, både med Canal+ og med PPF. Det er gode nyheter for oss.

Det tsjekkiske porteføljeselskapet PPF er også inne som en ny Viaplay-eier. Selskapet er inne i mange ulike sektorer, også medier. Der heter holdingselskapet Central European Media Enterprise (CME) som driver medievirksomhet i seks land i Sentral- og Øst-Europa, som for eksempel Tsjekkia, Kroatia og Bulgaria. 

Har tapt nesten syv milliarder svenske kroner

Driften i Viaplay er ikke god og selskapet skriver i sin resultatrapport at tapet i tredje kvartal isolert endte på nesten 700 millioner kroner.

Ser en på utviklingen i de respektive virksomhetene så går det feil vei både i Norden og Internasjonalt. Tallene for det nordiske markedet viser at nesten hele overskuddet er spist opp og det før de ekstraordinære kostnadene slår inn. Driftsresultatet faller fra snaue 250 millioner svenske kroner i tredjekvartal i 2022 til årets 19 millioner kroner. Internasjonalt så taper selskapet 340 millioner svenske kroner.

Tar en med alle nedskrivninger og kostnader knyttet til restruktureringen av selskapet, har Viaplay så langt i år tapt nesten syv milliarder svenske kroner. Omsetningen etter tre kvartaler endte på 13,6 milliarder kroner. 

- Vi har ambisjoner om å være svakt cash-positive i 2025 i Nederland og Norden og totalt for gruppen i 2027, sier Enrique Patrickson, finansdirektør i Viaplay på investorkonferansen fredag morgen.

Her kan du se regnskapstallene for Viaplay for årets tredjekvartal i 2023. Alle tall i MSEK. Enorme tap i Viaplay

Viaplay 2023 2023 Endring i %
Omsetning 4.536,0 3.972,0 + 14
Driftsresultat - 538,0 - 171 -
Resultat før skatt - 609 - 128 -

Viaplay-sjef taus om Schibsted-samtaler - vil utforske samarbeid med Canal+