Innovasjon Norge legger ut på ny byråjakt - skal bygge omdømme for opptil 80 millioner kroner

På ett år har Innovasjon Norge lyst ut kommunikasjonsavtaler til en totalverdi på over 200 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det siste året har Innovasjon Norge aktivisert store deler av det norske reklame- og kommunikasjonsmarkedet med sine anbudskonkurranser. Så langt har det resultert i at Los & Co har sikret seg jobben med å bygge et «inspirasjonsunivers» som skal posisjonere norsk næringsliv utenlands, mens Nord DDB har fått oppdraget om å lokke flere turister til landet gjennom reiselivsreklame for Visit Norway. Avtalene har en maksverdi på henholdsvis 80 og 70 millioner kroner over fire år.

Nå frister Innovasjon Norge med en helt ny avtale i samme liga. Nærings- og fiskeridepartementets forlengede arm inn i næringslivet er nemlig på jakt etter et reklamebyrå som kan bygge Innovasjon Norges omdømme på hjemmemarkedet.

Rammeavtalen ble lyst ut tidligere denne uken og har en maksimal verdi på 80 millioner kroner over fire år.

«Innovasjon Norge har en kjennskap i norsk næringsliv på 100 prosent, men kun 42 prosent oppfatter Innovasjon Norge som en relevant samarbeidspartner. Vi trenger å vise bedriftsnorge at vi er her for dem, vise våre eksperter og tjenester og bli en langsiktig partner for større deler av næringslivet», heter det i utlysningen.

- Slår sammen og rydder i avtaler

Spesialrådgiver kommunikasjon i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, forteller at avtalen skal erstatte tre tidligere avtaler innenfor kommunikasjonstjenester, design og videoproduksjon. Disse avtalene har blant annet vært hos Try og SDG tidligere.

- Vi lyser ikke ut avtale på kommunikasjonsbyrå når avtalen med Try løper ut om kort tid, den avsluttes. Vi inngår heller ikke noen egen avtale på design. Vi slår sammen og rydder i avtaler vi har hatt, og effektiviserer ved å inngå en samlet avtale med et byrå, sier han til Kampanje.

Det er ikke et mål for Innovasjon Norge å være kjent i seg selv, forteller spesialrådgiveren, men at næringslivet skal kjenne til og bruke dem.

- Vi trenger å vise bedriftene at vi er en langsiktig partner for store deler av næringslivet. Vi er kjent for å finansiere gründere, men har en rekke tilbud for bedrifter som skal vokse og skalere, vi har finansiering, kompetanse-, nettverks- og posisjoneringstjenester.

Han understreker at den anslåtte verdien på 80 millioner kroner er en øvre ramme.

- Vi anslår en nedre grense på åtte millioner per år, altså 32 millioner til sammen.

- Det er mye penger

I tillegg til de to nevnte avtalene Innovasjon Norge har inngått med Los & Co og Nord DDB, har de en avtale fra 2021 på innholdsproduksjon med Maverix. Denne avtalen har et tak på 50 millioner kroner over fire år.

De faktiske reklame- og innholdskjøpene til Innovasjon Norge vil beløpe seg til rundt 60 millioner kroner i året når man tar utgangspunkt i disse tre avtalene og den nye som er lyst ut, ifølge Kjetil Svorkmo Bergmann.

- Det er mye penger, derfor er vi også ekstremt opptatt av å måle effekten av alt arbeidet vi gjør, sier han.

- For eksempel viser undersøkelser at bedrifter som får støtte fra oss vokser mer enn sammenlignbare bedrifter uten slik støtte. Over tre år hadde bedrifter med støtte en gjennomsnittlig mervekst i omsetning på 10,3 prosentpoeng i året. Bedriftene får altså svært mye igjen for pengene fellesskapet bruker på Innovasjon Norges ordninger. I 2023 forvaltet vi 7,1 milliarder kroner, sier Bergmann.

- Bruker Innovasjon Norge mer penger på reklamebyråer nå enn tidligere? I så fall, hvorfor?

- Tidligere har vi i praksis ikke brukt penger på ekstern reklame for å synliggjøre Innovasjon Norges tjenester. Nå viser undersøkelser at mange kjenner oss, men de vet for lite om hva vi kan tilby dem, og da er det viktig for oss å bli mer synlig og tilgjengelig. For å utføre oppdragene våre er vi avhengig av å nå ut til målgrupper som nå ikke vet at vi kan bistå dem.

Try melder seg på kampen

Den nye avtalen omfatter både reklame- og innholdsproduksjon, bistand til arrangement, mediekjøp mot B2B-ågrupper og designtjenester, for å nevne noe.

Try, som er på oppløpssiden av sin kommunikasjonsavtale med Innovasjon Norge, bekrefter at de vil kjempe om det nye oppdraget.

- Vi har en del av denne avtalen i dag og er veldig fornøyd med samarbeidet med Innovasjon Norge og det vi har oppnådd sammen med dem, og ønsker å fortsett dette samarbeidet fra Try-husets side, sier nestsjef Sindre Beyer til Kampanje.

Try kunne tidligere denne uken feire at de har forsvart Rema 1000s reklamekonto fra sine helt nye konkurrenter i Smeh. Samtidig har reklamebyrået nylig mistet prestisjekunden Equinor til Anorak.

- Dere får kjørt dere litt på anbudsmarkedet for tiden?

- Det er litt forutsigbart, for avtaler går ut og så skal de fornyes. Noen ganger er det vi som skal forsvare avtaler, men andre ganger er det vi som er utfordrer.

Innovasjon Norge legger ut på ny byråjakt - skal bygge omdømme for opptil 80 millioner kroner