Radio Norge-eier med millionoverskudd for tredje år på rad: - Det er podkast som driver veksten

Nå skyter også omsetningen fart for Bauer Media.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Etter tre år med store tap i perioden 2017 til 2019, har Radio Norge-eieren og det tyske mediehuset Bauer Media virkelig fått vind i seilene igjen i Norge. Fjoråret ender med nok et millionoverskudd, og nå kan medieselskapet vise til tre år på rad med solide overskudd.

Til tross for at selskapet i 2022 eser ut på kostnadssiden, og nå ligger rett over kostnadsnivået før Bauer Media-sjef Jim Receveur tok frem barberkniven i 2019, ender selskapet opp med et driftsresultat på 12,5 millioner kroner. 

Det gleder merkevare- og programredaktør i Bauer Media, Kristoffer Vangen, som samtidig påpeker at «investeringer i digitale tjenester og produkter de siste årene» førte til at resultatet faller noe sett opp mot 2021.

- Det har har resultert i økt digital lytting og økte inntekter. Samtidig har investeringene påvirket resultatet, sier Vangen til Kampanje.

Les også: Bauer Media lanserer abonnements-radio: - Vi ser at mange lyttere ønsker å betale en liten sum for økt tilbud på lyd

Når nær 600.000 gjennom podkast og lydbøker

Han forteller at deres ambisjon er «å være ledende innen lyd og lydannonsering i Norge», men de er likefullt et lite stykke bak sin konkurrent P4 både på topp- og bunnlinje. I 2021 kunne vise P4 til en omsetning på 277 millioner kroner og et driftsresultat på 69 millioner kroner.

For 2022 øker Bauer Media sine inntekter med nær ni prosent sett opp mot 2021, og omsetningen ender på 196,7 millioner kroner. Vangen sier de er godt fornøyde med inntektsøkningen, og påpeker samtidig at investeringene de har gjort de siste årene har bidratt til at Bauer Media nå er «et fullverdig lyd-mediehus».

- Vi har en unik kombinasjon av lydprodukter og når ut til 1,9 millioner ukentlige lyttere på radio og omtrent 600.000 ukentlige lyttere på podkast, musikkstrømmetjenester og lydbøker, fortsetter Vangen.

For første halvår 2022 hadde Bauer Media en markedsandel på rett under 11 prosent ifølge Nielsen-tall. Samtidig lå P4 på 24 prosent, mens NRK lå på over 65 prosent.

Les også: NRK går tilbake i radiomarkedet - P4 har ikke vært større på 15 år

Se alle regnskapstall for Bauer Media Norge i 2022 her. Alle tall i MNOK.Omsetningen øker, men resultatet faller

Bauer Media Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 196,7 180,2 + 8,4 
Driftsresultat 12,5 16,2 - 22,8
Resultat før skatt 12,6 16,3 - 22,7

- Vår portefølje skiller seg vesentlig fra P4 i dag

For mediekonsernet skal podkastlyttingen ha økt med mer enn 25 prosent fra 2021 til 2022, og dette viser seg også på inntektssiden, ifølge Vangen.

- Våre digitale inntekter har økt betydelig og mer enn doblet seg i 2022 sammenlignet med 2021. Denne positive utviklinger forsetter også i første halvdel av 2023, og det er podkast som driver veksten. Det er også podkast som er hovedfokuset for vår digitale satsing, kommenterer redaktøren.

De har blant annet et podkast-samarbeid med Nettavisen, men produserer også en rekke egne podkaster, som eksempelvis «Avhørt» som for øyeblikket ligger på en fjerdeplass på oversikten over Norges mest avspilte podkaster.

Vangen mener deres posisjon i markedet er betydelig styrket.

- Hva kan du si om styrkeforholdet målt mot P4? Hvem spiser seg inn på hvem?

- Vi er mer forskjellig enn tidligere, vår lyd-portefølje skiller seg vesentlig fra P4 sin i dag, så det er ikke så lett å sammenlikne direkte. Men med vår digitale lytting har Bauer media en vekst på 47 prosent sammenlignet med 2019 da vi startet den digitale satsingen, svarer Vangen.

Radio Norge-eier med millionoverskudd for tredje år på rad: - Det er podkast som driver veksten