Innovasjon Norge har doblet «Tinder-trafikken» – nå skal det også satses i Kina

Pandemien satte fart på nett-trafikken til Innovasjon Norges matchmaker-tjeneste The Explorer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er snart gått tre år siden statsminister Erna Solberg lanserte tjenesten The Explorer som en slags Tinder for næringslivet. Satsingen ble satt i gang som del av det store verdiskapningsprosjektet «Merkevaren Norge», ledet av de to daværende Innovasjon Norge-toppene Anita Krohn Traaseth og Cathrine Pia Lund. 

Nå er både Traaseth og Lund ute, og det er den nye Innovasjon Norge-sjefen Håkon Haugli som sammen med Helene Friis som er ansvarlig for Norges nasjonale merkevarestrategi og verktøykassen der The Explorer er ett av flere virkemidler.

- Det er nok flere «one nights stands» på Tinder, men vi er mer opptatt av de langvarige forholdene som skaper verdi og nye kontrakter for bedriftene som bruker tjenesten. Vi er veldig tilfredse med det vi har fått til så langt, sier Helene Friis til Kampanje.

Det har Friis all grunn til å være også. I fjor økte nett-trafikken med nesten 160 prosent og The Explorer har i dag i snitt over 100.000 unike månedlige, internasjonale brukere.

- Vi er mer opptatt av at The Explorer skal være et godt utstillingsvindu for norske løsninger enn selve matchmaking-funksjonen, men det gleder oss at stadig flere ser verdien av å ligge ute på tjenesten. De som får treff og mest igjen for å ligge der, er de selskapene som bruker The Explorer i egen markedsføring og i egne kanaler. Er du på The Explorer så har du fått et kvalitetsstempel og er del av det «norske landslaget for grønne løsninger», sier hun.

Les også: Skal bruke 20 millioner på Tinder for næringslivet

Vi fikk en veldig stor økning i koronaåret og har lagt oss på en jevn strøm av rundt 100.000 brukere i snitt i måneden. Helene Friis, Innovasjon Norge

Rundt 100 nye på tjenesten

The Explorer er en tjeneste som skal være med å bygge Norges omdømme som en bærekaftspioner og pådriver i det grønne skiftet. Målet er å koble internasjonalt næringsliv med bærekraftige, grønne løsninger fra Norge. Totalt er det i overkant av 400 norske løsninger på The Explorer – alt fra små gründerselskaper til de store teknologilokomotivene i Norge, og Helene Friis sier veksten i fjor var på rundt 100 nye løsninger.

- Noen bedrifter forsvant også, og det er ikke så rart gitt året vi har vært igjennom. Da vi reviderte basen i januar så vi at noen bedrifter hadde gått konkurs eller hadde lagt ned. Det har vært et tungt år for mange, sier Friis.

Mer gledelig er det at én av fire bedrifter sier de har fått nye kontakter gjennom tjenesten.

- Vi vil jo ikke være «pandemiprofitør», men det er ikke til å komme unna at tjenesten vår plutselig ble langt mer aktuell når ingen kunne møtes fysisk og man ikke lenger kunne reise på forretningsmøter. Tjenesten har blitt mer relevant under pandemien, sier hun.

Veksten i trafikk inne på nettsiden har mer enn doblet seg under koronaåret. Før koronaviruset begynte sine herjinger, lå månedstrafikken på rundt 45.000 besøkende i snitt.

- Vi fikk en veldig stor økning i koronaåret og har lagt oss på en jevn strøm av rundt 100.000 brukere i snitt i måneden, sier Friis.

Satser på mer digitale events

I tillegg har også Helene Friis og teamet utvidet med en plattform for digitale events som heter Norway Event.

- Da vi i fjor skjønte at pandemien kom til å bli langvarig og at fysiske messer og eventer kom til å ligge brakk lenge, etablerte vi Norway Events. Tanken er at plattformen kan være et digitalt alternativ for ønskede arrangementer fra Team Norway-medlemmene, sier hun.

Team Norway er en samling av ulike offentlige og private aktører som jobber for å fremme norske næringsinteresser internasjonalt. 

Friis ser frem til at næringslivet igjen kan møtes fysisk på internasjonale arenaer, men tror digitale alternativer vil bli en del av den nye normalen når pandemien er over.

- Ved å kunne tilby digitale eller hybride varianter av arrangementer, vil vi kunne utvide rekkevidden av deltagelse betraktelig, mener Friis.

Den foreløpige siste aktiviteten på Norway Events var Norges første digitale delegasjon til California med Kronprins Haakon. Eventet ble arrangert i samarbeid med Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Delegasjonen gikk over to dager, med 2.800 seere på dag én og 1.500 seere på dag 2.

- Delegasjonen er det desidert største vi har gjort så langt. En produksjon der vi testet ut ny virtuell teknologi fra norske Myreze. Utrolig gøy å se kronprinsen, ministre og næringslivsledere «teleportert» fra Nydalen til ulike steder i San Francisco, sier hun.

- Ble dere litt lamslåtte da pandemien brøt ut?

- Nei, tvert imot vil jeg si. En krise byr også på muligheter. Innovasjon Norge var dessuten godt forberedt digitalt, og vi var umiddelbart operative da Norge stengte ned. Jeg synes alle her har vært veldig flinke til å tenke alternativer og kaste seg ut i nye ting, sier hun.

Passer på The Explorer:

Helene Friis ble hentet til Innovasjon Norge i 2018 som sjef for The Explorer-prosjektet, men er i dag rykket opp til jobben som avdelingsdirektør for strategisk posisjonering. – The Explorer er fortsatt babyen min, men i den nye stillingen min får jeg ikke gitt barnet like mye kjærlighet i dag, smiler Friis.

Satser i Kina

Koronaåret ga også andre utviklingsmuligheter for Friis og teamet i Innovasjon Norge.

- Vi har også satt opp en kinesisk utgave av The Explorer med oversatt innhold og en markedsførings-rigg tilpasset det kinesiske markedet. I Kina er det jo for eksempel ikke noe som heter Google og Facebook, så det er mange nye plattformer å lære seg.

Hun sier mye av nett-trafikken allerede kommer fra det kinesiske markedet, rundt halvparten.

- Går vi riktig frem kan dette bli veldig spennende. Vi er fremdeles i lærings- og utforskingsfasen, og ser på hvordan den kinesiske setup’n vår kan bli en digital mulighet for posisjonering av norsk næringsliv som ønsker å eksportere til Kina.

Hun sier pandemien har, til tross for alle konsekvensene, vært lærerik.

- Da vi startet opp for tre år siden var det nok ingen som trodde vi skulle være der vi er nå med over 100.000 månedlige brukere på The Explorer, en kinesisk versjon av plattformen, og en ny digital tjeneste for digitale eventer. Av og til er det bra ikke å ha en altfor streng plan du skal følge, men kunne gripe nye muligheter, sier Friis.

Innovasjon Norge har doblet «Tinder-trafikken» – nå skal det også satses i Kina