Får betalt av Try for å bruke TikTok – nå blir satsingen nordisk

Flere hundre ungdommer kjemper om de populære jobbene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I fjor etablerte Try Opt et eget team av studenter for å fange opp nye trender på TikTok. De har levert ukentlige rapporter som både blir brukt til innsikt, pitsjing og kreativt arbeid på tvers av hele kommunikasjonshuset.

Nå løftes initiativet opp på et nordisk nivå sammen med Nørr3 i Finland, HowCom i Sverige og Calibrate i Danmark.

Sammen med Try Opt utgjør disse byråene et nytt nordisk byrånettverk, Independent Nordic Network, som skal ta opp kampen med de fire store internasjonale gigantene.

- Vi har hatt tett dialog med disse byråene etter at vi startet opp TikTok-panelet i fjor. De har vært nysgjerrige, men vi ble enige om å se an hvordan det gikk i Norge først. Nå er det en «no brainer» å utvide det til hele Norden, sier Try Opt-sjef Gunnar Stensaker.

Nå teller panelet 20 trendspottere spredt rundt i Norden.

Les også: Try Opt går inn i nytt nordisk byrånettverk - skal ta opp kampen med de fire store

- Må være nysgjerrig på TikTok

Trendspotterne til Try leverer ukentlige rapporter om hva som rører seg på TikTok. Nå skal det også utarbeides en felles nordisk rapport annenhver uke.

Det er stort sett studenter som utgjør trendspotterne på TikTok. At det er en populær jobb, er det lite tvil om. Try har hatt opp mot 200 søkere på stillingene som trendspottere.

- Det er ikke så rart, fordi du får betalt for å sitte på TikTok, men det har vært vanskelig å koke søkerne ned til aktuelle kandidater, sier Stensaker.

Oppskriften på en god trendspotter er ikke helt enkel.

- Du må være nysgjerrig på TikTok som plattform og bruke den mye. Det handler også mye om magefølelse og om du kan komme med en observasjon som jeg, selv om jeg også bruker TikTok, ikke ville ha tenkt på, sier byrålederen.

Andrea Drevvatne Hugvik er fagansvarlig for TikTok i Try Opt.

- Det er viktig at trendspotterne kommer fra ulike deler av Norge for å få ulike perspektiver på trender. Det er også viktig at det er en jevn fordeling av gutter og jenter fra ulike universiteter, sier hun.

Anne-Mari Lahtinen er prosjektleder i Nørr3 i Finland og har satt sammen det finske panelet.

- Vi prøver også å få trendspottere med ulike interesser, for eksempel mote eller gaming. Noen ganger har trendene så mange lag at man må ha mye kunnskap om temaet for få forstå dem.
 

- Ofte enkle ting som trender

Ragnhild Larssæter er en av del av det norske panelet med trendspottere. Hun setter av tid to ganger i uka til å systematisk gå gjennom feeden på TikTok for å plukke ut nye trender.

Hun følger både med på visningstall, likerklikk og kommentarer i kartleggingsarbeidet. Hvis det dreier seg om en lyd som trender, sjekker hun ut hvor gamle de ti siste videoene som bruker lyden er. Jo oftere det legges ut nye videoer, jo større er sjansen for at dette er en trend som er i ferd med å ta av.

- Siden jeg også har laget eget innhold på TikTok, tenkte jeg allerede strategisk på hvordan ulike trender kan brukes, sier hun.

 - Jeg er blitt mye mer bevisst på hvilke virkemidler selskaper bruker for å få meg til å bruke tid på en video, sier Caroline Work Nygaard, som sitter i det danske panelet.

- Hva kjennetegner det som trender?

- Det er ofte veldig enkle ting som blir trender. Det kan være en dans eller en lyd som er enkelt å ta i bruk og tilpasse til egen merkevare, sier Mamie Ceesay, prosjektleder i Try og ansvarlig for trendpanelet.

- God idé å starte med trender

- Må merkevarer kaste seg på trender for å være relevant på TikTok?

- Det handler om å ha en god blanding. For merkevarer som er ny på TikTok, er det en god idé å starte med trender for å få følgere og visninger, og så bevege seg mot mer merkevarebyggende innhold.

- TikTok er en god måte å endre omdømmet sitt overfor en ung målgruppe. I Finland har Skatteetaten blitt en sensasjon hos ungdom etter at de tok i bruk plattformen, sier Rita Hänninen, som sitter i det finske panelet.

Trendspotterne har selvfølgelig full oversikt over hva som trender på TikTok akkurat nå og nevner alt fra sangen «End of Beginning» av Djo, bedre kjent som «Stranger Things»-skuespiller Joe Keery, til nordisk sommer-estetikk og memes med den Oscar-vinnende skuespilleren Cilian Murphy.

- Én av trendene jeg ser mye nå går ut på at alt man ser på sosiale medier er falskt, så de vil dele noe ekte de aldri har delt før. Det kan både være seriøst og morsomt, så det er veldig gjenkjennbart, sier Hänninen.

Får betalt av Try for å bruke TikTok – nå blir satsingen nordisk