Slik bygger Amazon opp sin nye milliard-butikk

- Vi opplever en stor interesse fra annonsørene, sier Amazons salgssjef.

Publisert / Oppdater

Nicoline Lärka Sørensen
Nicoline Lärka Sørensen

Amazon er ventet å bli en de største spillerne på annonsemarkedet, kun slått av de store techgiganter som Google og Facebook. Slik lyder spådommen fra flere aktører på det internasjonale annonsemarkedet.  Emarketer tror blant andre at Amazon i 2020 vil være den tredje største, digitale annonsetilbyderen på det amerikanske markedet etter Google og Facebook.

Men om Amazon også kommer til å vokse like eksplosivt på det europeiske markedet, får tiden vise.  Det sier Neil Steven Probert, salgssjef i Amazon Media.  

Tirsdag denne uken var han på besøk i Danmark, der han deltok på mediebyrået IUMs konferanse «Amazon er på vei til Danmark».

- Det håper jeg selvfølgelig, men vi får se hva som skjer. Det er på det amerikanske markedet vi startet opp og det er det markedet som er den virkelige store driveren for vekst. Men vi vil selvfølgelig jobbe for å vokse og tilby tjenestene våre og vår annonseservice på alle markeder vi er inne i, sier han samtidig som han legger til.

- Mange av fordelene ved å annonsere på Amazon er i stor grad drevet av de dataene vi er i besittelse av på et spesifikt marked og her er vi selvfølgelig sterkere på de markeder hvor vi allerede til stede med virksomheten vår, sier Probert.  

Amazon opplyser ikke om annonseomsetningen konkret i selskapets regnskapstall, men annonsesalget kommer til syne i inntektskategorien «Øvrig». Kvartalstallene viste at denne omsetningen økte  med 139 prosent sammenlignet med samme periode sist år. (Digiday har tidligere anslått denne omsetningen til å ligge på over to milliarder dollar, Kampanjes anmerkning)

Øker på medier og annonser

Amazon er i Europa kjent som ehandelsgiganten som står på dørterskelen til Norden, og flere medier har skrevet om at Amazon allerede er i gang med å rekruttere folk. Men også med sin streamingtjeneste Prime Video er Amazon blitt en stor aktør på det internasjonale mediemarkedet og nå sist også som tilbyder av annonser. For med besøkstall på litt over 190 millioner unike brukere i måneden, ifølge tall fra Comscore, har Amazon også tatt en solid posisjon på annonsemarkedet.

Nøkkelen til suksessen er ifølge selskapet adgangen til førstehånds brukerdata både fra kjøpsmønstre og behov.

- Annonsørene får i løpet av dagen tilgang på både en rik mengde førstehåndsdata og berøringspunkter med forbrukerne, som til sammen gir en god forståelse av kundereisen og av forbrukerne. Å sitte på den forståelsen gir deg mulighet til å annonsere bedre inn mot forbrukerne. Den tradisjonelle formen for annonsering har historisk sett hatt en bredere rekkevidde, men nå kan man være lang mer smalere og målrettet i sin annonsering fordi det er så mange forskjellige typer kunder som bruker nettsiden, sier Neil Steven Probert.

- Mer treffsikker annonsering

Han forteller videre at Amazon nøye følger med på de annonsene som vises på selskapets sider og plattform, og at den store mengden med data som genereres kan bidra til å sikre at annonsørene ikke sløser med pengene.

- Man kan ikke eksportere dataen til egne formål, men når man annonserer på Amazon kan man dele inn forbrukerne i både brede og smalere målgrupper.  Annonseringen kan målgruppestyres direkte mot menn mellom 18-24 år eller den kan styres inn mot personer som har vært på jakt etter en tv – og dette kan man også dele inn over tid. Da kan man annonsere direkte til forbrukere som har sett på en tv de siste 30 dagene eller de siste 14 dagene. Man kan også gjøre målretting av annonser direkte til folk som før klikket på produktet til personer som før i tiden har kjøpt produktet eller til folk som aldri noensinne har kjøpt produktet, sier han.

Størstedelen av annonsørene på Amazon er firmaer som også har sine produkter ute på Amazon.com, men de siste årene har utviklingen også gått i en ny retning. En industri som økende grad har blitt interessert i å annonsere på Amazons plattform er underholdningsindustrien, forteller han.

- Vi opplever også stor interesse fra annonsører som ikke selger produkter på Amazon. For eksempel fra firmaer innenfor finans og bilprodusenter. Vi har noen få bilfabrikanter som annonserer og da handler det i større grad om å bruke og unytte den innsikten som ligger datafangsten slik at du kan spisse budskapene til de rette forbrukerne, snarere enn å selge en bil på egen hjemmeside, sier Neil Steven Probert i Amazon.

Denne artikkelen er også publisert på Mediawatch, som Kampanje har et redaksjonelt samarbeid med.

Slik bygger Amazon opp sin nye milliard-butikk