Viaplay-analytiker før skjebnedagen: - Alle venter på at det skal komme inn penger

Aksjen til Viaplay fortsetter å stupe på børsen og selskapet har nå en markedsverdi på to milliarder kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag morgen legger Viaplay frem sine regnskapstall for årets tredjekvartal og der er det også ventet at konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann vil gi børsen en oppdatering på arbeidet med å redde strømmeselskapet.  

I sommer ble det klart at konsernets internasjonale ekspansjon, en massiv satsing på drama og fiksjon, og ikke minst mange dyre rettighetsavtaler på sport, ble for tung å bære for selskapet. Flere omtaler nå morgendagen som en skjebnedag for selskapet.

Også medieanalytikerne som følger selskapet på Stockholmsbørsen vil følge morgendagens selskapspresentasjon med argusøyne.

  - I finansbransjen venter alle på at det skal komme inn penger. Jeg tror de fleste går ut ifra at det er nødvendig og før det skjer vil ingen ta i aksjen, ikke engang med ildtang, sier aksjeanalytiker Rasmus Engberg i Handelsbanken til Kampanje.

Det kommer tydelig frem om en ser utviklingen til aksjen siden i sommer da den nye konsernsjefen i Viaplay kunne fortelle at selskapet ligger an til et milliardtap på driften i 2023 og det før ekstraordinære milliardkostnader knyttet til en storstilt nedbemanning, nedskrivninger og mulige salg og avvikling av virksomheter.

Aksjen har siden den gang falt med rundt 90 prosent og prises i dag på børsen i Stockholm til rundt to milliarder kroner.

Les også: - Ny Viaplay-sjef kan bli nødt til å stenge ned land og selge unna TV-sport

- Skjør finansiell situasjon

I oktober sendte Viaplay ut en melding om at selskapet er i samtaler om en rekapitalisering av selskapet med sine største eiere og at datoen for fremleggelse av tredjekvartalstallene for i år ble utsatt en måned.

Utsettelsen kom i påvente av en konklusjon av de «pågående diskusjonene med tre av gruppens største aksjonærer, lånetagere og obligasjonseiere». Blant disse finner en både banker og nye eiere som Canal+, Schibsted og tsjekkiske PPF.

- Tror du selskapet vil lykkes med sin redningsoperasjon?

- Det blir i hvert fall interessant å se hvordan det hele kommer ut i morgen. Vi lurer på hvordan de tre industrielle eierne resonnerer. Også de må ha sett den skjøre finansielle siutasjonen selskapet befinner seg i, sier Engberg.

Der norske Schibsted har vært mer forsiktig med å snakke om sin nyeste investering på mediemarkedet, har franske Canal+ vært mer offensive. På sine helt nylanserte nettsider skriver selskapet blant annet. 

- Vi tilbyr for øyeblikket det beste innholdet til våre 25,5 millioner abonnenter på alle kontinenter. Men vårt mål er å utvide vårt premiumtilbud til en abonnentbase på 50 til 100 millioner, sier Maxime Saada, styreformann i Canal+ Group. 

Les også: Schibsted om nye Viaplay-investeringer: - Snakker ikke milliarder på milliarder

Kampanje har her listet opp noen av de viktigste aktørene i spillet om Viaplay. : Kan avgjøre Viaplays skjebne

Schibsted: Det norske mediekonsernet kjøpte seg overraskende inn i Viaplay denne høsten og betalte rundt 400 millioner kroner for drøye ti prosent av selskapet. Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund har flere ganger understreket at investeringen er en finansiell plassering uten å utdype hva mediekonsernet tenker strategisk med investeringen, men Kampanje har tidligere spekulert i flere interessante samarbeidsformer mellom et Viaplay og et Schibsted.

Les også: - Ønskereprise for Schibsted i TV-markedet

Canal+: Den franske betal-TV-giganten har tidligere vært inne på det nordiske markedet og selskapet brukte ikke lang tid på å kjøpe seg opp i Viaplay da aksjekursen styrtet i sommer. Nå er selskapet i gang med å utvide sin internasjonale tilstedeværelse og selskapet har et mål om å vokse kraftig i antall abonnenter i tiden som kommer. Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener Canal+ er særlig interessert i Viaplays operasjoner i Nederland og Polen, men heller ikke et comeback i Norden utelukkes.

Les også: Canal+ om Viaplay-kjøpet: - Viser våre internasjonale ambisjoner

PPF:  Det tsjekkiske porteføljeselskapet PPF er også inne som en ny Viaplay-eier. Selskapet er inne i mange ulike sektorer, også medier. Der heter holdingselskapet Central European Media Enterprise (CME) som driver medievirksomhet i seks land i Sentral- og Øst-Europa, som for eksempel Tsjekkia, Kroatia og Bulgaria. CME ledes av Didier Stoessel som kjenner Viaplay godt fra tiden da han på 2010-tallet jobbet i Viaplay, eller Modern Times Group som selskapet den gang het.  

Obligasjonseierne: Viaplay har hentet inn nærmere to milliarder svenske kroner gjennom å utstede tre obligasjoner. Hvem som sitter med disse fordringene i dag er ikke kjent for Kampanje, men det er ingen tvil om at disse lånegiverne vil ha pengene tilbake med renter. Samtalene med disse obligasjonseierne kan vise seg å bli make or break for Viaplay ettersom disse har anledning til å kreve inn pengene dersom en ny aktør kjøper mer enn 30 prosent av aksjene i Viaplay, skriver svenske Dagens Industri

Viaplay-analytiker før skjebnedagen: - Alle venter på at det skal komme inn penger