Tomatsuksess på tv-skjermen

Derfor ble det knusende seier til Idun Tomatketchup i Reklamebørsen. Se alle resultater her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Reklamefilmen til Idun Tomatketchup starter med et berg av sukkerbiter som rives ned av rullende tomater. Filmen ble laget på starten av året for å lansere den nye ketchupvarianten med 50 prosent mindre tilsatt sukker.

EKSKLUSIVT FOR KAMPANJE PREMIUM: Last ned pdf - med alle resultatene fra denne månedens reklamebørs her.  

Etter noen måneder kom filmen i ny versjon etter at både originalketchup og den nye varianten ble testvinnere i en blindtest. Det er denne filmen som er målt i denne utgaven av reklamebørsen.

– Idun originalen fikk best i test og terningkast seks i en blindtest, mens nyheten Idun Tomatketchup Mindre Sukker fikk terningkast fem. I testen ble tomatsmaken fremhevet, og vi er stolte over å ha den ketchupen med mest tomater, siden mange nok tenker at Heinz er den ketchupen med mest tomater, sier produktansvarlig Lene Sandem i Orkla Foods.

 I den nye filmen ble det laget en ny voice-over samt at teksten «Best i test» og to terninger ble lagt til i siste sekvens av reklamefilmen.

I denne runden av reklamebørsen er det foruten Idun disse annonsørene som er målt; Hoffs Opphøgde poteter, Norgesautomaten, Pringles og Trivago.

Les også: - Facebook er viktigst

Når flest: I markedsføringen av IdunTomatketchup ha erfaring med at de når flest menneser med tv-annonsering, opplyser produktansvarlig Lene Sandem i Orkla Foods.

Satser på tv
I 2013 brukte Orkla Foods rundt 19 millioner kroner brutto på annonsering for Idun tomatketchup i norske mediekanaler. Tallene er før fratrukkede rabatter og inkluderer ikke annonsering i digitale kanaler. Tv var klart største kanal med i underkant av 14 millioner kroner brutto, fulgt av utendørsannonser for rundt tre millioner kroner.

I perioden januar til og med august har Orkla Foods brukt ni millioner brutto annonsekroner – hovedsakelig på tv. Kun noen småpenger ble brukt på fagblader.

Les også Yngve Karlsens kommentar til denne utgaven av reklamebørsen:
Ikoniske Idun

Iduns tomatketchup er klart markedsledende på i det norske ketchupmarkedet, med en markedsandel på hele 78 prosent.

– I Norge er vi veldig heldige, siden vi har en slik sterk posisjon. Internasjonalt er det Heinz som er den store aktøren, og vi merker konkurransen. Men vi er glad for at den norske forbrukeren liker vårt produkt, og spesielt barn elsker vår ketchup, sier Sandem.

Når respondentene er spurt om de kan huske å ha sett denne ketchupreklamen, er det litt under gjennomsnittet som svarer ja; 29 prosent. Gjennomsnittet var på 32 prosent. Av de som har sett filmen, husker hele 70 prosent at det er Idun Tomatketchup som er avsenderen. Dette er langt over gjennomsnittet på 43 prosent.

Idun har hatt ketchup siden starten av 60-tallet, og fabrikken der ketchupen blir produsert, ligger på Rygge. Også i forrige utgave av Reklamebørsen, gjorde Idun det bra. Da var det en utendørsannonse for Idun Dressinger som ble målt.

 – Tror på tv
I 2013 brukte Orkla Foods rundt 19 millioner kroner brutto på annonsering for Idun Tomatketchup i norske mediekanaler. Det viser bruttotall fra Nielsen. Tallene er før fratrukkede rabatter og inkluderer ikke annonsering i digitale kanaler. For Idun Tomatketchup var tv klart største kanal med i underkant av 14 millioner kroner brutto, fulgt av utendørsannonser for rundt tre millioner kroner.

I perioden januar til og med august har Orkla Foods brukt ni millioner brutto annonsekroner – hovedsakelig på tv. Kun noen småpenger ble brukt på fagblader.

– Hva er bakgrunnen for at dere velger å være så tungt tilstede på tv?

– Det har vi kommet frem til i diskusjoner med OMD, og vi ser jo at det er med tv-annonser vi når flest mennesker og ikke minst målgruppen til Idun Tomatketchup. Selv om vi også kjører en del bannerannonser for ketchup, har vi fortsatt tro på tv, sier hun til Kampanje.

Iduns ketchupreklame er godt likt. Hele 75 prosent av respondentene oppgir at de likte reklamefilmen godt eller svært godt. Gjennomsnittet var på 56 prosent.

Godt likt: Reklamefilmen til Idun Tomatketchup kan vise til gode liking-tall.

Vil være barnefamiliens favoritt
Kampanjen sett under ett har også bestått av demonstrasjoner i butikk, i tillegg til reklamefilm og bannerannonser på VG.

– Vi har god erfaring med flere kanaler samtidig. Det er veldig fint å ha et støttemedium ved siden av tv.

Når det kreative uttrykket skal utvikles, sier Sandem at man prøver å være tro mot det uttrykket som Idun ketchup har etablert siden første ketchupflaske så dagens lys på 1960-tallet.

– Idun Tomatketchup skal være barnefamiliens favoritt. Det skal være den trygge merkevaren med fokus på familie, og trygghet i et lekent og koselig univers. Det er også viktig å få frem budskapet om at det er masse tomater i vår ketchup.

: REKLAMEBØRSEN

  • KANAL: Tv

  • ANNONSØR: Idun

  • Reklamebyrå: Qvisten animasjon

  • Mediebyrå: OMD

  • Antall respondenter: 506

  • Måleperiode: september 2014

  • Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI.

  • Ti ganger i året velger vi de fem største kampanjene i ett av følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs.  En kampanje kan kun måles én gang.

Tomatsuksess på tv-skjermen