PREMIUM

Stian Barsnes Simonsen deltar i Kampanje-spalten Sommerpraten 2025.
Bergen-mann: Når bergenseren Stian Barsnes-Simonsen begynner å jobbe for Medietilsynet skal han vurdere Østfold-dialekt.

Stian Barsnes-Simonsen er klar for brorens «Big fat Greek wedding»

Møt påtroppende kommunikasjonssjef i Medietilsynet, Stian Barsnes-Simonsen, i dagens utgave av Sommerpraten.

Navn: Stian Barsnes-Simonsen

Alder: 46 år

Stilling: Påtroppende kommunikasjonssjef i Medietilsynet

Aktuell: Tiltrer i stillingen som kommunikasjonssjef i Medietilsynet 4. august.

- Hvor går årets ferie?

- Akkurat nå befinner vi oss i Hellas, hvor min lillebror gifter seg inn i en vaskekte gresk familie. Jeg er bokstavelig talt «In my brother’s big fat Greek wedding». Alt av familie og venner er her – det er helt magisk. Etter én uke her går ferden videre til hakket roligere dager i Spania.

- Hva er ditt beste sommerminne?

- Spørsmålet minner meg på hvor ekstremt privilegerte vi er. Det er så mange herlige minner å ta av at det nesten føles umulig å trekke frem ett som det aller beste. Det er ingen tvil om at sommerferiene fikk en ny, opphøyet dimensjon etter at vi fikk barn. De beste minnene er nok lek med ungene i bassengene, kortspill, og hele familien i total latterkrampe når vi alle konkurrerer i morfars årlige versjon av Mesternes mester. «Truseholding på idealtid» og «Lime-bocca» kan anbefales på det sterkeste.

- Folk på sosiale medier ble nærmest sjokkerte over å høre at du egentlig har bergensdialekt, etter å ha sett deg på TV med østlandsdialekt. Når du nå begynner i Medietilsynet – kommer du til å slå over til Østfold-dialekt?

- Hvis det styrker gjennomføringskraften i etaten, er det absolutt et kommunikasjonstiltak jeg vil vurdere, ja! Vi får se det an. «Hver dialekt til sitt formål» har alltid vært min tilnærming. Det er jo som kjent utrolig irriterende med sånne Oslo-folk som bare går rundt og sjefer.

- Du får toppsaken på VG, ett minutt i Dagsrevyen og én TikTok som garantert går viralt. Hva slags budskap bruker du det på?

- Da ville jeg løftet hvor viktig godt, redaktørstyrt innhold er for demokratiet vårt, og avsluttet med noen konkrete tips til hvordan foreldre og andre voksne kan formidle kildekritikk og legge til rette for god skjermhelse hos barna sine – i en positiv og betryggende tone.

- Endelig kom rentekuttet vi alle ventet på. Blir dette starten på en ny opptur i medie- og kommunikasjonsbransjen, eller må det mer til?

- La oss håpe det, men om det er rentekuttet som viser seg å være hovedårsaken til oppturen, vil jeg bli noe overrasket. Konjunkturene pleier å være noe mer sammensatte.

- Valgkampen er i full gang, og det er politiske programmer og utspill i alle kanaler. Kommer du til å følge partilederutspørringen på «Gutta» på YouTube, eller sverger du fortsatt til Fredrik Solvang og «Debatten» på NRK?

- Personlig foretrekker jeg debatter bygget på journalistiske prinsipper, med en profesjonell moderator på scenen og en ansvarlig redaktør i kulissene. Samtidig følger jeg naturligvis med på andre formidlere – unge politikere så vel som influensere – som lykkes med å nå gjennom med samfunnsrelatert budskap til unge målgrupper. God presseetikk er uvurderlig viktig, men det er også viktig at budskapet når frem. Vi må følge med og har et kritisk blikk på innholdsskapere med reell påvirkningskraft, som ikke tar hensyn til redaktør- og Vær Varsom-plakater. Samtidig må vi ha en analytisk tilnærming og la oss inspirere av innhold, form og plattformer som faktisk evner å engasjere befolkningen.

- Hvilket terningkast gir du kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery?

- Medietilsynet rapporterer som kjent til Kulturdepartementet, så dette terningspillet må jeg høflig stå over. Men jeg er klar for et slag yatzy, om du er med.

- Bør offentlige annonsekroner pumpes inn i amerikanske tech-selskaper, eller bør offentlige virksomheter investere pengene i redaktørstyrte mediehus?

- Overordnet er det viktig at det offentlige evner å nå ut til alle målgrupper i befolkningen så effektivt som mulig. Som jeg allerede har vært inne på, er redaktørstyrte medier viktige. Samtidig er sosiale medier en plattform for å nå unge målgrupper - for offentlige etater slik det jo også er for mediene selv.

- Norsk TV er på moten i utlandet, med blant annet «Boksen» og «Norges dummeste». Kan TV-eksport bli den nye oljen vår?

- Det er fantastisk å være vitne til hva norsk TV-bransje får til om dagen. Jeg har som kjent erfaring fra bransjen, og tar av meg hatten for hva norske TV-produsenter får til. Det lover utvilsomt godt for fremtiden.

- Hvem i medie- og kommunikasjonsbransjen imponerer deg mest?

- Det er et stort spørsmål, og mange som fortjener å bli nevnt. Om jeg kun får utpeke én, er det nærliggende å holde oss til forrige tema og trekke frem et av de andre objektene i årets Sommerprat-spalte. Jeg har fulgt Aleksander Herresthal fra starten i Seefood. Han vil være den første til å riste avfeiende på hodet og peke på teamene sine – med god grunn, selvsagt. Men ser man på Seefoods langsiktige strategi og kompromissløse satsing på egenutviklede konsepter og talenter, forstår man også suksessen de høster i dag. Det er umulig uten god ledelse, og Herresthal er særdeles dyktig. Så min paraplydrink går til Aleks i dag

Powered by Labrador CMS