PREMIUM

Maja Wirum er deltaker i sommerpraten 2025.
Maja Wirum, gullvinner fra Cannes, nyter norsk sommer.

- Jeg tror mange har begynt å skjønne at reklame og kommunikasjon er en nødvendighet

Møt gullvinner fra Cannes, Maja Wirum, i dagens utgave av Sommerpraten.

Navn: Maja Wirum

Alder: 26 år

Stilling: Programmatisk spesialist i WPP Media

Aktuell: Stakk av med gull under Young Lions i Cannes sammen med Angelika Marcinkeviciute.

- Hvor går årets ferie?

- Starter med en tur til beste Vestlandet, og så krysser jeg både fingre og tær for at vi får en skikkelig god, norsk sommer. Har ikke spikret alle planene ennå (må se an været litt), men håper på noen fine fjellturer og rolige dager med en fin utsikt

- Hva er ditt beste sommerminne?

- Vi pleide å dra på båttur nedover svenske­kysten med hele familien noen år. Husker vi hatet det da vi var tenåringer. Men når jeg ser tilbake på det nå, så hadde det vi det veldig koselig. Masse kortspill, bading og litt småkrangling også - men mest kos!

- I Cannes ble det gull til deg og Angelika. Gratulerer så mye med det! Nå som gullstøvet har lagt seg, hva sitter du igjen med etter en slik opplevelse?

- Det ga en skikkelig selvtillitsboost. Å få anerkjennelse i den ligaen betyr mye. Men så er man jo fort hjemme igjen og tilbake til hverdag og en full mail-innboks. Det fineste (utenom gull på peishylla) var egentlig folkene vi møtte – så mange hyggelige, flinke folk fra hele verden. Kult å høre hvordan de jobber og tenker, på andre siden av bransjen og kloden 

- Du får toppsaken på VG, ett minutt i Dagsrevyen og én TikTok som garantert går viralt. Hva slags budskap bruker du det på?

- Etter å ha jobbet med briefen til Ovarian Cancer Action nede i Cannes, er det én ting som sitter igjen: eggstokkreft. En kreftform som rammer mange, men får altfor lite oppmerksomhet. Det burde vi snakke mye mer om, og det er nok det jeg ville brukt den muligheten til.

- Endelig kom rentekuttet vi alle ventet på. Blir dette starten på en ny opptur i medier- og kommunikasjonsbransjen eller må det mer til?

- Det hjelper nok litt, men det skal mer til. Vi er i en tid hvor mange må prioritere hardere, og da blir det tydelig hvor viktig det er å holde seg synlig. Heldigvis ser vi en økning i investeringen som kommer fra mediebyråene. Jeg tror mange har begynt å skjønne at reklame og kommunikasjon ikke er en «nice to have», men en nødvendighet – spesielt i tøffe tider. Det finnes flere undersøkelser som viser at merkevarer som fortsetter å investere i nedgangstider, står sterkere når ting snur. Vi ser det allerede har skjedd en økning, så la oss håpe oppturen fortsetter.

- Valgkampen er i full gang og det er politiske programmer og utspill i alle kanaler. Kommer du til å følge partilederutspørringen på «Gutta» på YouTube eller sverger du fortsatt til Fredrik Solvang og «Debatten» på NRK?

- Jeg er nok ganske langt unna målgruppa til «Gutta», og er ikke helt fan av det de har gjort tidligere. MEN, «Gutta» når jo ut til en målgruppe andre mediekanaler sliter med å nå, og behovet er jo der selv om det kanskje ikke treffer meg. Selv er jeg størst fan av Solvang, elsker hvordan han får politikere til å svette litt og faktisk svare på spørsmålene som blir stilt. Så det blir nok gode gamle NRK på meg i år også.

- Hvilket terningkast gir du kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery?

- Jeg synes hun virker som en sterk og tydelig dame. Hun balanserer fint mellom å være en lojal Ap-politiker og talsperson for likestilling. Så jeg lander på en sterk femmer!

- Bør offentlige annonsekroner pumpes inn i amerikanske tech-selskaper eller bør offentlige virksomheter investere pengene i redaktørstyrte mediehus?

- Som en programmatisk spesialist er jeg for effektiv og målrettet annonsering, men ikke for enhver pris. Norske medier har høy tillit, transparens, som er viktig for annonsørene, i tillegg til at de støtter opp om det norske demokratiet. En større del av de offentlige annonsekronene burde derfor definitivt gått til redaktørstyre medier, men de har fortsatt steg de kan ta med tanke på tilgang til målretting og måling av dekning på tvers av publisister. Videre syntes jeg det er spennende å se initiativer, som for eksempel fra Amedia, som gir gratis tilgang til lokaleaviser i aldersgruppen 15-20 år, for det er en målgruppe som historisk har vært vanskelig å nå via norske redaksjonsstyrte medier sammenlignet med sosiale medier.

- Norsk TV er på moten i utlandet med blant annet «Boksen» og «Norges dummeste». Kan TV-eksport den nye oljen vår?

- Kanskje! Jeg tror folk begynner å bli litt lei av de samme oppskriftene fra amerikansk underholdning. Norge (og Norden generelt), tør å være litt rare, ekte og ufiltrerte, og det treffer. Se på «Skam» og nordiske dramaserier som har slått an ute

- Hvem i medie- og kommunikasjonsbransjen imponerer deg mest? 

- Tror jeg må si David Lubars. Han fikk Lion of St. Mark i Cannes i år – og det sier jo alt. Over 600 Cannes-løver bak seg, og en karriere full av kampanjer som både treffer kommersielt og betyr noe. Å klare den balansen, gang på gang, er ganske så imponerende. 

Powered by Labrador CMS