Nordmenn kjøper stadig mer strømme-TV - Sumo nærmer seg 500.000 kunder

- Vi har vekst i antall kunder, sier Christian Birkeland.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Flere strømmetjenester har sluppet nye abonnementstall for perioden med koronakrise og både Netflix og Viaplay har kommet styrket ut av krisen. TV 2 Sumo-sjef Christian Birkeland sier også TV 2s strømmetjeneste har fått et løft på kundesiden.

- Vi har vekst i kunder og vi gikk ut av mars med flere kunder enn vi hadde da måneden startet, sier Birkeland til Kampanje.

TV 2 har ikke for vane å dele på antallet abonnenter av sin egen strømmetjeneste, men i forbindelse med resultatfremleggelsen til eieren Egmont kunne kanalen fortelle at de ved inngangen til 2020 hadde 485.000 kunder på Sumo.

- Har dere nådd en halv million kunder på Sumo nå?

- Vi er ikke helt der enda, men det er ikke så veldig langt opp til en halv million kunder. Når vi passerer det tallet, skal vi være veldig fornøyde. Det blir spennende fremover for vanligvis faller tallene litt gjennom sommeren også vokser de på høsten. Men 2020 blir et veldig spesielt år, sier han.

Les også: TV 2 med økt overskudd og ny rekordomsetning

Vil ikke sammenligne med Netflix og Viaplay

TV 2 Sumo konkurrerer knallhardt om kundene med både globale og nordiske tilbydere som Netflix og Viaplay, som begge har lagt frem tall på kundeutviklingen i første kvartal og dermed også under koronakrisen.

Les også: Øker antall Viaplay-kunder med over 100.000

Netflix kom i sin kvartalsrapport med en prognose på vekst fremover på hele 25 prosent i andre kvartal, mens Viaplay-eier Nent på sin side skrev at de ser for seg en vekst på 25 prosent i kundetilfang i løpet av 2020. Viaplay økte antallet abonnenter i første kvartal med over 100.000 abonnenter til 1,67 millioner kunder.

I en undersøkelse TV 2 har gjennomført kommer det samtidig frem at nordmenn knytter seg opp til stadig flere leverandører av TV-innhold over nettet. Rundt 350.000 nordmenn oppgir at de allerede har skaffet tilgang til flere strømmetjenester, mens 11 prosent, eller 200.000, vurderer å skaffe tilgang til flere tjenester.

- Klarer Sumo-sjefen en vekst på 25 prosent i 2020?

- De internasjonale aktørene snakker om vekst til sammen i mange land og ikke spesifikt om de norske resultatene. I det norske markedet gjør vi det bra, uten at jeg vil spå om hva vi ender året med. Vi noterer oss bare at vi aldri har hatt flere betalende kunder enn nå, og kundene har aldri brukt mer tid på strømming hos oss enn det de gjør nå, sier Birkeland.

Nordmenn ser mer på norske kanaler

I en undersøkelse som TV 2 gjennomførte før påsken viste det seg at seingen på norske strømmetjenester har økt sammenlignet med de internasjonale aktørene. 

- Det er ingen tvil om at nordmenn både ser mer på TV og strømmer mer og det tror jeg gjelder alle strømmetjenestene, sier Sumo-sjefen.

Tall fra hentet fra Kantars TVOV-undersøkelse, som måler tradisjonell TV-seing på norske og enkelte globale strømmetjenester, viser imidlerttid at konsumet på norske innholdstjenester vokser. Tiden brukt på Netflix, HBO og YouTube økte fra 40 minutter før koronakrisen (uke 6-9) til 52 minutter daglig under krisen (uke 11-13), noe som er en vekst på hele 28 prosent.

Samlet konsum, inkludert strømming, for de norske TV-selskapene økte fra 147 minutter til hele 170 minutter. Det er verdt å merke seg at nordmenn altså bruker over tre ganger så mye tid på norske TV-selskap i forhold til på de tre store globale tjenestene Netflix, HBO og YouTube.

- Vi har hatt en vekst på 54 prosent i seerminutter i mars mot mars i fjor, og da skal du huske på at vi fikk vesentlig færre kamper i Premier League, sier Christian Birkeland.

På strømmetoppen:

Her ser du listen over de meste strømmede programmene på TV 2 Sumo i løpet av den siste uka i mars.

Kompani Lauritzen på strømmetoppen

Og akkurat Premier League har vært en hodepine for TV 2 ettersom den engelske toppserien er satt på vent på grunn av koronakrisen. Dermed forsvinner også motivasjonen for å betale rundt 400 kroner i måneden for å ha et TV 2 Sumo-abonnement med Premier League. For å bremse et ras av kundeoppsigelser satte TV 2 ned prisen til 179 kroner og ga fotballkundene mer serier og film.

- Noen gikk ut av Sport, men de aller fleste har blitt på de reduserte prisene, sier Birkeland.

Birkeland sier Sumo i dag «har innhold som treffer godt og bredere enn før».

- Vi har investert mye i å få med film og serier, også klarer vi å differensiere oss med norske produksjoner som «Funkyfam», «Kompani Lauritzen» og «Lystløgner», sier han.

Av programmer som gjør det spesielt bra på TV 2 Sumo for tiden trekker Birkeland frem særlig satsingen på «Kompani Lauritzen».

- Den har vært helt fantastisk og det er det mest strømmede programmet vi har hatt til nå, sier han. 

Men det er kombinasjonen av det norske innholdet og et stadig rikere tilbud av serier og filmer som gjør at Sumo står seg i konkurransen med de internasjonale selskapene, mener Sumo-sjefen.

- En ting er de vanlige TV 2-programmene som «Kompani Lauritzen» og «Farmen kjendis». men også serier som «Heksejakt», «Hamilton» også har vi en fantastisk serie som heter «The Capture» om overvåkningssamfunnet som er veldig aktuell også har vi akkurat sluppet en serie om Unabomberen, «Manhunt».  Vi opplever at vi har hevet oss opp flere hakk når det gjelder serier og filmer der vi nylig fikk hele filmbiblioteket til Nordisk Film i porteføljen vår med mange norske og nordiske klassikere, sier Birkeland.

Frykter ikke for innholdstørke

Mandag denne uken ble det også kjent at TV 2 Sumo utvider tjenesten til også å gjelde kjøp og leie av film.

- Er det ikke en fare for at man begynner å gå tom for innhold som en følge av krevende produksjonsforhold i TV-industrien? 

- Det er ingen fare med oss foreløpig og vi har mye spennende på gang fremover på Sumo.

- Koronakrisen har med andre ord ikke slått negativt på kundesiden?  

- Nei, vi selger vesentlig mer av film og serieproduktet enn sportsproduktet naturlig nok. Men når vi legger alle plusser og minuser sammen, så er det vekst.

- Hva er det Sumo-sjefen ser på selv for tiden?

- Jeg begynte på «Manhunt» og skal i hvert fall se ferdig den også skal jeg se litt på NRK, men det blir mest Sumo, sier Birkeland.

- 2020 er ikke et tapt år?

- Nei.

Les også: TV 2 starter med leiefilm: - Koronakrisen gjorde at vi fremskyndet dette arbeidet

: Nordmenn får flere strømmetjenester

  • I en undersøkelse Sumo har gjennomført kommer det tydelig frem at det er en økt etterspørsel etter strømmetjenester. 45 prosent, eller 1.835.000 nordmenn over 18 år, oppgir at de strømmer mer som følge av koronakrisen.

  • 19 prosent av disse, eller 350.00, oppgir at de allerede har skaffet tilgang til flere strømmetjenester, mens 11 prosent, eller 200.000, vurderer å skaffe tilgang til flere tjenester.

  • Nettaviser og sosiale medier er spesielt viktig under koronakrisen. Hele 56 prosent oppgir at de bruker mer tid på sosiale medier nå under Koronakrisen. Også TV og strømming spiller en viktigere rolle i folks liv, og om lag 45 prosent bruker mer tid på dette (og bare 6 prosent bruker mindre tid).

  • Å strømme filmer, serier og annen underholdning er en måte å få pause fra koronasituasjonen, og 81 prosent er enig i påstanden «Å strømme serier, filmer og annen TV-underholdning er en fin måte å få et avbrekk fra koronakrisen», mens 79 prosent er enig i at det «i disse koronatider er det ekstra viktig for meg og min familie å ha noe lett underholdning å se på».

Nordmenn kjøper stadig mer strømme-TV - Sumo nærmer seg 500.000 kunder