Norsk Tipping får nær 100 millioner i «gratis» reklame - nå øker kritikken mot spillgiganten

Norsk Tipping får kritikk fra Spillavhengighet Norge og Actis for ikke å følge reklamevedtaket fra Lotteritilsynet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tidligere i sommer kunne Kampanje fortelle at Norsk Tipping må kutte markedsføringsbudsjettet sitt med 45,5 millioner kroner etter et vedtak fra Lotteritilsynet. At Norsk Tipping må kutte, har møtt stor motstand på Hamar, og i sitt klagebrev kalte de tilsynets arbeid for uforsvarlig i tillegg til å hevde at tolkning av regelverk og bevisbedømmelse var feil.

Spillgiganten sier selv at de styrer mot et kutt på 11 prosent, eller omtrent 25 millioner kroner, altså 20 millioner mindre enn det tilsynet befaler. Men bortsett fra sin egenkjøpte reklame, har spillgiganten flere strenger å spille på i sin markedsføring rettet mot nordmenn. Som eneste statskringkaster i Skandinavia, kan man nemlig fortsatt se tippesendinger hos NRK tre ganger i uken.

Det har stor kommersiell verdi, skal vi tro beregninger fra et av Norges største mediebyrå, Omnicom Media Group. De viser at sendingene i 2023 har en eksponeringsverdi på 80 millioner kroner brutto. 

- Disse sendingene har åpenbart en god effekt for Norsk Tipping, både i form av eksponering og legitimitet ved at man fremvises på Norges statskanal. Kommersielt treffes primært kjernemålgruppen med eldre spillere, og rekrutteringsverdien er nok heller lav, sier investeringsdirektør i Omnicom, Jonas Buskop, til Kampanje. 

Han står bak beregningen der det er tatt høyde for sendingenes varighet, seertall og kommersielle aktørers prislister. Nærmere 80 prosent av verdien skal være tilknyttet de ukentlige Lotto-sendingene som går lørdager klokken 19.45 hos NRK. 

- Lotto-plasseringen på lørdag på NRK1 er definitivt primetime noe som også gir høye seertall. Her er jo sendingen plassert rett i forkant av programmer som tradisjonelt sees av mange.

Les også: Norsk Tipping klager på reklamekutt: - Uforsvarlig saksbehandling

Det sier litt om hvor sterk tradisjon Norsk Tipping og tipping på TV har i den norske folkesjela. Vi kjenner ikke til en annen realitet her i Norge, men med mer innskjerping av TV-sendt spillreklame er det naturlig at det kommer en tid hvor NRK-sendingene ikke trengs.  Magnus Pedersen

- Naturlig at det kommer en tid der tippesendinger ikke trengs

Politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen, mener det er ingen tvil om at Norsk Tipping får «gratis drahjelp» av NRK. Han mener at det er snakk om reklame.

- Det er flere som har kommentert det opp gjennom årene. Trekningen har vært i primetime på statskanalen, og dette må også sees i sammenheng med alle år det har rullet og gått, sier han og fortsetter:

- Jeg har ikke grunnlag for å si det, men jeg synes nesten 80 millioner kroner høres lite ut. 

- Hva tenker dere om at Norge er det eneste landet i Skandinavia hvor statskringkasteren sender tippesendinger?

- Det sier litt om hvor sterk tradisjon Norsk Tipping og tipping på TV har i den norske folkesjela. Vi kjenner ikke til en annen realitet her i Norge, men med mer innskjerping av TV-sendt spillreklame er det naturlig at det kommer en tid hvor NRK-sendingene ikke trengs. 

I 2019 ble det beregnet at NRK-sendingene av tippeprogammene Lotto, Extra og Vikinglotto hadde en samlet kommersiell verdi på 175 millioner kroner. Denne rapporten ble utarbeidet av analysebyrået Insight på oppdrag fra Unibet-eier Kindred Group og ble trukket frem i deres søksmål mot staten i 2022 og tidligere i år.

Støtter ikke Norsk Tipping:

- Etter vårt inntrykk virker det ikke som tilsynet har gjort noen dårlige vurderinger så langt, sier politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen. Foto: Spillavhengighet Norge

- Vanskelig å støtte Norsk Tipping i sin klage

Pedersen mener det er god grunn til at tippesendingene trekkes frem i lys av klagen spillgiganten leverte i august i år. 

- Når Norsk Tipping skal vurdere denne saken fremover, må de huske at de i alle sammenhenger sier at de har et tredelt oppdrag, hvor første del dreier seg om ansvarlighet. Da må man huske at vi fortsatt har spillavhengige og folk i faresonen og at disse personene blir påvirket av reklamen til Norsk Tipping, uansett hvor mild den måtte være.

Pedersen sier det er «naturlig å forvente at de burde klart å komme på lag med tilsynets vedtak så vi alle drar i samme retning», og påpeker samtidig at Lotteritilsynet har nedskalert kuttkravet til 45,5 millioner kroner. Tidligere har også Høyre-politiker Turid Kristensen uttalt seg i kjølvannet av reklame-klagen, som hun kalte for «oppsiktsvekkende». Hun sa Norsk Tipping nå måtte «tilpasse seg den nye virkeligheten man står i».

- Det er det mest ansvarlige å gjøre. Vedtaket er i tråd med den opptrappingen vi har mot mer ansvarlighet i pengespillreklame, som også betyr mindre reklame. Det er vanskelig å støtte Norsk Tipping her. Etter vårt inntrykk virker det ikke som tilsynet har gjort noen dårlige vurderinger så langt, fortsetter Pedersen.

- Er det synd at Norsk Tipping tilsynelatende ikke ønsker å rette seg etter Lotteritilsynet, som har utarbeidet dette kuttkravet etter nær ett år med tilsyn og korrespondanse med Norsk TIpping?

- Selvfølgelig er det synd at det ikke går rett gjennom. Vi har vært veldig kritisk til holdningen til de utenlandske spillselskapene som har prøvd vedtak for retten, men vi har respektert at det er en rett de har. Det samme gjelder for Norsk Tipping. 

Norsk Tipping: - Kjenner oss ikke igjen i tallet

I en kommentar til Kampanje skriver kommunikasjonsrådgiver i Norsk TIpping, Roar Jødahl, at det er vanskelig å ta stilling til verdivurderingen Omnicom har gjort av Lotto-sendingene.

- Utover det at vi ikke kjenner oss igjen i tallet, sier han.

- Har NRKs tippesendinger stor kommersiell verdi for Norsk Tipping?

- Vi gjør våre egne beregninger av Norsk Tippings totale synlighet opp mot de målgruppene vi skal nå. Da inngår selvsagt synligheten i TV-trekningene som en del av grunnlaget. 

Han forteller at det er tatt hensyn til dette når de vurderer hva som er tilstrekkelig nivå på markedsføringen. Jødahl påpeker samtidig at de er enige med både Lotteritilsynet, Actis og Spilleavhengighet Norge i at reklametrykket deres skal reduseres.

- Derfor reduserte vi nivået allerede før den siste ulovlige reklamen forsvant, og budsjetterte med betydelige kutt også i 2023 – før Lotteritilsynet varslet sitt pålegg. Det er ingen grunn til å bekymre seg over at vi ikke går i samme retning, skriver Jødahl.

- Har på ingen måte forlatt det norske markedet

Kommunikasjonsrådgiveren fremholder at målet er å forebygge spilleproblemer.

- Men vi er altså uenige om hva som er tilstrekkelig nivå på markedsføringen for å oppnå målet. Det er nettopp for å kunne forebygge problemspill best mulig at vi har klaget på vedtaket. 

Jødahl påpeker samtidig at ferske tall fra 2022 og 2023 viser at antallet som sliter med pengespill er halvert siden 2019. Han tar det til inntekt for at den norske modellen fungerer.

- Tilstrekkelig markedsføring av de minst risikofylte spillene er et nødvendig virkemiddel for å sikre at den norske reguleringen fungerer godt også framover. I motsatt fall åpner det for at spillerne velger mer risikofylte pengespill, godt hjulpet av pågående utenlandske aktører som på ingen måte har forlatt det norske markedet. 

- Bør kjenne sin besøkelsestid

Av det Kampanje kan erfare kommer ikke klagen fra Norsk Tipping til å hvile lenge på kontorpulten hos tilsynet, som ikke akter å endre sitt ståsted med tanke på Norsk Tippings markedsføringstrykk. Neste instans for klagen er da Lotteriklagenedma. 

For Actis, som i fjor sommer var blant dem som ba Norsk Tipping om å dra ned TV-reklamen sin, er ikke Norsk Tippings motstand mot reklamevedtaket søt musikk.

- Vi reagerer på at Norsk Tipping ikke vil følge vedtaket fra Lotteritilsynet særlig nå som reklamen for ulovlige pengespill er forsvunnet helt fra norske TV-skjermer, sier Inger Lise Hansen til Kampanje. 

I motsetning til sine kollegaer hos Spillavhengiget Norge, som ønsker et reklamefritt marked, påpeker Hansen at vi «må akseptere et visst reklametrykk for å sikre at nordmenn velger lavrisikospill fra Norsk Tipping».

- Fremfor å gå til kyniske, utenlandske spillaktører med langt dårligere ansvarlighetstiltak, sier hun og fortsetter:

- Selv om reklamen til Norsk Tipping er «snillere» enn hva de ulovlige selskapene kjører på med, er det et selvstendig poeng å redusere det totale reklametrykket. Dette for å skjerme de sårbare spillerne som blir trigget av spillreklame. Her burde Norsk Tipping kjenne sin besøkelsestid, spesielt når Lotteritilsynet er så klare i sin vurdering.

I sin klage har Norsk Tipping blant annet anført at Lotteritilsynet ikke har et godt nok faktisk eller rettslig grunnlag for å pålegge spillselskapet å redusere markedsføringskostnadene med 20 prosent, ei heller innen den tidsrammen som er angitt. Norsk Tipping peker også på at kuttkravet vil påvirke langsiktig planlegging og kommersielle avtaler.

Dette er saken: Norsk Tipping motsetter seg reklamekutt - nye beregninger viser at de får millionhjelp fra NRK-sendinger

  • Lotteritilsynet har ført tilsyn med Norsk Tippings markedsføring siden august i fjor, da Discovery fulgte etter Viaplay og skrudde av utenlandsk spillreklame på sine TV-kanaler.
  • I juli i år fikk Norsk Tipping et vedtak fra Lotteritilsynet som ba de kutte 45,5 millioner kroner i reklamebudsjettet sitt som følge av bortfall av utenlandsk spillreklame sendt på TV. Opprinnelig ba Lotteritilsynet Norsk Tipping kutte 60 millioner kroner, men gikk vekk fra dette etter innvendinger fra spillgiganten. Utenlandsk spillreklame på sosiale medier-plattformer som Facebook og Instagram skal også være sterkt begrenset ifølge Lotteritilsynet.
  • I august leverte Norsk Tipping en offisiell klage på vedtaket, hvor de anførte at tilsynet ikke hadde et rettslig grunnlag for å gi dem et kutt på 20 prosent. De skriver også at de allerede går mot en reduksjon i sitt markedsføringsbudsjett på 25 millioner kroner inneværende år, og mener et eventuelt vedtak ikke kan tre i kraft før juli 2024. 
  • Samtidig som Norsk Tipping nekter å følge Lotteritilsynets vedtak, viser nye beregninger at tippesendingene hos statskanalen NRK har en kommersiell verdi av 80 millioner kroner brutto. I 2019 gjorde også Insight en analyse på oppdrag fra Unibet-eier Kindred Group. Den viste at sendingene var verdt 175 millioner kroner. 

Norsk Tipping får nær 100 millioner i «gratis» reklame - nå øker kritikken mot spillgiganten