TV 2-veteran reagerer på nyhetskutt: - Konsesjonen er til skade for kanalen

Han tilbrakte 23 år i kanalen og ledet 10.000 sendinger av programmet «Økonominyhetene» som nå legges ned. - Vemodig og trist å se på det som skjer, sier Jan Ove Ekeberg.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mandag denne uken kunne nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, fortelle Kampanje at også «Økonominyhetene» går med i dragsuget når kanalen skal kvitte seg med 120 årsverk og spare 400 millioner kroner i den største kuttprosessen siden 2016.

Tidligere er det også blitt kjent at flere programkonsepter som «Norske tilstander» blir lagt ned, i tillegg til at flere ledende nyhetsankere tar sluttpakke som en følge av kuttene. En av dem som nå reagerer på kuttene i TV 2, er tidligere nyhetsanker og journalist, Jan Ove Ekeberg.

- Jeg har et veldig nært forhold til «Økonominyhetene» etter å ha ledet det programmet i ti år. Da er det veldig vemodig og trist å se på det som skjer. Hjertet mitt banker fortsatt veldig hardt for TV 2, sier Ekeberg til Kampanje.

Han tok over økonomisendingene i 2007, ett år etter at Nyhetskanalen kom på lufta og ledet det i ti år frem til han sluttet i 2016. Med rundt 1.000 sendinger i året, regner Ekeberg med at han har ledet hele 10.000 sendinger av «Økonominyhetene». Før han kom til TV 2 jobbet Ekeberg både i VG og Dagens Næringsliv.

- Det er nok likevel den morsomste journalistjobben jeg har hatt. At TV 2 nå legger ned «Økonominyhetene» smerter, men har dessverre en helt naturlig forklaring, sier han.  

Har du tips til denne eller andre saker? Ta kontakt med redaksjonen. Send en e-post til kampanje@kampanje.com eller kontakt en av våre journalister.

Det er vel åpenbart bedre for alle i TV 2 å samle produksjon i Oslo i stedet for å legge ned. Nå skjer det motsatte, enda mer flyttes til Bergen. Jan Ove Ekeberg, forfatter og tidligere TV 2-journalist

- Må tørre å ta lokaliseringsdebatten

I et innlegg på Facebook skriver Ekeberg at det som nå skjer «dessverre er forutsigbart», og at det handler om seertall, endrede medievaner og en konsesjon som «fører til at TV 2 ikke kan styres bedriftsøkonomisk optimalt.»

- Grunnen til at TV 2 har de problemene de har, skyldes overgangen til nettet og at TV 2 er bundet opp til en konsesjon som har vært til skade for kanalen fordi den begrenser handlingsfriheten. Det er også grenser for hvor mye penger politikerne kan gi til TV 2. De må klare seg selv, sier den tidligere TV 2-programlederen til Kampanje. 

Det er ikke første gang TV 2 lever med en konsesjon eller allmennkringkasteravtale, men i mangel på goder av typen nasjonal dekning i det gamle TV-nettet eller en distribusjonsplikt for kabel-TV-selskapene, er det nå bare rene penger igjen å friste TV 2 med i bytte mot allmennkringkastingen. TV 2 får i dag opp mot 150 millioner kroner i vederlag av staten for å levere allmennkringkasterinnhold som nyheter, og ikke minst ha et hovedkontor i Bergen samtidig som man også har en stor produksjon i Oslo.

Men dette er ifølge Ekeberg småpenger i forhold til den kostnaden det er å drive TV 2 på to ulike steder.

- Når situasjonen er som den er, må ledelsen i TV 2 tørre å ta lokaliseringsdebatten. Alle muligheter må vurderes og da kan ikke lokaliseringen være en hellig ku, sier han.

Han mener norske politikere burde være «mer opptatt av mediepolitikk enn lokaliseringspolitikk».

- TV 2 må ordne seg som TV 2 ønsker, og en kan ikke kreve et hovedkontor i Bergen. TV 2 må være der de finner det mest formålstjenlig, sier Ekeberg.

Oslo eller Bergen:

Som journalist har han jobbet i flere store mediehus, men hjertet til Jan Ove Ekeberg banker fortsatt hardt for TV 2. Nå mener han ledelsen må tørre å ta lokaliseringsdebatten og bestemme seg for å være i enten Oslo eller Bergen. Foto: TV 2.

- Det må tas drastiske grep

Den tidligere journalisten Jan Ove Ekeberg livnærer seg i dag som forfatter og har allerede et tyvetalls bøker på samvittigheten. Han sitter i disse dager med førsteutkastet til et nytt bokmanus, kan han røpe, som er lagt til tiden tidsepoken i årene 2-300 da nordmenn for første gang møtte et stadig ekspanderende Romerriket gjennom handel i Norden.

- Hva mener du selv da, bør TV 2 være i Bergen eller Oslo?

- Dette må skje gradvis og vi snakker ikke om en flytting til Oslo med mange lastebiler over fjellet i løpet av noen timer. Kanskje i løpet av noen år, men det er vel åpenbart bedre for alle i TV 2 å samle produksjon i Oslo i stedet for å legge ned. Nå skjer det motsatte, enda mer flyttes til Bergen, sier han.  

Han viser til at det er svært krevende økonomisk å holde hjulene i gang med produksjonssentre både i Bergen og Oslo og mange fordyrende og doble funksjoner på en lang rekke områder. 

Årsresultatet TV 2-konsernet la frem i 2022 viste et tap 40,3 millioner kroner, en kraftig nedgang fra overskuddet på 277,7 millioner kroner i 2021. Et nytt stort underskudd i 2023 vil nok heller ikke overraske mange, gitt den pågående spareprosessen

- Det må tas drastiske grep og nyhetsproduksjonen må effektiviseres og samles. Se bare på NRK, som har vist stor evne til omstilling. Riktignok har de sendinger fra andre deler av landet som «Helgemorgen», men de store nyhetslokomotivene i NRK som «Dagsnytt» og «Dagsrevyen» ligger i Oslo. Det er ikke fordi menneskene som jobber i Oslo er mer geniale, men fordi det er der nyhetene skjer og det er der vi har Stortinget og en regjering, børsen og mange store bedrifter, sier Ekeberg.

Det er heller ikke gunstig for kulturen i TV 2 at kanalen er delt i to, mener Ekeberg. 

- Det har vel alltid vært et betydelig innslag av «dem og oss» i TV 2-kulturen og det svekker naturligvis evnen til å drive effektivt og dermed konkurranseevnen, sier han. 

Les også: Dramatiske nedskjæringer i TV 2 - kutter 120 årsverk

Dessverre så tenker jeg ikke lenger på TV 2 og NRK som likeverdige konkurrenter. Enten har NRK distansert TV 2 eller så har TV 2 sakket akterut. Jan Ove Ekeberg, forfatter og tidligere TV 2-journalist

Mener NRK drar avgårde i nyhetskampen

Kuttene i TV 2-nyhetene ble tøffe også denne gangen for TV 2. Hele 21 årsverk tilfalt det nyhetsredaktør Karianne Solbrække å kutte, og denne gangen var det særlig Oslo som måtte ta en stor del av støyten. Det førte blant annet til at kjente programledere som Elin Ludvigsen og Marte Lundgaard tok sluttpakke og forsvant fra skjermen. Også TV 2-veteranen Fredrik Græsvik, programleder Linn Wiik og Elin Sørsdahl har tatt en gavepensjon eller sluttpakker.

I forbindelse med kuttprosessen ble det også besluttet at avviklingen av morgensendingene skulle flyttes fra Oslo til Bergen. Dermed ble det behov for færre vakter og skift for nyhetsjournalistene i Oslo.

Ekeberg synes for mange av kuttene i TV 2 kommer på innholdssiden.

- Kuttene er kommet altfor nære mikrofonene og det er veldig uheldig at de fleste som tar sluttpakke stort sett er folk som holder til i Oslo. Hva skal du med store personalavdelinger og lønningskontorer når det ikke lenger er fotografer og journalister. En må gjøre kuttene lengst unna dem som skal produsere nyhetene, sier han. 

Nå opplever han at erkerivalen NRK rykker i fra sin gamle arbeidsplass der han i over 20 år konkurrerte «side om side med statskanalen».

- Jeg følger jo med både på NRK og TV 2 fortsatt og er jo en nyhetsnarkoman etter et langt liv som journalist. Men dessverre så tenker jeg ikke lenger på TV 2 og NRK som likeverdige konkurrenter. Enten har NRK distansert TV 2 eller så har TV 2 sakket akterut. Fortsatt er TV 2 en organisasjon som kan handle raskt og er flinke på å rykke ut som vi sier, men på den daglige nyhetsformidlingen er det klasseforskjell på NRK og TV 2. Det er trist å se, sier Ekeberg. 

Les mer: Nyhetsanker gir seg i TV 2: - Det har vært noen krevende uker

TV 2-veteran reagerer på nyhetskutt: - Konsesjonen er til skade for kanalen