Klar for ny budkamp om Champions League – Nent-sjefen angrer ikke på TV 2-avtale

Etter vintersportkuppet er TV3- og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group klar for nye milliardavtaler.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Det er en historisk uke for det nye mediekonsernet Nordic Entertainment Group (Nent-gruppen) som denne uken slipper sin aller første kvartalsrapport som selvstendig børsnotert selskap etter selskapssplitten fra Modern Times Group.

Resultatrapporten viser at Nent-gruppen leverte et resultat som lå over forventning til aksjemarkedene, da aksjen i løpet av gårsdagen la på seg med 3,5 prosent, noe som gir tv- og radiokonsernet en markedsverdi på Nasdaq-børsen i Stockholm på 16,17 milliarder svenske kroner.

Det til tross for at overskuddet i selskapet falt med 53 millioner svenske kroner til 221 millioner kroner i første kvartal i 2019.

- Det har vært en god start på året for Nent-gruppen og vi er fornøyd med resultatene. Alle de underliggende forretningsområdene peker i riktig retning og det er vi glade for. Men når det er sagt så har vi stor respekt for alle de utfordringene som medieindustrien møter og vi vi vet at dette bare er begynnelsen på en lang reise, sier konsernsjef Anders Jensen i Nent-gruppen til Kampanje.  

Men det koster å drive for seg selv. Nent-gruppen bokfører 56 millioner svenske kroner som engangsrelaterte transaksjonskostnader i tillegg til at det i løpet av året vil påløpe rundt 250 millioner svenske kroner i økte kostnader for helåret knyttet til at selskapet i dag drives som et selvstendig, børsnotert selskap, totalt i overkant av 300 millioner kroner.

Les også: Viasat-eier med 221 millioner i overskudd – varsler svakere reklamemarkeder i Norge

Vår abonnementsforretning Viaplay i Norge er veldig sterk, ikke minst på grunn av satsingen vår på «Wisting» som vi er veldig stolte av. Anders Jensen, Nent-gruppen

Tøffere markeder i Norge - men reddes av Wisting

Nent-gruppen har virksomheter innenfor tv, radio, betal-tv og tv-produksjon og operer i alle de tre skandinaviske markedene. Selv om salget av abonnement økte med ni prosent i første kvartal, er det tøffere på reklamesiden. 26 prosent av selskapets omsetning er i dag knyttet til reklame og utviklingen i Norge er ikke den beste.  Særlig på radio er det for tiden tøft, ifølge Nent-gruppen.

- Er du bekymret med tanke på radiovirksomheten P4 i Norge som i rapporten omtales som en «weak performer»?

- Nei, ikke det hele tatt. Vi ser at markedet er svakere som en følge av de mange omleggingene knyttet til teknologi og målinger, men vi tror det vil hente seg inn igjen. P4 står veldig sterkt i det norske markedet og vår norske radiovirksomhet har en mye mer solid posisjon enn for eksempelvis hva vår svenske virksomhet tidligere har hatt. Når vi vokser i Sverige på radio og ikke i Norge, handler det om at vi kommer fra en svakere stilling der. Nei, jeg er ikke bekymret for radiovirksomheten vår i Norge, sier Jensen.

Også på tv-siden er det et svakere reklame-marked.

- Annonsemarkedene i Norge er litt svake, men til gjengjeld vokser vår abonnementsforretning Viaplay i Norge veldig sterk, ikke minst på grunn av satsingen vår på «Wisting» som vi er veldig stolte av, sier Jensen.

«Wisting» er blitt tidenes beste dramasatsing på Viaplay både i Norge og i Norden hva gjelder ikke bare seertall, men står også for ny salgsrekord for en enkelt serie på Viaplay i Norge. 

Klar for ny rettighetskamp:

Toppsjefen i tv-konsernet Nordic Entertainment Group begynner å forberede seg til en ny forhandlingsrunde om Champions League.

Øker med 100.000 på Viaplay

Men når det er snakk om Nent-gruppen handler det først om salg av abonnement og den nye strømmetjenesten Viaplay. Nylig gikk tv- og radiokonsernet ut med tall på antall kunder for første gang, og i den nye kvartalsrapporten kommer det frem at veksten fortsetter.

Les også: TV3-eier går ut med Viaplay-tall: - Potensialet er enormt

Siden 2. kvartal i 2017 har det vært en vekst i antall Viaplay-abonnenter på hele 350.000 abonnenter og i dag er det totalt 1.357.000 abonnenter på tjenesten.

- Hva er målet til Nent med tanke på antall abonnenter?

- Vi har store ambisjoner med Viaplay og i tillegg til de som har et direkte kundeforhold til Viaplay har vi også rundt 400.000 abonnenter har tilgang til Viaplay gjennom sitt Viasat betal-tv-abonnement. Totalt har vi derfor rundt 1,8 millioner aktive Viaplay-abonnenter, sier Jensen.

- Er det to millioner som er målet nå?

- Forhåpentligvis er det ikke så altfor lenge til vi er der, men vi har større ambisjoner enn som så. Det finnes rundt 12 millioner husstander på det nordiske markedet, og vi har et mål om å være tilstede i halvparten av disse. Det er en type ambisjoner vi må ha skal vi klare å kapitalisere på de store investeringene vi nå gjør på Viaplay-plattformen. Det er et ambisiøst mål, men vi opplever at Viaplay er en attraktiv tjeneste, sier Jensen.

Veksten i de rene Viaplay-tallene var på rundt åtte prosent, eller 100.0000 nye kunder, om en sammenligner med kundebasen i fjerde kvartal. Jensen tror ikke veksten vil bli like høy nå inn mot sommeren.

- Vi kan ikke forvente en tilsvarende vekst i neste kvartal og vi forventer en litt flatere utvikling inn mot sommeren når de store sportsarrangementene og fotballseriene tar en pause. Det er da vi får sesongeffekter, sier han.

- Merker dere konkurransen fra HBO når de sender «Games of Thrones»?

- Nei, vi opplever ikke noe frafall på grunn av det og tenker vel heller at brukerne går inn og kjøper HBO som et tillegg når det er premierer på disse store dramasatsingene. 

Det var en del utspill og kommentarer som var unødvendige synes jeg men vi taler om nasjonalsporter i både Norge og Sverige og når man flytter denne typen innhold fra en offentlig kringkaster til en kommersiell kanal er det som man må forvente. Anders Jensen, Nent-gruppen

Gjør seg klar for ny milliardkamp

Nent-gruppen sitter med flere store sportsrettigheter i sin portefølje og har i løpet av det siste året brukt flere milliarder av kroner på å handle både Premier League (i Sverige, Danmark og Finland), EM og VM i håndball, i tillegg til det store rettighetskjøpet av vintersporten. I tillegg sitter selskapet med rettighetene til Champions League som i disse dager er inne i en dramatisk avslutning med semifinalekampene til store lag som Tottenham, Liverpool, Ajax og Barcelona.

Nytt av året er imidlertid at Nent i Norge deler disse rettighetene med TV 2 som skal vise to av semifinalekampene og finalen på åpne kanaler. Gårsdagens storkamp mellom Liverpool og Barcelona gikk eksempelvis på hovedkanalen TV 2. 

Tirsdagens semifinalekamp mellom Liverpool og Barcelona samlet på det meste 850.000 seere på TV 2s hovedkanal. 

- Ville du gjort samme type avtale en gang til?

- Det skal jeg nok fortelle TV 2 først, men det å sub-lisensiere rettigheter til andre aktører er del av dette gamet, sier Jensen.

Les også:  850.000 så Liverpools mesterlige seier over Barcelona 

Han sier tv-gruppen nå gjør seg klare til å forhandle om nye Champions League-sesonger senere i år.

- Nå skal rettighetene til Champions League opp til fornyelse sannsynligvis litt senere i år så da får vi se hvordan vi håndterer dette i fremtiden. Men det at TV 2 viser noen kamper fra turneringen på fri-tv, mens vi har alle rettighetene og viser alle kampene på Viaplay er helt fine, sier Jensen.

Les også: TV 2 betaler 240 millioner for Champions League - slik endte avtalen i retten

Jensen sier Nent-gruppen vil fortsette å investere i sport fremover selv om prislappen på denne typen innhold begynner å bli stiv.

- Jakten på dyre sportsrettigheter slutter aldri?

- Det er en klokke som aldri slutter å gå det der og vi kommer til å fortsette å investere i sport, men bare frem til det punktet hvor vi mener det er mulig tjene penger på investeringen. Blir det for dyrt så blir det for dyrt og da takker vi nei, sier Jensen.

Overrasket over vintersport-reaksjoner

Nylig svidde Nent-gruppen av et par milliarder kroner på en stor rettighetspakke knyttet til vintersport og tok dermed et stort jafs av et marked som så langt har vært dominert av de store, offentlige allmennkringkasterne NRK og SVT. 

- Vi føler at vi står ganske sterkt akkurat nå og vi er veldig glade for at vi klarte å få tak i skiidrettene. De kompletterer vårt øvrige tilbud på et veldig fint sett.

- Er du overrasket over alle de sterke reaksjonene som kom i Norge?

- Nei, jeg ble ikke overrasket. Men det vakte mange følelser og det var nok litt mer i Norge enn i Sverige og det viser kanskje at vintersporten står enda sterkere her.

- Hva synes du om reaksjonene som kom?

- Det var en del utspill og kommentarer som var unødvendige snes jeg men vi taler om nasjonalsporter i både Norge og Sverige og når man flytter denne typen innhold fra en offentlig kringkaster til en kommersiell kanal er det som man må forvente. Vi så det samme da vi med TV3 tok ishockeyen fra SVT på 1990-tallet og da vi startet opp med OL. Men i dag er det ingen som tenker at ikke ishockey er synonymt med TV3 i Sverige og med OL klarte vi å øke seertallene. Det er ambisjonen vår med vintersporten også, vi skal vise mer og vi skal øke seertallene, sier han.

Les også: Tapte budkampen om vintersporten - prisen skal ha landet på én milliard i Norge

Klar for ny budkamp om Champions League – Nent-sjefen angrer ikke på TV 2-avtale