TV 2 møter Viaplay og Schibsted i milliardkamp om Champions League-rettigheter

TV 2 skal være i ferd med å legge inn et bud på Champions League-rettighetene. I budkampen kommer den norske TV-kanalen til å møte på et Viaplay med Schibsted på eiersiden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I slutten av denne måneden går fristen for å legge inn bud på de attraktive Champions League-rettighetene ut. Datoen skal etter det Kampanje kjenner til være satt til 28. november, men allerede nå har agentselskapet Team Marketing, som selger rettighetene på vegne av UEFA, bedt interessentene om å legge frem økonomiske garantier på at de har dype nok lommebøker til å være med i en reell budkamp.  

Etter det Kampanje kjenner til er det flere av de største TV-konsernene som vil være med å kjempe om rettighetene, og kilder peker på selskaper som TV 2, Viaplay, den internasjonale sportskanalen Dazn og Amazon som de mest aktuelle budgiverne i Norden. Men også Schibsted kan få en rolle denne gangen som medeier i den nordiske strømmetjenesten Viaplay. 

- Vi har ingen kommentarer til dette, sier kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Bjørn-Martin Bache Nordby, til Kampanje. 

En av dem som i disse dager sitter og finregner på et bud er TV 2 og etter det Kampanje kjenner til skal kanalen være nær å legge inn et bud på rettighetene. 

- Kan TV 2 bekrefte eller avkrefte at dere er nær å legge inn bud på Champions League? 

-  Det jeg kan si på generelt grunnlag er at TV 2 har ambisjoner om å være en veldig god og stor leverandør av store sportsøyeblikk også i tiden fremover, men vi kommenterer aldri på konkrete rettighetsprosesser, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje. 

På det norske TV-markedet er det i dag tre såkalte premium-rettigheter som det er en reell betalingsvilje for blant betal-TV-kundene. Dette er den norske eliteserien, engelske Premier League og det mange kaller selve indrefileten av europeisk fotball, Champions League. I dag er det TV 2 som sitter på disse rettighetene etter at kanalen overtok Champions League-pakken fra Viaplay for noen år siden.  

Prisen TV 2 betalte i 2020 er ikke kjent, men kilder med innsikt i rettighetsmarkedet mener den skal ha ligget på rundt 600-700 millioner kroner i året, eller nærmere to milliarder kroner for de tre årene som avtaleperioden løper, opp fra prisen 300 millioner kroner i året i 2017.

Les også: Tidligere fotballtopp sentral i TV 2s Champions League-kupp - koronakrisen trakk ut milliardkjøpet

Ny budkamp:

TV 2-topp Olav Sandnes må gjøre seg klar til en ny nervepirrende budkamp om internasjonale fotballrettigheter. Denne gangen er det Champions League som går under hammeren. Foto: TV 2.

Skal spare 400 millioner

Budkampen kommer imidlertid på verst mulig tenkelig tidspunkt ettersom kanalen nå går inn i en stor nedbemanningsprosess og skal spare 400 millioner kroner. Kampanje er kjent med at det internt går rykter om at kanalen skal være villig til å bla opp over halvannen milliard kroner for de attraktive kampene. 

- Kan TV 2 være med å forhandle om de aller dyreste fotballrettighetene samtidig som dere skal inn i sluttpakkeforhandlinger med ansatte? 

- Vi går aldri inn og snakker så mye om det som er til salgs. Sportsrettigheter er til leie og ikke odel og eie, og det gjelder også Champions League. Men TV 2 er veldig fornøyd med den porteføljen av sportsrettigheter som vi har, sier Sandnes.

Da TV 2 kjøpte rettighetene i 2020 kunne daværende Viaplay-sjef Anders Jensen fortelle at han var «forundret over at noen kunne legge sånne summer på bordet». Viaplay tapte rettighetskampen i Norge og Sverige, der TV4 skal ha doblet rettighetsprisen, men sitter fortsatt med kampene på det danske markedet. 

Les også. Må ta over 40 kutt i TV 2-sporten: - Norsk fotball blir gjenstand for grundig evaluering

- Vi er i gang med en prosess

Da Viaplays danske sportssjef Peter Nørrelund nylig var i Oslo på Kampanjes Media Business-konferanse gikk han langt i å si at Champions League-rettighetene er noe som alltid er interessant og at selskapet vil gi TV 2 kamp om de norske rettighetene. 

- Vi er i gang med en prosess nå som jeg selvfølgelig ikke kan si noe om, sa Nørrelund fra scenen.

- I situasjonen Viaplay står i nå hvor det er et stort fokus på å spare penger og kutte kostnader, er dere i posisjon til å gå inn i slike rettighetsforhandlinger med full styrke?

- Ja, absolutt, sa Nørrelund.

Utfordringen til Viaplay er at selskapet er inne i en svært dramatisk periode der det jobbes desperat med en full omorganisering for demme opp for de store tapene fra den mislykkede internasjonale ekspansjonen.

Selskapet ligger an til et milliardtap på driften i 2023 og det før ekstraordinære milliardkostnader knyttet til en storstilt nedbemanning, nedskrivninger og mulige salg og avvikling av virksomheter.

Blant Viaplays største rettigheter i Norge i dag finner en Premier League til 2028, store deler av verdenscupen i vintersport til 2026 og Formel 1 til 2024. 

Les også: Kampen om Champions League-rettigheter er i gang - Viaplay-sjef med stikk til TV 2

Offensiv Viaplay-topp:

Danske Peter Nørrelund har de siste årene hatt stålkontroll på Champions League-rettighetene, men i 2020 snappet TV 2 den norske rettighetspakken. Foto: Eivor Eriksen.

Avviser at Adevinta-penger skal brukes på Viaplay

I oktober ble det også åpnet for en en refinansiering av Viaplay for å få skuta på rett kjøl etter en mislykket internasjonal ekspansjo. Det skjer etter at store mediekonsern som Schibsted og franske Canal+ har kommet inn på eiersiden i Viaplay.

Dermed er det norske mediekonsernet også indirekte med på et eventuelt Champions League-bud fra Viaplay og etter det Kampanje kjenner til skal Schibsteds inntreden i Viaplay ha blitt sett på som dårlig nytt internt i TV 2. Kilder Kampanje har snakket med spekulerer også i at Schibsted kan gå sammen med Viaplay om et direkte, felles bud på de attraktive fotballrettighetene.

Konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund, vil ikke svare på om anbudsdokumentene har nådd Apotekergata i Oslo og hvorvidt hun vil være en del av budkampen om de nordiske og norske TV-rettighetene.  

- Det kan vi ikke kommentere, sier Skogen Lund til Kampanje.

Schibsted har imidlertidig tidligere snakket om sportsrettigheter som et segment der mediekonsernet ser for seg vekst innenfor medier. Schibsted gjorde også et forsøk på å sikre seg de nasjonale norske fotballrettighetene for noen år siden. Penger bør heller ikke være noe problem for mediekonsernet som tirsdag kveld kunne fortelle at selskapet vil frigjøre 25 milliarder kroner gjennom et nedsalg i rubrikkgiganten Adevinta.

Men Schibsted-sjefen avviser kontant at et Adevinta-salg kan sees i sammenheng med engasjementet i strømmeselskapet. 

- Ingenting. Det har ingenting med det å gjøre og har aldri hatt det heller. Det betyr ingen ting, sier hun.

- Viaplay-prosessen går uavhengig av dette?

- Ja, det har ingenting med dette å gjøre og har aldri hatt det heller, sier hun.

DNB-analytiker og investor i Schibsted, Erling Thune, kunne på Kampanjes Media Business-konferanse fortelle at han var kritisk til Schibsteds Viaplay-kjøp og mente at det norske mediekonsernet i stedet kunne forhandlet direkte om rettigheter uten eierskap.

Dagen etter at budfristen på Champions League går ut den 28. november, skal Viaplay-toppene komme med en lenge etterlengtet markedsoppdatering til børsen. 

Aldri vært nærmere:

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund har aldri vært nærmere å sikre seg en av de mest attraktive betal-TV-rettighetene på det nordiske mediemarkedet. Med en eierspost i Viaplay er også det norske mediekonsernet med på budkampen.

Ny sportsallianse mindre aktuell

En ny allianse på rettighetsmarkedet for sport er amerikanske Warner Bros. Discovery og allmennkringkaster NRK. Tidligere i år ble det kjent at NRK og Warner Bros. Discovery sikret seg rettighetene til De olympiske leker fra 2026 til 2032.  Partene er også blitt enige om å dele rettighetene til De olympiske leker i Paris 2024.

Men om de to skulle finne sammen i et felles Champions League er mer usikkert. 

- Warner Bros. Discovery kommenterer ikke sportsrettigheter som er i spill, sier Erling Finsrud, sportsredaktør i Warner Bros. Discovery til Kampanje.

Sist det amerikanske TV-konsernet var med i en stor budkamp om fotball, var i 2020 med den engelske toppserien Premier League. Siden den gang har flere av selskapets ledende sportssjefer sluttet og det er grunn til at tro at dersom TVNorge- og Max-eieren skal kaste seg over Champions League vil det være det internasjonale rettighetsteamet i Paris og USA som vil kjøre prosessen. 

Kilder Kampanje har vært i kontakt med anser det som mindre sannsynlig at amerikanerne vil gå tungt inn på Champions League i Norge og Norden. 

Allmennkringkaster NRK har heller ingen tradisjon å være med å kjempe om den aller dyreste fotballen og lite tyder på at allmennkringkasteren vil være med denne gangen heller.

- Vi er i dialog med alle som har rettigheter, og vi har mange store rettigheter å forvalte i NRK i årene fremover. Men Champions League for herrer er nok et produkt mer rettet mot betal-TV, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

TV 2 møter Viaplay og Schibsted i milliardkamp om Champions League-rettigheter