Av Benedicte Kristiansen, strategisk direktør, Meltwater

Det er fortsatt de tradisjonelle sosiale mediene som Facebook, LinkedIn og Instagram som er mest brukt av selskapene, mens Twitter er den kanalen som er minst integrert i Norden.

Samtidig ser vi at medier som Twitch og TikTok blir viktigere, men av erfaring tar det lenger å tid å adoptere nye trender i den nordiske landene sammenlignet med for eksempel USA.

Vi ser et skifte hva bedrifter ønsker å oppnå ved å benytte sosiale medier. Der det tidligere handlet mest om konverteringer til salg og klikk er det i dag merkevarekjennskap som er hovedårsaken til å bruke tid og ressurser på digitale kanaler, i tillegg til at det er et mål å oppnå flere følgere og personer som abonnerer på nyhetsbrev.

Å skape ekte engasjement har vært en utfordring i året vi har lagt bak oss og 2020 endret hvordan bedrifter posisjonerer seg. Det har også skjedd et skifte i hvor ofte publikum befinner seg på de ulike kanalene – og nærmest ukentlig dukker det opp nye medier, senest med den lydbaserte appen Clubhouse som på kort tid er blitt svært populær ikke minst i Norge.

Mer penger til sosiale medier

Analysen The CMO Survey viste at sosiale medier økte fra vel 13 prosent av markedsføringsbudsjettene i februar i fjor til over 23 prosent i juni. Det svarer til en vekst på 74 prosent, og parallelt har budsjettene til tradisjonelle reklamer er blitt redusert.

I en nordisk undersøkelse vi i Meltwater har gjennomført svarer nesten halvparten av at sosiale medier er viktigere enn før, noe som er et tydelig tegn på at markedsavdelingene tror på at de i fremtiden vil møte kundene på digitale flater. Det er interessant at det også finnes mange bedrifter som fortsatt sitter på gjerdet, med den samme tradisjonelle strategien som før pandemien inntraff.

Fremover tror jeg forventningene til tilpasningsdyktighet bare vil stige. Bedrifter må være dynamiske og raske til å lese markedet. Hvor flytter publikum seg og hvordan justerer vi oss internt. Tradisjonelt tar markeds- og kommunikasjonsavdelingene temperaturen, men ledelsen må sammen med sine avdelinger være klare for forandring.

Krever planlegging

I en rekke selskaper har kompetansen på sosiale medier blitt så høy at de ikke lenger trenger spesialiserte PR-byråer til å utarbeide strategier eller produsere innhold. Faktisk svarer 70 prosent i vår undersøkelse at de har intern kompetanse og driftige team som kan ta utfordringene på strak arm. Vi vet at det krever en god intern struktur, et eierskap hos dem som skal drive det og en tydelig plan. Hvis ikke risikerer man å legge ut på tur med gode ambisjoner i sekken, men uten et kompass som sier hvilken retning man skal gå.

I det som ser ut til å bli en lang periode med hjemmekontor forventes det fortsatt at de som jobber med sosiale medier har full kontroll over den digitale kommunikasjonen, både det som er planlagt og det som kommer inn. Derfor er det noe overraskende at et flertall av selskapene ikke har tatt i bruk sosiale medier-håndteringsverktøy.

Husk menneskene

Når vi ser inn i 2021 sier 43 prosent av selskapene – uavhengig av bransje – at de øker budsjettposten til sosiale medier. For eksempel er det mange bedrifter som tidligere har satset på fysiske eventer som i dagens situasjon er heldigitale.

Mitt råd når mange nå skal «heldigitalisere» kommunikasjonen sin er at man ikke gaper over for mye for raskt og for tidlig. Ta vare på de menneskelige ressursene, hvor det særlig i perioder med forhøyet press eksternt inn mot sosiale medier er viktig at ledelsen anerkjenner situasjonen og allokerer mer ressurser. Gjennom planlegging og motiverte ansatte stiger også sannsynligheten for at bedriften vil få en positiv ROI (Return on investment) på markedsføringsbudsjettene sine i sosiale medier.

Hvis du vil vite mer om hvordan Meltwater kan hjelpe deg med sosiale medier, så kan du kontakte oss på hei@meltwater.com.