Har du behov for å bruke opp markedsbudsjettet ditt, er TV-reklame den desidert raskeste måten. Det er bare å ringe et reklamebyrå og si at du har 10 millioner kroner å bruke på annonsering. Lettkjøpt og kostbar annonsering – og som regel bortkastede penger. 

Ønsker du størst mulig avkastning på markedsbudsjettet, bør du velge andre kanaler enn lineær TV. Det uttaler performance marketing-byrået Journey Agency etter at Mediebyråforeningen har sluppet ferske målinger for 2021. Les mer om disse lenger ned i artikkelen.

De største problemene med TV-reklame

Reklame på lineær TV har noen åpenbare problemer. De viktigste er:

  • Du kan ikke spore resultatene
  • Du kan ikke målrette annonseringen
  • Prøving og feiling koster skjorta

Sporing av resultater

Digital markedsføring utmerker seg spesielt innen kommersiell kommunikasjon, nettopp fordi resultatene er tallbaserte og sporbare. Hos et datadrevet byrå som Journey Agency er målbare mål og håndfaste data alfa og omega. 

La oss si at du kjører to reklamefilmer på TV, et innslag på radio og noen nettannonser i løpet av samme periode. Så ser du en økning i salget – hvilke annonser skal du beholde? Det er usannsynlig at alle annonsene er lønnsomme, men du har ingen måte å finne ut av hvilken del av annonsebudsjettet som gir størst avkastning.

Derfor fortsetter du å kjøre alle annonsene, og håper på det beste. 

Målretting av annonsering

Hvem består målgruppen din av og hvilke programmer ser de på TV? Med mindre målgruppen din er “alle som spiser TV-middag”, er svaret på spørsmålet både komplekst, sammensatt og situasjonsbetinget. 

TV-kanalen belaster deg ikke basert på hvor mange av idealkundene dine som ser på annonsen, men for totalt antall seere – uavhengig av hvem de er. 


Testing og optimalisering

Ingen treffer blink på første forsøk. Derfor bør du alltid sette av penger til en læringskurve, uavhengig av hvilken annonseringsplattform eller -metode du skal bruke. 

Å gjøre dette med TV-reklame vil koste deg dyrt og ta lang tid. Med digital markedsføring er innsatsen tilnærmet gratis og i sanntid. Vi kaller det A/B-testing.

Innen digital markedsføring er A/B-testing en viktig og kostnadsbesparende del av alle prosjekter, fordi det er mulig å kjøre varianter av den samme kampanjen samtidig og teste hvilken som gjør det best i sanntid. Dermed kan man teste seg frem med små og store endringer, og umiddelbart optimalisere annonsen slik at den gir mest mulig avkastning.

Kan TV-reklame være lønnsomt?

TV-reklame kan gi deg avkastning for penger investert, men er i de færreste tilfeller en lønnsom markedsdisiplin. Årsaken til dette er en ubehagelig sannhet TV-annonsører helst ikke snakker så høyt om: Ingen liker reklame. Når reklamepausen ruller i gang vil TV-titteren mest sannsynlig gå på do, løpe i kjøleskapet, ta en telefon, skru av lyden på TV-en, sjekke sosiale medier, eller spole seg fremover i sendingen.

Poenget med TV-reklame er ofte å gjøre folk kjent med en merkevare eller informere om et tilbud. Å plassere en logo og/eller et produkt foran potensielle kunder er aldri en negativ ting – antar vi.

Hos Journey Agency driver vi ikke med antakelser. Vi er et performance-basert digitalbyrå som forholder oss til tallenes klare tale. Og budskapet fra Mediebarometeret er krystallklart: Reklame på TV er en nedadgående trend som færre og færre har troa på.

Nesten på normalnivå i 2021s siste kvartal

Ferske målinger fra Mediebarometeret viser at digitale medier er vinneren, med en markedsandel på 43,4 prosent i 2021. I årets tre første kvartaler har det blitt omsatt for 3,03 milliarder NOK på digitale kanaler. Dette er langt foran TV-reklame, som har hatt en omsetning på 2,48 milliarder NOK. 

Totalt har reklamebransjen omsatt for 7 milliarder NOK i 2021, noe som er tilbake på normalnivå – før Covid-19-pandemien traff. Bare i år har omsetningen hatt en vekst på 17,6 prosent.
 

Her bør du bruke markedsbudsjettet i 2022

TV-reklame trenger ikke alltid være ulønnsomt. Likevel vil vi hevde at samme hvor mye du tjener, kaster du bort pengene dine. 

Årsaken til det er at det finnes langt mer lønnsomme måter å bruke opp markedsbudsjettet på. Ønsker du mer tilbake for hver krone investert, er det digital markedsføring du skal satse på i 2022. Sosiale medier har den største veksten, og her er målrettingen sylskarp. 

Det mest kostnadseffektive er en markedsmiks av betalt annonsering (Google Ads) og digitalt innhold som lever organisk – enten ved at det blir spredd på sosiale medier, eller ved at du blir funnet i søkemotorer som Google. Hold liv i profilene dine på sosiale medier, produser relevante saker om produktene dine og send ut et nyhetsbrev (med tilbud!) i ny og ne. Da vil du se kostnadsbesparelsen innen kort tid.