Bransjeorganisasjonen Grafill delte fredag kveld ut en rekke designpriser i forbindelse med «Visuelt»-konkurransen som hvert år og kårer «fremragende visuell kommunikasjon innen grafisk design, illustrasjon, digital design og levende bilder». Over 400 mennesker var til sted, først på Posthallen i Oslo og deretter på taket av Steen & Strøm hvor festen fortsatte.

Her ble det også delt ut pris innenfor den store trenden på designområdet, det som på bransjespråket bare kalles UX-design eller interaksjonsdesign.

Kampanje har i flere artikler skrevet om hvordan både byråer, de store konsulenthusene og ikke minst norske selskaper nå bemanner kraftig opp innenfor dette området.

IxDA-prisen, som prisen heter, gikk i år til det lille designbyrået Fossland + Foss som sammen med Brønnøysundregistrene vant prisen for sin redesign av nettportalen Altinn.no.

- Dette var veldig stas. Vi er et lite byrå, men har drevet med dette ganske lenge, sier Thord Veseth Foss.

Tidligere Netlife-ansatte
Han er partner i byrået sammen med Inge Fossland, et byrå de to startet opp for 3,5 år siden etter å ha jobbet mange år i Netlife.

- Vi var blant de første designerne i Netlife, men driver i dag for oss selv. Vi jobber nok litt annerledes enn vi gjorde før og jobber veldig tett med kundene. Det må også nevnes at vi i dette prosjektet har jobbet veldig tett med de interne designressursene til Brønnøysund, sier han.

Selskapet har de siste årene omsatt for rundt 4,5 millioner kroner og hadde i fjor et lite overskudd på en halv millioner kroner. 

- Har det vært en OK butikk å starte opp for seg selv? 

- Ja, da det har funket bra det. Men det er jo større risiko å drive for seg selv, sier han.

- Evighetsprosjekter
Kunden som de vant pris med fredag, har de jobbet med i tre år etter å ha kommet inn på et pilotprosjekt. 

- Gjennom piloten fikk vi bevist at design kan skape større verdier og det har vært veldig spennende å jobbe med Brønnøysund og nettsidene til Altinn. Det er en side alle må inn på og der du ikke har noe valg, men mange kvier seg nok også for å gå inn på Altinn .Ved å bruke interaksjonsdesign og kommunikasjonsdesign ønsket vi gjøre tjenesten enklere og kanskje noe mindre fryktbasert, sier han.

Han mener prisen er «en fin bekreftelse» på digital design er «vel anvendte penger» selv om det er krevende jobbing og prosjekter som i bunn og grunn aldri blir ferdigstilte da de har et evighetsperspektiv. Ifølge juryen, som delte ut prisen fredag, heter det blant annet at «å redesigne Altinn er en av de mest krevende oppgavene du kan ta på deg som interaksjonsdesigner.» 

- Ja, slike prosjekter er litt evighetsprosjekter. Det er store digitale prosjekter som skal forbedres hele tiden og der man må forbedre og lære gjennom kontinuerlig testing.

- Hvordan opplever dere dette markedet i dag, et marked som Kampanje har omtalt som ganske så «brennhett»?

- Vi har hatt ganske så fulle ordrebøker siden vi startet og har ikke gjort så mange salgsaktiviteter. Så langt har det gått litt av seg selv, sier han.

- Vurderer dere en ekspansjon?

- Vi vurderer det, men enn så lenge har vi bare vært opptatt av jobbene vi har hatt, sier han.

Jobber for Accenture
Det lille designbyrået jobber i tillegg med kunder som Store Norske Leksikon og har også gjort prosjekter for NRK.

- De store designbyråene og etter hvert også konsulentgigantene som Deloitte og Accenture satser voldsomt på denne typen design, merker dere at det har blitt litt tøffere kamp om oppdragene?

- Nei vi kan ikke si det, men vi skal kanskje legge til at vi har vært en underleverandør til Accenture på dette prosjektet. Accenture har rammeavtalen med Altinn.

- Hvordan har det vært å jobbe for Accenture?

- De har vært ryddige og fine å samarbeide med, sier Foss.

Videre i jurybegrunnelsen heter det at «prosjektet har brukt kjente og velbrukte metoder innen interaksjonsdesign» og at «effekten er synlig både visuelt, interaksjonsmessig og når det gjelder språk.»

- Et stort løft, som forenkler tilgangen til viktige tjenester fra det offentlige, heter det i jurybegrunnelsen.

Her kan du se juryen kommentere vinnerjobben. 

IxDA - Gullkommentar from Grafill on Vimeo.