- Først og fremst et fantastisk år for oss i Red, oppsummerer administrerende direktør Maria Aas-Eng.

Hun tok i fjor over som konsernsjef i Red Gruppen samtidig som de fem byråene Red Media Consulting, Red Performance, Plapre, Heia og Retail In Media ble organisert under det nye holdingselskapet Red. Nå teller «nye» Red over 100 ansatte som tar stadig mer plass i konsernets lokaler i Pilestredet i Oslo. De ble nylig ble utvidet med nesten 50 prosent til 2.500 kvadratmeter.

Aas-Eng ser ikke bare tilbake på et år der hun forsvarte posisjonen som landets beste mediebyrå i Byråprofil, samt i den alternative undersøkelsen Årets Byrå, før hun ved inngangen av året ble kåret til bransjens mest populære leder i Mediebemannings årlige rapport. 2017 ble også året der byrået passerte den «magiske» milliardgrensen. Veksten på topplinjen ble på hele 33 prosent til 1,011 milliarder kroner.

- Vi har hatt tydelige målsetninger om vekst, og da vi var klare med tallene, var vi ganske fornøyde med milliarden. De ble et par «high fives», ler Aas-Eng.

De kommer inn i en klubb som fra før består av mediebyråene Starcom, PHD, OMD, Mediacom og Carat. Sistnevnte er i en egen klasse med en omsetning som nærmer seg to milliarder.

- Mest fornøyd med byråinntekten
Tidligere Red-sjef Nils Røang, som nå er arbeidende styreformann i gruppen, varslet tilbake i 2015 at de var i rute med å nå milliarden «om noen år». Nå sier han at det ikke har vært en nødvendighet.

- Vi har aldri sagt at vi nå en milliard, men vi har trodd at konsekvensen av utviklingen vår har vært at vi ville nå en milliard. Når det er sagt, er jeg mye mer fornøyd med byråinntekten, sier Røang.

Den endte på 123,4 millioner kroner. Det er en vekst på 11 prosent. Ifølge Red-sjefen skyldes det både flere kunder, og en endring i produktene konsernet leverer. Aas-Eng mener de ser en stor effekt av sammenslåingen de gjorde.

- Det er enda mer gøy når vi leverer på tvers av kundene våre, legger partner og rådgiver Christian Espeseth til.

- Kundene våre opplever at de er kunder av Red og utnytter spisskompetansen som finnes i alle fagmiljøene. Det gir et grunnlag for kompetanseutvikling både her og hos kundene.

Vil slåss med de største
Byråinntekten er helt på høyde med de største i klassen, men her tar Red-sjefen et lite forbehold.

- Vi bør være ganske nær toppen, men det kommer an på hvordan man definerer oss. Vi er jo ikke bare et mediebyrå, sier hun.

Ser man på byråinntekten til Red-gruppens tre mediebyråer Red Media Consulting (62 millioner kroner), Red Performance (32 millioner kroner) og Retail In Media (4,6 millioner kroner), er den tett opp mot 100 millioner kroner. Det er i Red Media Consulting og Red Performance at veksten er størst.

- Vårt mål er å være med å slåss med de store aktørene, og da snakker vi ikke bare om mediebyråene. Vi er en av de største aktørene i kategorien, slår Røang fast.

Her ser du resultatene til Red Gruppen for 2017. Alle tall i MNOK. 

Red Gruppen 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 1.011,3 759,4 + 33
Byråinntekt 123,3 111,1 + 11
Driftsresultat 22,1 13,9 + 58
Resultat før skatt 19,5 10,1 + 93


Sitter igjen med 20 millioner

Resultat før skatt gjør et hopp på 93 prosent til 19,5 millioner kroner.

- Hva skjer med disse pengene?

- Vi har hele tiden bygget stein på stein. Vi sitter i et stort lokale, er blitt over 100 mennesker og driver med teknologiutvikling. Vi har over tid vist at vi reinvesterer i virksomheten vår, sier Røang.

- Drypper det ikke noe på aksjonærene når dere har hatt et så godt år?

- Det kan godt være når man lukker alle bøker og har hatt styremøte og generalforsamling. Dersom vi på et eller annet tidspunkt tar ut utbytte, så er det en avkastning til aksjonærene som har investert over tid. Vi er ikke flaue over det.

De fire aksjonærene i Red er i dag Røang (55,55), Espeseth (23,03), Aas-Eng (13,25) og Bøe (6,16).

- Det var flere aksjonærer i Red-selskapene før sammenslåingen. Hvordan har denne prosessen vært?

- Vi hadde en ordentlig gjennomgang i juni i fjor, da vi gjorde en grundig restrukturering. Det har vært en god prosess, sier Røang.

- Video, video, video
Red-sjefene har fortsatt teknologikonferansen SXSW i Austin friskt i minnet når de møter Kampanje, og læringen derfra kan oppsummeres med fire ord:

- Video, video, video, slår Aas-Eng fast.

- Og video, fortsetter Espeseth.

- Alle kundene våre etterspør kompetanse på video, og ikke bare når det gjelder kjøp, men også produksjon. Derfor har vi satset på videoproduksjon, som ikke nødvendigvis gir inntekter fra dag én, men vi vet at utviklingen går den veien, sier Aas-Eng.

- Er nedgangen på lineær-tv en smell som ligger og venter på dere?

- Jeg tror det kan bli en heftig kalddusj for hele bransjen. For byråene, for annonsørene og for kanalene. Det er ikke sånn at tv ikke fungerer lengre, men du må begynne å lete etter alternativer som gjør at du kan skape effekten når nedgangen kommer for fullt. For oss handler det om å finne alternativer, for annonsørene handler det om å teste og for kanalene handler det om å utvikle produkter som vi vil kjøpe.

- Er dere fornøyd med produktutviklingen til tv-kanalene?

- Nei, vi er ikke det. Vi diskuterer dette mye med dem, for omsetningen er der og resultatene er der. Men varsellampene blinker hver dag i form av at forbrukerne ser mindre og blir eldre og eldre. Det må hele bransjen ta på alvor. Det mener jeg virkelig.

Vil bygge ny byråkjempe
I tillegg er byrået Retail In Media et stort satsingsområde for Red-sjefen fremover.

- Vi har begynt å bygge opp Retail In Meda som et stort mediebyrå nummer to. Det er veldig spennende, sier hun.

- Hva skal skille dette byrået fra Red Media Consulting?

- Vi skal ikke røpe for mye, men Retail In Media har hodet veldig påskrudd på det taktiske og handlingsutløsende. Der ser vi et kjempestort potensial, sier Espeseth.

Målet er ifølge Aas-Eng å bygge et miljø som er like stort som Red Media Consulting.

- Vi er ikke der om et år, men det kommer noen spennende nyheter om dette miljøet ganske raskt, avslutter hun.