Torsdag 31. mai, under Innovasjon Norges Innovasjonstale i Oslo Rådhus, ble The Explorer lansert av statsminister Erna Solberg som en slags Tinder for et globalt næringsliv som forhåpentligvis vil sveipe til høyre, og dermed matche med bærekraftige og grønne næringslivsløsninger fra Norge.

Det er populært i dag å trekke paralleller fra andre suksesser, og spesielt fra tjenester som oppleves å være både innovative og disruptive. «Skal lage Spotify for ditt», eller «Netflix for datt». Før var det populært å trekke paralleller til Uber. Ikke like mye i dag. Tjenesten er «bannlyst» og selskapet selv sliter med et elendig omdømme. Facebook kan man heller ikke sammenligne seg med, de har ikke bare disrupta mediebransjen, men også vår tillit.

Da var det kanskje like greit å se på dating-appen Tinder. Eller «knulle-appen» som den også blir omtalt som. Det er helt sikkert noen som har fått seg et langvarig forhold via Tinder, men det er nok langt flere som har fått seg et «one night stand», og det er vel ikke akkurat dét Innovasjon Norge, Erna Solberg og resten av det norske næringslivet «trakter» etter når Norge som merkevare skal bygges.

- The Explorer er litt som Tinder for næringslivet, har vi tenkt, men så er jo Tinder en opptatt merkevare. Så da fikk programmet heller hete The Explorer, spøkte Solberg fra talerstolen

Det er veldig lite som minner forøvrig om Tinder når det kommer til The Explorer. Og det er kanskje like greit. The Explorer er en nettside og ikke en app, til å starte med. Du kan forøvrig registere deg slik du kan på Tinder, men her er det ikke snakk om å koble kontoen opp i mot Facebook eller Google. Og det er også kanskje like greit.

Der Tinder er en app og laget for en mobil som blir holdt vertikalt – noe den blir i 96% av tilfellene, ser The Explorer mest av alt ut til å være laget for laptoper som blir brukt horisontalt. Videoene er embedded fra YouTube, og er således horisontale, og resten av innholdet er 100% statisk. Det er ingenting som minner om dialog, enda mindre «å sveipe til høyre».

Av de selskapene som har registrert seg, er 100 prosent av dem representert ved menn. Eldre menn som kun kan kontaktes via e-post og telefon. Et selskap har til og med utelatt e-post, mens et annet har utelatt kontaktperson. Her skal det ikke samhandles. Her skal vi ikke ha noe dialog.

Av de selskapene som har registrert seg, er 100% av dem representert ved menn. Eldre menn som kun kan kontaktes via e-post og telefon.

Det er greit at ikke sosiale medier er innovativt lenger. Det er derimot blitt en hygienefaktor. En del av hverdagen. Da kan det faktisk tenkes at det kan være innovativt å gå mot strømmen. Fjerne alt som har med sosiale medier å gjøre fra hele nettsiden. Her skal ingenting deles på Facebook. Har skal ingen nye relasjoner knyttes på LinkedIn. Og her skal det i alle fall ikke sveipes. Verken til høyre eller til venstre.

- The Explorer er et direkte svar på en bestilling fra statsministeren om å synliggjøre grønne løsninger fra Norge for hele verden, kan vi lese på Kampanje sin omtale av The Explorer

Hvis The Explorer er det direkte svaret, burde noen stilt noen flere spørsmål. Om ikke fra Innovasjon Norge, så i alle fall fra Creuna og Scandinavian Design Group. De står henholdsvis bak det tekniske og designet.

Det kan selvsagt tenkes at Innovasjon Norge, Creuna og SDG har lagt seg på horisontale bilder og videoer, et design som passer best til laptops og ikke lagt til noe som har med sosiale medier å gjøre, fordi de har vært ekstremt fokuserte på middelaldrende menn. For her er det utelukkende middelaldrende (hvite) menn å se og høre. Og de er som kjent minst «oppegående» på sosiale medier, leser papiraviser, ser på lineær-tv og hører på radio. De er «avlogga og uengasjerte» på sosiale medier, vet vi jo.

Men bruke 20 millioner kroner for å lage en slags nettutgave av et par sider i flymagasinet til SAS og Norwegian er jo å akseptere «status quo»? Innovativt kan det ikke sies å være. Og hvor mange av disse eldre mannfolka har noe som helst erfaring med Tinder, Erna?

Cathrine Pia Lund, direktør for Merkevaren Norge, sier til Kampanje at The Explorer skal være et digitalt utstillingsvindu. Det oppklarer mye. For vi vet alle hvordan det ser ut på innsiden av utstillingsvinduer. Der er det helt dødt, og helt dødt oppleves også The Explorer slik det fremstår i dag.

The Explorer har store ambisjoner. The Explorer skal styrke Norges bærekraftige profil og gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige internasjonalt. Nettsiden skal åpne opp for nye markeder og bidra til å øke eksporten.

Slik The Explorer fremstår i dag, klarer jeg ikke å se at det vil skje. Og det til tross for at vi faktisk har veldig mange spennende og innovative selskaper å tilby på. Men da bør også presentasjonen være «litt» mer spenstig. For å si det mildt.

Denne kommentaren ble først publisert på Hans-Petter Nygård-Hansens egen nettside.