Det svenske mediekonsernet og TV3- og Viaplay-eier MTG legger frem et overskudd før skatt på 206 millioner svenske kroner for årets første kvartal. Ifølge Dagens Industri i Sverige lå analytikernes forventninger på 193 millioner svenske kroner.

Driftsresultatet endte på 220 millioner kroner, også det var bedre enn analytikernes forventninger.

Omsetningen skjøt også fart og det til hele 4,6 milliarder svenske kroner, en oppgang fra 3,7 milliarder svenske kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Den organiske veksten var på ni prosent, står det i kvartalsrapporten.

Digitalsalget til MTG økte ifølge kvartalsrapporten med 88 prosent og står nå for 35 prosent av det totale salget.

- God start i Norge
Konsernsjefen i selskapet Jørgen Madsen Lindemann sier i rapporten blant annet at utviklingen innenfor esport har vært positiv. Esporten landet på en omsetning på 290 millioner svenske kroner.

Spurt om utviklingen i Norge, svarer toppsjefen for MTG Norge, Morten Aass, følgende:

- Den norske virksomheten har hatt en veldig god start på året, sier Morten Aass i MTG Norge.

Mediekonsernet MTG presenterer ikke tall for enkelte markedene, men i den nye førstekvartalsrapporten heter det at fri-tv og radiovirksomheten, som omfatter tv-kanalene TV3, Viasat og P4 blant annet, hadde en omsetning på 3,12 milliarder svenske kroner og et overskudd på 310 millioner svenske kroner. Det var 20 millioner kroner opp fra resultatet i tilsvarende kvartal i 2017.

- Alle enhetene våre i Norge kom bra i gang og vi har gjort et veldig bra første kvartal. På tv-fronten kom vi veldig godt ut av startblokka med håndballen og var forberedt på at det kom bli tøft under OL. Derfor er det gledelig å se at vi har klart å ta seere gjennom kvartalet, sier Morten Aass.

Svakt ned for radio
At radiopublikummet har skrumpet litt inn mener han er naturlig med tanke på at FM-nettet på Østlandet ble slukket «rett før jul».

- Det var som forventet at radiolyttingen skulle gå ned da slukkingen ble gjennomført på Østlandet. Vi har tatt høyde for at radiomarkedet ikke ville være 100 prosent normalisert i første kvartal i år.

- Hva tenker dere om radiomarkedet fremover?

- Det går i riktig retning og vi tror på et mer normalisert radiomarked i andre eller tredje kvartal, sier han.

- Vil det komme tilbake på de samme nivåene som før slukking?

- Det er litt vanskelig å si hvor fort det skal normalisere seg. Det kommer til å ta litt tid, men vi er ikke veldig langt unna.

- Det blir en krevende øvelse 
Nylig gikk MTG-konsernet ut og fortalte at selskapet skal deles opp i to virksomheter hvorav tv- og radiovirksomheten, samt strømmetjenesten Viaplay, skal samles i selskapet Nordic Entertainment Group.

Les også: MTG-toppene bommet med gigantfusjon – jakter nye partnere i nytt selskap

Fremover sier Morten Aass at mye kommer til å handle om arbeidet med å omdanne MTG til «to operasjonelt selvstendige enheter».

- Planen er at vi første juli skal operere som to selvstendige enheter. Mye av forarbeidet og tankegodset ble lagt i forbindelse med TDC-fusjonen så vi starter ikke på scratch her. Arbeidet her pågår for fullt, sier han.

MTG Norge-sjefen sier de to selskapene, det som blir det nye MTG og det som skal hete Nordic Entertainment Group, må legge på seg et fullt kvartal før en endelig børsnotering av Nordic Entertainment Group er tenkt å finne sted i løpet av fjerdekvartal.

- Nå jobbes det for fullt med å drive virksomhetene som normalt samtidig som vi rigger oss for en notering. En ny ledelse ble satt tidligere denne måneden og så blir det å gjennomføre rebrandingen av selskapet, sier Aass.

Han sier varemerkene som forbrukerne møter daglig «videreføres som normalt», men at MTG-merkevaren nå skal erstattes av det nye navnet Nordic Entertainment Group.

- Dette blir noe helt nytt. Det blir en krevende øvelse, men det er mye entusiasme på huset rundt det det å få være med på noe helt nytt, sier Aass. 

Har plukket ut drømmefinalen
Også på betal-tv-virksomheten og for strømmetjenesten Viaplay rapporterer MTG om vekst. Salg av betalt-tv økte med syv prosent til 1,83 milliarder svenske kroner der selskapet blant annet viser Champions League, en turnering som nå går inn i sin siste fase med den første av to semifinaler tirsdag og onsdag mellom Liverpool-Roma og Bayern München og Real Madrid. 

- Hva er MTG-sjefens drømmefinalen?

- Det er gøy at det er en dark horse med i semifinalene med Roma, men Real Madrid mot Liverpool hadde vært fantastisk og den viser vi på Viasat 4.

- For under finalen i Champions League er det seertallene som teller? 

- Ja, de teller hver dag, sier Aass.

Her ser du tallene til MTG-konsernet for første kvartal. Alle i MSEK. 

MTG 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 4.674 3.704 + 26,1
Driftsresultat 220 137 + 60,5
Resultat før skatt 206 121 + 70,2