Det norske sponsormarkedet har vokst seg stadig fetere de siste årene og ifølge Sponsor Insight vil markedet i år øke med 3,1 prosent til nærmere fem milliarder kroner. Det betyr at norsk næringsliv bruker mer penger på sponsing enn tv-reklame og er den nest største reklamekanalen, kun slått av digitale kanaler.

Nå tar også VG et stadig større jafs av sponsorkaken. I år tredobler VG sine sponsoratinnteker, bekrefter spons-sjef Simen Gjerstad i VG overfor Kampanje.

- Vi ser ut til å passere 60 millioner i år, opp fra 20 millioner i fjor, sier han til Kampanje.

- Nyheter og aktualitet er ike interessant
- Økningen i inntekter henger sammen med antallet store sportsbegivenheter der spons har en naturlig plass, men kundene ville ikke vært interessert om vi ikke kunne vise til resultater og gode måter å gjennomføre på.

Gjerstad mener det er naturlig at VG tar sin del av veksten i sponsormarkedet.

- Vi tilbyr muligheten for mange annonsører å ta sponsoratene sine ut på nett og være tilstede på tvers av plattformer. Begivenhetene som sponses på TV, omtales ofte også i VG og de andre avisene i Schibsted, sier Gjerstad i en pressemelding.

- Foreløpig tillater ikke pressens egne etiske kjøreregler at nyheter og aktualitet sponses – håper dere i VG at reglene endres på dette området?

- Nei, dette er ikke så interessant for oss. Vårt fokus er de flatene vi har på sport og rampelys, hvor spons har en naturlig plass og annonsørene får en optimal effekt, sier Gjerstad til Kampanje. 

Fotball, OL og populære VGTV-programmer
I 2018 er det to gigantiske sportsarrangement som har drevet sponsoratinntektene oppover i VG.

- Både OL og fotball-VM har vært store redaksjonelle suksesser som har naturlige kommersielle uttak og spennende aktiveringsmuligheter, sier Gjerstad.

Også VGTV-programmer som Spårtsklubben, Panelet og Vegard x Funkygine har blitt populære blant sponsorene. VG Konsept og Spons har sammen med kunder som Boys of Europe, Orkla, Ali Kaffe og Norsk Tipping eksperimentert med flere konsepter det siste året for å finne en naturlig passform på det kommersielle innholdet. 

-  God match mellom det redaksjonelle og kommersielle er avgjørende, sier Mikael Buchmann, operativt ansvarlig, i meldigen.

 - Sluttanalysene viser best effekt når det kommersielle beriker det redaksjonelle og motsatt. I forbindelse med fotball-VM har vi blant annet levert et konsept til Norsk Tipping og Red Media hvor bannerne som presenteres i VG Live (VGs resultatservice for sport) har dynamisk innhold med liveodds som oppdateres i sanntid. 

Samspillet med det redaksjonelle innholdet er viktig for å lykkes, understreker Buchmann.

-  God match mellom det redaksjonelle og kommersielle er avgjørende. Vi ser at vi gjør noe riktig når programmene på VGTV er den drivende faktoren for aktivering av merkevarene. Det har vært en markant økning i etterspørsel etter integrerte kommersielle løsninger det siste halvåret, og da må vi være skjerpet i utformingen. 

Ny avdeling i VG
Avdelingen er nå i sitt andre år og foruten Simen Gjerstad og Mikael Buchmann består den også av Sondre Rahm som jobber som kreativ produsent. Veksten fører til nyansettelser. 1. august kommer Ida Gravdal Haldorsen fra Redink, og da er avdelingen oppe i fire årsverk. I tillegg er podkast- og influencer-satsningen i VG nært knyttet til avdelingen Spons og Konsept.

- Vi rigger for mer spons og konsept i Schibsted, uten tvil. Vi mener at våre kanaler er et berikende supplement til mer tradisjonelle kanaler for spons, avslutter Gjerstad.

Les også: VGTV mistet toppsjef og sin største profil på to dager

Les også: Helje Solberg sendte SMS til NRK-sjefen - slik fikk hun drømmejobben