Denne høsten blir Kampanje med bransjefolk dit de finner inspirasjon, motivasjon eller bare kobler av, i en ny spalte vi kaller Frisonen. Hva gjør sjefen eller kollegaen etter jobb og hvem har den mest oppsiktsvekkende hobbyen i bransjen?

Marte Garmann er fotograf, forlagseier og innholdsredaktør i magasinet Altså, som ble startet av komiker Sigrid Bonde Tusvik og Ida Eliassen-Coker og er et nytt magasin for kvinner på papir, helt uten reklame.

Når hun har tid til overs, drar hun på fjorden med en livbåt på 28 fot, som hun tror kan stamme fra Amerika-linjen. Nå fungerer den som en «gladværsbåt» for venner og familie.

- Jeg har alltid elsket båtliv, og hver fine sommerdag på hytta dro vi ut med båt til de ytterste skjærene. Mamma og pappa insisterte på at alt over fire hestekrefter var for fort, så det tok sin tid. Men hvem har det travelt på sommeren? Sånn sett er denne båten helt i samme gata. Vi bruker den ikke for å rekke noe.

Det første hun eide sammen med mannen sin, Sindre Østgård, var en krabbeteine. Sånn sett har seiling og skjærgård vært et gjennomgangstema.

- Vi satte opp et hjemmesydd telt inne i en vik, kokte krabber på bål og drakk vin fra kartong. Det ultimate ferielivet for fattige studenter.

Ta en tur på fjorden med Marte Garmann i vår nye spalte Frisonen. 

- En delingsbåt
Straks våren kommer og båten er på vannet starter båtsesongen til Marte og mannen Sindre Østgaard som i mange år har vært en sentral profil i den norske medieindustrien med jobber i både NRK, Tinius og Discovery. Båten de to eier, ble kjøpt i vinter.

- Den var brukt som skolebåt, og var akkurat det vi drømte om for å kunne ta ut hele vennegjengen eller flere familie på tur, den har plass til 30 pers i all sin enkelhet, sier Garmann.

Hun kaller det «en delingsbåt».

- Venner får eierskap i bytte mot dugnadstimer, planen er å sette inn el-motor så vi kan cruise lydløst og miljøvennlig rundt i fjorden. Vi har lagt et langbord på midten, og nylig var vi fire familier som hadde fellesbrunsj i båten. Lå bare og drev mens vi spiste, badet og hørte på musikk.

- Hva får dette deg til å føle?

- Ren lykke. Det er akkurat slik livet skal være.

- Har ikke hatt mye tid til båten
- Hjelper dette deg i jobben din på noen måte?

- Jeg må innrømme at jeg ikke har hatt mye tid til båten før magasinet kom fra trykken i juni. Jeg elsker jobben min, denne våren har vært helt utrolig. Både hektisk og fantastisk. Å jobbe med første nummeret av Altså, hvor vi både skulle etablere en redaksjon, konseptutvikle, produsere og levere på rekordtid har vært ubeskrivelig gøy. At vi både fikk så flinke bidragsytere til å bli med, og flere tusen abonnenter til å kjøpe et magasin de ikke hadde sett. Vi har akkurat måttet trykke nytt opplag av første nummer, vi får mange nye abonnenter hver dag og har nå over 7000.

- Tenker du på jobb når du holder på med dette?

- Jeg er så glad i det jeg gjør, at når jeg er i kreativ flyt så spiller det ingen rolle hvor jeg er eller hva klokken er. Båten er et fint sted å tenke ut nye ideer og løsninger, også på jobbting.

Ferjedame på jordomseiling
- Har du noen gang drømt om å gjøre dette på fulltid?

- Haha, ferjedama! Det måtte bli jordomseiling som førtidspensjonist.

- Hvor langt har du reist med båt?

- En sommer seilte vi en 22-fots seilbåt, uten do og etter hvert også uten motor, i ganske blandet vær, fra Oslo til Sørlandet, det tok sin tid. Fantastisk tur!

- Har du tatt båtførerprøven?

- Jeg har tatt fullt seilkurs, så jeg har orden på navigering og nattseilas, og det ligger vel et diplom med «coastal skipper» i et kott et sted.

- Hvorfor er havet viktig for deg?

- Ubrutt horisont er det vakreste jeg vet.

Vet du om noen som burde dele sin fritidssyssel med oss i denne spalten? Tips oss på kampanje@kampanje.com