- Det er en vanskelig beslutning, men helse kommer alltid først, sier rådets leder Robert Cornels Nordli i en melding. 

Ledelsen bak Arendalsuka har tatt avgjørelsen sammen med smittevernoverlege i Arendal kommune, Preben Aavitsland.

Aavitsland viser til ansvaret alle har for å hindre smittespredning i tiden fremover. 

- I månedene som kommer vil det fortsatt være viktig å holde smitten under kontroll. Selv om regjeringen skulle oppheve forbudet mot arrangementer, vil lokale arrangører være nødt til å gjennomføre risikovurderinger fremover. Arendalsuka har mange tilreisende fra hele landet og samler flere tusen deltakere hver dag, også personer som er i risikogruppene. Folk møtes ansikt til ansikt, ofte i små lokaler. Som følge av dette er min klare vurdering at Arendalsuka 2020 ikke lar seg gjennomføre, sier han. 

Cornels Nordli sier de er veldig lei seg for de ulempene avlysningen får for arrangører, deltakere og samarbeidspartnere, og ikke minst for de konsekvenser det får for Arendal by og næringsliv. De kommer ikke til å kjøre noen form for digital erstatning av den politiske festivalen. 

- Arendalsukas viktigste formål er å være en møteplass for samtale og debatt. Magien under Arendalsuka skjer når vi møtes. På en båt i Pollen, på en kafé i sentrum eller på en tur i gatene. Vår vurdering er derfor at en digital versjon av Arendalsuka ikke vil gi den samme opplevelsen, sier Cornels Nordli. 

Partilederdebatten avlyses ikke
Beslutningen om å avlyse støttes av leder for hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle. 

- Det var ingen forsvarlig vei utenom en avlysning. Vi i Hovedprogramkomiteen er stolte av programmet som var lagt, men ser nå frem til å jobbe mot neste år. I en forvirrende tid er Arendalsuka en viktigere demokratisk møteplass enn noen gang, sier han. 

NRKs partilederdebatt har siden oppstarten vært et helt sentralt innslag under Arendalsuka. I samarbeid med NRK arbeider Arendalsuka for at partilederdebatten likevel kan sendes som planlagt fra Arendal i 2020.