For femte året på rad skal NRK markere at fastemåneden ramadan er over og at muslimer over hele landet skal feire id al-fitr. I år er det Hani Hussein, Erik Solbakken og Amir Horori som har fått oppdraget om å lede «Festen etter fasten» på NRK. Programledertrioen gleder seg til å vise publikum mange ulike typer feiringer av den muslimske høytiden og forteller i en pressemelding at årets sending tar en ny vri.   

De skal nemlig legge ut på reise og delta på ulike id-feiringer under sendingen.

– Dette året skal vi ikke invitere til fest i TV-studio, men dra dit hvor festene foregår. Det skal bli moro å ta del i de ulike feiringene, og jeg er veldig spent på hva som møter oss, sier Erik Solbakken.

– Id er en fantastisk feiring, rett og slett glede. Jeg skal få gå på mange fester. Ingen sier vel nei til fest, skyter Amir Horori inn, som også var en av programlederne for den aller første sendingen av «Festen etter fasten» i 2022.

Hani Hussein har vært delaktig i utviklingen av alle de tidligere sendingene av programmet, men i år ser hun frem til å ta på seg programleder rollen og lose seerne gjennom sendingen sammen med makkerne sine. 

– Jeg syns det er ekstremt stas å nå få være programleder. Jeg håper programmet kan gi folk en god følelse og at folk som har feiret id hele livet, ser en del av sitt liv på TV, sier hun. 

Noman Mubashir er prosjektleder for årets «Festen etter fasten» og har tidligere vært programleder for sendingen. Han forteller at fokuset i år har vært «brobygging». 

– «Festen etter fasten» er et program for alle. Mange muslimer feirer jul. Da er det hyggelig at ikke-muslimer også er med på å feire id. På denne måten blir vi bedre kjent med hverandre og fordommer forsvinner eller utfordres. Det trenger vi sårt.

– Mange nordmenn jeg kjenner har veldig lyst til å bli invitert hjem til en familie på id. Men de tør ikke å trenge seg på. Så tror jeg at en del muslimer er usikre på om naboer og kolleger ønsker å delta i id-feiringen. Usikkerheten går begge veier. «Festen etter fasten» skal inspirere oss til å åpne disse dørene som står på gløtt, håper Mubashir.  

I fjor var det Bahare Viken og Cengiz Al som ledet programmet. Sendingen ble fulgt av nærmere 200.000 seere. 

I år sendes «Festen etter fasten» på NRK1 og i NRK TV 12. april fra kl. 21.35.