Navn: Audun Farbrot

Alder: 54 år (Opplevd alder 29 år)

Stilling: Fagsjef forskningskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

Aktuell: Akkurat startet i ny jobb ved Høyskolen Kristiania

Årets ferie: - Første del av ferien gikk til vakre og sanselige Antibes i Syd-Frankrike sammen med kjæresten min. Så reiste vi til Lancaster, en utrolig sjarmerende og bokstavelig talt steingammel liten by nordvest i England, en drøy times togtur fra Manchester. Vi bodde i en leilighet rett ut mot Lancaster Canal. Mens vi satt foran leiligheten, fikk vi besøk av både ender, dronningens svaner og andre fuglearter. Sjarmerende kanalbåter tøffet rolig forbi med både smil og hilsener fra skipper og mannskap.

Den perfekte sommermaten: - Blåskjell dampet i hvitvin med finhakket ingefær, chili og koriander med et velvalgt glass hvitvin til, smaker himmelsk godt. Ferske norske reker er også en klar sommerfavoritt. Nyter veldig gjerne grillet fisk og annen sjømat, av alle slag. Sier heller ikke nei til hjemmelaget pasta med fersk sjømat. En god fiskesuppe smaker også av sol og sommer.

- Gratulerer med ny jobb som fagsjef for forskningskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Gleder du deg til å bytte utdanningsinstitusjon?

- Takk for gratulasjoner. Ja, jeg gleder meg stort til å ta fatt på jobben med å utfordre, motivere, trene og støtte de faglige ved Høyskolen Kristiania til å bli enda flinkere til å dele sin kunnskap med de som kan ta den i bruk. Forskningskommunikasjon kan være mye mer enn popularisering, medieoppslag og omdømmebygging.  Jeg har som ambisjon å bidra til å utvikle forskningskommunikasjon til å bli et strategisk verktøy for å gjøre både arbeidsliv og det øvrige samfunnet bedre. Det skal jeg gjøre sammen med mine nye, dyktige kolleger. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Jeg tar selvfølgelig med meg min drømmeleser, som også er drømmekvinnen min. Hun inspirerer og utfordrer meg i alt jeg gjør. Når jeg skriver, ser jeg for meg hvordan hun vil reagere på teksten. Ofte får det meg til å skrive teksten bedre. Så vil jeg ta med meg Patti Smith, som ikke bare er en ikonisk rockeartist, men også en forfatterkollega. I arbeidet med min siste bok; «Skrivekoden», leste jeg hennes siste bok «Devotion» («Inderleghet» i nynorsk oversettelse), som gir et innblikk i hva som kan få henne til å skrive.  Så vil jeg invitere med meg Arne Krumsvik, rektor ved Høyskolen Kristiania, både for å snakke høyt og godt om hvordan forskningskommunikasjon kan bidra til å skape gode relasjoner med arbeidslivet og det øvrige samfunnet, men også til å være pilot for et småfly der han viser oss det vakreste av Norge fra luften. 

- Får Bompengepartiet din stemme ved høstens valg?

- Svaret er et klart nei. Det politiske partiet som får min stemme, må ha et langt bredere perspektiv på samfunnet og samfunnsutviklingen. Partiet må vise og bevise at de ser verdien av å investere i utvikling av kunnskap, både gjennom utdanning, forskning og innovasjon.

- Slenger du pølser på grillen med god samvittighet eller har du fått svineskam etter NRKs dokumentar om griseindustrien?

- Kunne aldri tenke meg å slenge pølser på grillen, med eller uten innslag av svinekjøtt. Vil mye heller grille fisk, kongekrabbe eller et helt lammelår. Jeg har ikke sett NRKs dokumentar om griseindustrien, men tror neppe jeg vil få svineskam av å se et enkeltstående tv-program. Jeg tror både skinke, bacon og annet svinekjøtt smaker best om det kommer fra lykkelige griser.

- Ble du lurt av Innovasjon Norges PR-stunt om «tidsfri sone» på Sommarøy og gikk de for langt?

- Gjennom hele sommeren har jeg praktisert tidsfri sone sammen med kjæresten min. Det er utrolig deilig å våkne opp og se hva dagen bringer uten å ha noe bestemt vi skal rekke eller noen fastspikret plan. Jeg leste først om Sommarøy-saken etter at det ble avslørt at det hele var et PR-stunt. Innovasjon Norge har i likhet med akademia et særlig ansvar for å leve opp til de forventningene de skaper. Så her var det klokt av Håkon Haugli å legge seg langflat og beklage, selv om det ikke er en drømmestart i jobben for den nye Innovasjon Norge-sjefen.

- Er du for eller imot regjeringens forslag om å stramme inn forbudet mot spillreklame på norske tv-skjermer?

- Det kan jo være besnærende å iverksette tiltak for å hjelpe folk til å skjønne sitt eget beste. Men, jeg mener det er bedre å sette inn tiltak inn mot de som virkelig trenger det, enn å innføre generelle forbud.

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg lanserte min egen bok «Skrivekoden» rett før sommeren. I arbeidet med å skrive den, har jeg lest stabler med bøker om kunsten å skrive, både skjønnlitteratur og sakprosa. Så i sommer tok jeg helt fri fra både tv-serier og bøker. Jeg brukte desto mer tid på å være tilstede der jeg var. Når høsten setter inn, ser jeg frem til å lese bøker igjen. Tenker jeg starter med Lars Saabye Christensens tredje bok i trilogien «Byens spor», som slippes i løpet av august.

- Hva er det mest og minst bærekraftige du gjør i sommer?

- Jeg har funnet ut at jeg klarer meg veldig fint uten å ha egen bil. Smertefullt i starten, men det har forbausende fort blitt en ny, god vane. Skulle jeg trenge bil, leier jeg gjennom delingstjenesten nabobil.no. Så har jeg jo reist fly i sommer, både til Frankrike og England. Men, forsøker å være så bærekraftig som mulig både i det lille og store bildet. Er også opptatt av å bidra med å kommunisere forskningsbasert kunnskap som kan bidra til å gjøre verden bedre.