Etter de siste dagers debatt om økt mangfold i PR- og reklamebransjen, er det på ingen måte overraskende å lese Hans Geelmuydens nedlatende og ignorante utsagn om at det er en del med etnisk bakgrunn som ikke er gode nok i norsk (…) og at kebabnorsk ikke er godt nok i GK.

Joda, litt overaskende er det at mannen er så frimodig i sine uttalelser, spesielt med tanke på at mange aktører og medarbeidere risikerer å bli koblet til hans holdninger. Men de av oss som har fulgt med på Geelmuydens stadige opptrinn i offentlig diskurs og fulgt byråets ansettelsespraksis med en lupe, forstår han nok bedre.

Det er ikke så mye å forvente av en mann som har tilgjengeliggjort egenprodusert innhold for bloggstedet Resett, nettstedet som ikke får innpass i Norsk redaktørforening. Nettstedet som har kommentarfelt hvor det oppfordres til vold og trakassering. Nettstedet der redaktøren selv har kalt en ung kvinnelig samfunnsdebattant for en «islamist».

En av eierne av Resett, er en riking som ikke liker å se menn trille barnevogn, altså en likestillingsmotstander. Det kan antas at Hans Geelmuyden, og medarbeidere i hans byrå har visst alt dette, gitt at de skryter av å ha samfunnsforståelsen. Og fortsatt har Geelmuyden valgt å bli sitert, intervjuet (advarsel: lenke til hatbloggen Resett), og selv forsvart Resett rett til å mene, fremfor å utfordre deres islamofobiske og rasistiske innhold. Vi velger alle våre kamper, og Geelmuyden ser ut til å være mer opptatt av å verne radikale ytringer som utgjør grobunn for rasisme, fremfor å verne minoriteten som rammes av rasismen.

Denne selektive måten å drive rettighetsarbeid på gjenspeiles også i rekrutteringspraksisen til hans byrå. Selv om Geelmuyden selv hevder at «vi har fem etniske hos oss i Oslo», er det en dårlig PR-spinn i det svaret. Sannheten er at hierarkiet hos Geelmuyden er ganske synlig. En rask gjennomgang av deres nettsider viser at de har tre ansatte med utenlandsklingende navn - ingen av dem jobber med kommunikasjon, men i administrasjon, regnskap eller i resepsjonen. Det er mye som tyder på at GK har et stort diskrimineringsproblem når det gjelder rekruttering av rådgivere. Det blir bare mer sannsynliggjort om man skal måle dem basert på toppledelsens uttalelser, og hans selektive aktivisme for å opprettholde islamofobiske og rasistiske nettsteder.

Det er enda mer skummelt, at et byrå og en byråleder som så åpenlyst ser ut til å ikke henge med på samtidens samfunnsverdier, fortsettes å brukes av annonsører som har et mandat på å fremme likestilling, inkludering og mangfold. I et verdibasert samfunn, skulle det bare mangle at annonsører stiller noen etiske krav til sine oppdragstakere, og har forventninger til byråene de bruker. Ser ikke blant annet disse statlige aktørene noen utfordringer med at byrålederen latterliggjør minoriteter, kaller dem for klovner, og bistår minoritetsfiendtlige blogger med innhold? Og er ikke det avslørende at ledelsen i et omdømmebyrå driter i sitt eget rykte?

I en antirasistisk tid, hvor #BlackLivesMatter utgjør konteksten for denne debatten, er motstanden fra Hans Geelmuyden veldig pussig. Historien har alltid hatt slik motstand, som for eksempel likestillingsmotstandere og homofober når kvinnebevegelsen startet og LHBTI-rettighetene skulle etableres. Bevegelsen #BlackLivesMatter forteller oss at en endring er i horisonten. Heldigvis, vil Norges standpunkt til inkludering og mangfold bli omskrevet til å bli noe bedre enn det var, og Geelmuyden vil være på feil side av historien. Spørsmålet er om de annonsørene han jobber for og indirekte representerer har råd til å gamble på slike tåkete holdninger?

Det har aldri vært kult å kalle minoriteter for klovner. Men i 2020, blir du faktisk utpekt som en idiot (eller «bigot») for å gjøre det. Hans Geelmuyden var sikkert en kul fyr på 80-tallet, men han er veldig utdatert nå.