I morgentimene onsdag presenterer IRM (Institutet for reklam- och mediestatistikk) nye tall for det norske reklamemarkedet. Det skjer i forbindelse med presentasjonen av opplagstallene til avis og magasiner i regi av Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

De ferske prognosene er mer optimistiske med tanke på investeringene til norske annonsører enn de foregående prognosene. IRM anslår i dag at reklamemarkedet i 2018 vil ligge på 20,1 milliarder kroner etter å ha vokst med 1,7 prosent sammenlignet med 2017.

Om prognosen til IRM inntreffer vil det i så fall være første gang markedet bikker 20 milliarder kroner, men det er ikke første gang det skjer. 

- Nei, det er ikke første gang. Markedet har vært over 20 milliarder kroner to ganger tidligere og det var i 2008 og 2013, men det er gledelig at vi forhåpentligvis vil krysse den «magiske grensen» igjen, sier daglig leder i IRM, Madeleine Thor, til Kampanje,

Selv om prognosen for 2018 er jekket opp, er den imdilertid vesentlig lavere enn den reelle veksten i 2017 (se lenger ned i saken).  

- Mediemarkedet har gått gjennom noen år av tøff strukturell forandring i kombinasjon med svakere konjunktur. Nå er den tøffeste perioden over. I 2017 kom markedet i pluss og trenden fortsetter in i 2018, sier Thor. 

Bedre prognoser
Prognosen IRM legger frem i dag for 2018, er altså mer optimistisk enn tilsvarende tall som ble lagt frem før jul i fjor. De viste en vekst på 1,5 prosent – men veksten nå anslås til 1,7 prosent. 

Les også: Ferske reklametall: Dette blir vinnerne og taperne i 2018

I en melding skriver IRM at den økte veksten knagges på en «en voksende økonomi og god tro på fremtiden».

- Utsiktene for medieinvesteringene er gode til tross for at markedet er midt i omstillingen fra trykte til digitale medier. Investeringene i de digitale kanalene forventes å øke med nærmere 900 millioner kroner i 2018, og dermed antas markedet totalt sett å gå i pluss, heter det i meldingen.

Blant de digitale kanalene er det sosiale medier, online video, digital runbrikk og søk som utmerker seg.

... men svakere enn i 2017
De totale reklameinntektene i 2017 endte på 19,7 milliarder kroner, det var en vekst på nesten tre prosent vekst sammenlignet med 2016. Også det er en bedring sammenlignet med tallene IRM la frem sist og det med hele 180 millioner kroner, eller rundt ett prosentpoeng. I 2017 endte totalmarkedet  ifølge de ferske tallene til IRM på 19,73 milliarder kroner.

Det var en økning på hele 543 millioner kroner sammenlignet med reklamekaken i 2016. 

- Hva skjedde på slutten av fjoråret som gjør at veksten ble så mye sterkere enn det du trodde i november? 

- Den største revideringen vi har gjort med tanke på 2017 er en ny vurdering av vårt estimat for sosiale medier. Vi har høynet estimatet for 2017 noe som gir en større omsetning i markedet som helhet og en høyere tilvekst, sier Thor. 

Reklamekaken vokser:

Reklamekaken for 2017 ble ifølge IRM større enn i 2016 og det med over en halv milliard kroner.