Utendørsreklamebransjen har utviklet seg svært positivt de siste årene, selv om kanalen som så mange andre fikk en smell på den nyeste reklamestatistikken til Mediebyråforeningen med en nedgang på rundt ni prosent etter årets to første måneder.

En av nykommerne i markedet, som domineres fullstendig av de to store Clear Channel og JCDecaux, kaller tallene «for en overraskelse».

- Vi var ikke sjokkert, men litt overrasket. Vi føler også på kroppen når tallene svinger, selv om vi ikke merker det like hardt som de to store, sier daglig leder i Prego Media, Stig Kjos.

Clear Channel og JCDecaux står i dag for godt over 90 prosent av omsetningen innenfor utendørs.

- Vi må jobbe hardere for hver krone, selv om vi ikke blør like mye som våre konkurrenter, sier han.

Les også: Reklame-Norge stuper - kraftig fall for tv

Selv om Prego Media merker utviklingen, så kan Kjos og resten av gjengen i Prego Media likevel skilte med vekst i første kvartal.

- Vi vokser på grunn av at vi har fått inn flere nye produkter i porteføljen som vi kan selge. Vi har derfor en vekst i første kvartal og ligger på nivå med fjerde kvartal i 2018 og da vet vi at fjerde kvartal alltid er et mye bedre kvartal enn første kvartal, sier han.

Selskapet har blant annet satset mye på dagligvarehandelen og handlevogner i tillegg til nye digitale produkter og tjenester. For ett år siden fikk også Prego Media inn nye eiere i kraft av svenske Ad City Media.

- Vi er begge utfordrere av de to store, så både Ad City Media og oss har en ganske lik posisjon, men svenskene har en større digitalomsetning enn oss, sier han.

- Hvordan har det siste året med nye eiere vært?

- Vi har fått et større digitalt fokus og blitt mer fremoverlente. Nå er vi del av en større nordisk satsing og jobber strategisk sammen på tvers av landområder.

Les også: Utendørs-gründere selger – får 25 millioner i penger og aksjer

- Hårete mål
Kjos sier tallene til Prego Media for 2018 viser en svak vekst i omsetning og en liten dipp i resultat som en følge av investeringer knyttet til blant annet til utrullingen av en digital løsning i dagligvarebransjen og overtagelsen av handlevognene til det som tidligere het Cart. 

- For inneværende er målet 50 millioner kroner og det som da skal være ti prosent av markedet. Men på sikt er målene enda mer hårete og det er jo de nye svenske eierne som fremprovoserer det, ler Stig Kjos.

Målsetningen i 2021 er på 100 millioner kroner og det er betydelig opp fra omsetningen i fjor som endte på 34,6 millioner kroner, opp fra 31,1 millioner kroner i 2017. Overskuddet falt imidlertid fra 3,7 millioner kroner til 2,1 millioner kroner. 

Blir med i undersøkelse
Nå håper Stig Kjos at Prego Media skal få ytterligere litt drahjelp ved å gå med i den store utendørsundersøkelsen Outdoor Impact .

- Ja, endelig fikk vi lov til å være med i den undersøkelsen. Vi synes det er uhyre viktig at utendørsmarkedet har valide måltall og er sammenlignbare for alle de som tar beslutninger. Det er utrolig viktig for bransjen at vi er sammen om dette.

Arbeidet omkring Outdoor Impact i Norge drives av Clear Channel og JCDecaux, og nå styrkes altså dette samarbeidet ytterligere ved at Prego Media går inn i samarbeidet.

- I en periode har vi snakket med Prego Media om et mulig samarbeid. Vi er glade for at de nå har tatt steget ombord, sier Øyvind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux Norge.

Hos Clear Channel sier produktsjef Finn Wikander I Clear Channel Scandinavia at man «ser et betydelig potensial for utendørsreklames andel av den totale mediekaken.»  

- Et viktig element for å utnytte dette potensialet er at bransjen kan enes om en felles valuta. Sammen blir vi enda sterkere. At nok en aktør i bransjen velger å bruke utendørsvalutaen ser vi på som et sterkt bevis på vår felles innsats, sier Wikander.

- Gjør det enklere for oss
I mediebyråene er man naturlig nok også fornøyde med at en ny aktør nå trer inn i samarbeidet.

- Det er vår oppgave som rådgivere for norske annonsører å hele tiden ha en så god oversikt som mulig over kanalenes egenskaper og hvordan de kommuniserer. Det at alle utendørsaktørene nå står sammen om denne undersøkelsen, og at de snakker samme språk, gjør det enklere for oss å gi gode råd og kjøpe utendørs mer presist fremover, sier administrerende direktør i Carat Norge, Stian Jansen.