Sølvfisken for desember, og dermed også året 2022 sin siste Sølvfisk, gikk denne gangen til pensjonsselskapet KLP. Reklamefilmen var ment som en takk til både dem som gikk på jobb på julaften, og dem som lånte bort sine kjære.

- Nesten alle vi snakker med som jobber i kommune- og helse-Norge på julaften sier at dette ofte er en hyggelig vakt som føles ekstra meningsfull. Samtidig kan de føle på dårlig samvittighet over å reise fra sine nærmeste. Vi vil at alle som savner en som er på jobb i jula skal vite at noen er takknemlige for at de låner dem bort i høytiden, sa Pia Fiskvik Karfjell, markedsdirektør i KLP.

Les også: Pensjonsselskap takker alle som jobber i jula i ny reklame: - Kan føle på dårlig samvittighet

Juryen mener det minner om «stødig håndverk» fra reklamebyrået Anorak og regissør Marius Holst

- Årets siste Sølvfisk er mesterlig utført. En idé så enkel at den kan være vanskelig å både selge og kjøpe. En film så stille at de fleste ville følt behov for å legge på voice, klippe ned til 15 sek og finne «musikk med mer energi». Gjennom stødig håndverk fra byrå og regissør unngår man disse fellene, står det i jurybegrunnelsen.

- Her ser vi hva som skjer hvis kunde, byrå og regi virkelig tørr stole på ideen. Når alt unødvendig skrelles bort blir det plass til overs. Den plassen kan seeren bruke til å tolke, føle og tenke. Hadde vi hatt pensjonen hos KLP, ville vi vært stoltere nå, skriver juryen videre.

Her kan du se filmen som sikrer KLP og Anorak den siste sølvfisken i årets konkurranse. 

Gir kunde og regi honnør
Kreatør Stein Simonsen sier det var Anoraks første Sølvfisk for året. 

- Den kom i tolvte time, bokstavelig talt. Det er alltid hyggelig med en sånn anerkjennelse. Dette er jo en pris mange i bransjen synes det er vanskelig å bli helt klok på og hvor diskusjonen blant annet går på om man premierer underholdningsverdi eller også på andre faglige kriterier. Det er også noe særegent at det er en fagjury som velger Sølvfskene og TV2-seerne som kårer Gullfisken. Sånn sett er det to ulike øvelser, litt som spydkast semifinalen og så vannpolo i finalen. Men ikke desto mindre gøy å være med på, sier Simonsen.

- Dette er en veldig rolig reklamefilm. Hva tenker du om at en slik film vinner? 

- Jeg synes det er fint å se. Vi lever jo i en tid med mange fageksperter og litt for skråsikre fasitsvar på hvordan man vinner oppmerksomheten og når gjennom støyen. Denne filmen er jo tvers av mange av de oppskriftene, akkurat som november-vinneren for Storebrand, sier Simonsen og fortsetter:

- Og det er jo fint og interessant med årets sølvfisker. De viser at det er mange veier til mål. Jeg tenker at det er fint med best practice og annen læring, men som kreatør kan man ikke bli så opptatt av statistikk at man glemmer at jobben vår er å ikke bli en del av den.  

Avslutningsvis roser han både kunden og produksjonsselskapet.

- Det regissør Marius Holst har bidratt med fortjener ekstra honnør. Vi liker å utfordre kunden, men det er bra at vi også bli utfordret av regissør og produksjonen. Jeg synes det er veldig bra på at han pushet oss til å «sprite ned» reklamen. Og at kunden kunne stole på at det ble bra, sier Simonsen. 

Les også: Sikrer Storebrand sølvfisk med ny reklamefilm: - Får oss til å stoppe opp

Med Sølvfisk i garnet er KLP med i kampen om Gullfisken som deles ut live for første gang siden 2020 den 4. februar.

Det kreative teamet brak filmen var nevnte Simonsen, Janne Espevalen og hege Iren Dyrseth. Holst hadde regi, mens produsent var Hugo Føsker. Produksjonsselskap var Fantefilm.