Natt til torsdag norsk tid legger Facebook frem sine tall for årets første kvartal og til tross for skandalen knyttet til Cambridge Analytica vokser nettgiganten på alle parametre. Både omsetningen, overskuddet og antall brukere er i kraftig vekst. 

Facebooks inntekter fra reklame fortsetter å skyte i været når reklameinntektene vokser med 50 prosent fra 7,9 milliarder dollar i første kvartal i fjor til året s 11,8 milliarder dollar.

Dermed slår konsernsjef Mark Zuckerberg analytikernes forventninger som trodde på en omsetning på 11,4 milliarder dollar og aksjen vokser i etterhandelen på børsen i USA. 

Salget av mobilreklame representerer nå 91 prosent av all reklameomsetning og det er opp fra 85 prosent i førstekvartal i 2017.

Selskapet blir også mer og mer lønnsomt når driftsmarginen øker fra 41 prosent til 46 prosent.

Overskuddet endte på fem milliarder dollar og det var en vekst på 63 prosent sammenlignet med tilsvarende tall i 2017. 

Vokser i antall brukere
Også veksten i brukere fortsetter. Selskapet kan fortelle om 1,45 milliarder brukere  og det var en vekst på 13 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Også månedlige brukere økte med tilsvarende til 2,2 milliarder brukere.

- Vekstraten for nye brukere er litt ned fra forrige kvartal, men endringen er liten. Fra 3,39 prosent til 3,28 prosent. Samtidig er daglige aktive brukere opp med 3,57 prosent. Kan det være at det gamle utsagnet om at «all PR er god PR» faktisk slår til enda en gang? spør gründer og strategidirektør Sigurd J. Vik i Coupler.

- I disse tallene er det også verdt å merke seg nettotallene: Daglige aktive brukere er 1,45 milliarder av en total brukerbase på 2,25 milliarder. Altså er ganske nøyaktig totredeler av alle registrerte brukere innom Facebook daglig. Av alle nettjenester vi i Coupler har jobbet med er det ingen som kan skilte med en så stor andel lojale brukere, sier Vik til Kampanje. 

Selskapet trapper også opp antall ansatte med nesten 50 prosent og antallet medarbeider teller nå  27.742.

Selskapet har også nok penger på bok med en kontantbeholdning på 44 milliarder dollar.

- Personvernskandalen har rystet Facebook
Facebook-sjef Mark Zuckerberg konstaterer at 2018 har begynt bra, til tross for «viktige utfordringer».

Facebook er kommet i hardt vær etter avsløringen av at selskapet Cambridge Analytica brukte informasjon samlet inn via Facebook til å utvikle markedsføringsverktøy som ble brukt til å hjelpe Donald Trump med å bli valgt til president.

Så langt har datalekkasjene rammet opp til 87 millioner Facebook-brukere. 

I tillegg anklages russiske myndigheter for å ha brukt Facebook og andre sosiale medier til å hjelpe Trump i valgkampen i USA i 2016, skriver NTB.

Sigurd J. Vik lurer på Facebook kan ri av stormen.

- Det er ikke tvil om at personvernskandalen har rystet Facebook, men det er også mulig at det vi ser er på linje med en kraftig storm som rister i et gammelt eiketre? Det ser voldsomt ut, men treet står like støtt etterpå. For hvor skal alle de som daglig går til Facebook for sine raske sosiale stimuli gjøre av seg nå som Facebook har gjort dem avhengige av likes og kommentarer? Å slutte med Facebook kan for mange være like vanskelig som å slutte med å fikle med mobilen i tide og utide - det er faktisk to sider av samme sak, sier Vik til Kampanje.

- Merkevaren står utrolig sterkt
Han tror at man senere i 2018 vil kunne se effektene av Cambridge Analytica-skandalen.

- Det er også verdt å huske på at hovedtyngden av Cambridge Analytica-skandalen kom på tampen av første kvartal. En av de viktigste konsekvensene som vi i Coupler har merket tydelig er at en hel drøss med ulike utviklertilganger og verktøy plutselig ble skrudd av. Konsekvensen av dette er at plattformen mister noe av sin kraft når titusener av utviklere blir stoppet eller forsinket i utviklingen av sine tjenester som både bruker og utvider Facebooks univers. Hvis dette vil ha noen effekt vil den ha en forsinkelse, slik at det først blir i andre kvartal eller kanskje tredje kvartal vi ser effekten av dette, sier Vik.

- Kommer Facebook seg helskinnet gjennom denne krisen?

- Facebook er og har alltid vært en av de aller beste til å bruke endringer i markedet til sin fordel. Merkevaren står utrolig sterkt, også blant utviklere som vil jobbe for dem. Utfordringene rundt personvern og datalekkasjer gjelder alle i markedet, men som den mest fremtredende på dette feltet er det ikke rart at Facebook blir hoggestabben. Slik jeg ser det er det mer sannsynlig at Facebook klarer å bruke lojaliteten fra brukerne og kompetansen til å utvikle fantastisk teknologi til en fordel i markedet snarere enn at de blir utkonkurrert.

- Er du helt sikker?

- Jeg er på ingen måte sikker, det vil alltid være lettere for noen som kommer med noe helt nytt å møte nye utfordringer fordi de ikke trenger å svare på hvordan de skal det de allerede har etablert. Jeg tipper det er 70/30 i Facebooks favør, spår Vik.

 Overskudd for Twitter
Noen timer før Facebook kom med sine tall kunne Twitter for andre gangen på rad legge bak seg et kvartal hvor selskapet gikk i pluss.

Resultatet i første kvartal var på 61 millioner dollar, ifølge tall som selskapet la fram onsdag.

Omsetningen steg til 664,9 milliarder dollar, og antall aktive daglige brukere økte med 10 prosent. Likevel falt Twitter-aksjen med 6 prosent da børsen åpnet i USA.

Selskapet har slitt med en rekke problemer, blant dem hatefulle ytringer og forsøk på å spre desinformasjon ved hjelp av Twitter. Tross president Donald Trumps flittige bruk av Twitter har ikke rekrutteringen av nye brukere gått like raskt som selskapet har håpet, skriver NTB.

Tror Facebook rir av stormen:

- Facebook er og har alltid vært en av de aller beste til å bruke endringer i markedet til sin fordel. Merkevaren står utrolig sterkt, sier Sigurd J. Vik, gründer og strategidirektør i Coupler.