Flere radiotopper forsvinner nå fra det nye, amerikansk-kontrollerte radiokonsernet SBS Radio. Først forsvant kommunikasjonsdirektør Tommy Gaustad og nå kaster også kommersiell direktør Jan Karlsen inn håndklet. Det var før jul i år at amerikanske Discovery kjøpte alle tv-kanalene og radiokanalene til SBS i Norden, herunder TVNorge, Max og Fem, men også radiokanalene Radio Norge og Radio 1. Med de nye eierne på plass kom også beskjeden om «smertefulle endringer» raskt.

Les også:

Varsler kutt i Radio Norge

Det rammer nå flere av de ledende salgsprofilene i radioselskapet. For i tillegg til Jan Karlsen er det også klart at lederen av nasjonalt salg, Rune Torgersen, slutter. Torgersen bekrefter at det er omstillingene i selskapet som nå gjør seg gjeldende på kommersiell side.

- Det skjer relativt store omstruktureringer i SBS Radio om dagen, noe som har resultert i at min stilling forsvinner. Men jeg har hatt seks innholdsrike år i SBS med både opp- og nedturer. Så jeg velger å ta med meg oppturene og ser frem til en lang sommer. Når det er sagt ser jeg ikke bort fra at jeg dukker opp i en eller annen rolle i mediebransjen etter hvert. Verden er full av muligheter, sier Torgersen til Kampanje.

20 stillinger kuttes
Også Karslen forsvinner som en følge av de store omstruktureringene i Radio Norge. Totalt så er det over 20 faste stillinger som er barbert bort som en følge av kravene fra de nye eierne om å tjene penger på radiodriften.

- Nå har jeg holdt på med radio i ni år og det får være nok i denne omgang. Det har vært morsomt, men det har også vært en slitsom reise med konstant press på hva som skjer. Fortsatt konsesjon eller ikke har alltid vært et tema, sier Karlsen til Kampanje.

At det har vært slitsomt er det ingen tvil om. Karlsen begynte i Radio 1 tilbake i 2005 og har dermed fått med seg oppkjøpet av gamle Kanal 24 som senere fikk navnet Radio Norge, tapet av lokalradiokonsesjonene til Radio1 under kulturminister Trond Giske og nå sist uvissheten rundt Radio Norge og ny konsesjon med de gamle eierne, tyske ProSiebenSat1. Men selv om de nye eierne i Discovery nå har bestemt seg for å satse på SBS Radio takker altså Karlsen for seg.

- Andre for ta over stafettpinnen når radio går inn i en ny fase med DAB, sier han.

- I mål
Radio Norge-sjef Bernhard A. Steen sier til Kampanje at det som nå skjer med Tommy Gaustad, Jan Karslen, Rune Torgersen og flere andre skyldes de store nedskjæringene selskapet har vært pålagt å gjennomføre. Ifølge Steen så er Radio Norge nå i mål med denne prosessen og over 20 faste stillnger er nedbemannet.

- Dette har vært en kjempetøff prosess. Men dette handler først og fremst om at det var stillingene og ikke menneskene som ble fjernet. Jeg skulle gjerne hatt med alle disse flinke folkene videre, sier Steen.

- Hva betyr at det at så mye kompetanse forsvinner ut av huset?

- I den fasen vi har vært så har vi helt klart mistet folk vi gjerne skulle hatt med oss videre. Dette er oppegående folk som har vært utrolig lojale og fremoverlente, men utrolig skikkelige og profesjonelle. De har selv vært med på å ta beslutninger i restruktureringen og dermed vært med å ta støyten. Vi måtte tegne opp et nytt bilde og det som nå har skjedd er en konsekvens av valg de selv har vært med på å ha tatt. Det viser hvor lojale både Jan, Rune og Tommy har vært. Jeg håper virkelig jeg kommer til å ha mer med dem å gjøre en gang i fremtiden, sier Steen.

- Er salgsavdelingen blitt rammet spesielt hardt?

- Ikke spesielt hardt. Alle deler av huset er blitt rammet. Det gjelder både ledelsen, programavdelingen og salg, sier Steen.

- Var beksvart
Radio Norge har i alle år tapt mye penger på en svært kostbar konsesjon. Selv om SBS Radio ikke alene har tapt så mye, har Radio Norge siden oppstarten om Kanal 24 tapt opp mot 650 millioner kroner på radiokonsesjonen sin. I 2011 gikk selskapet med et driftsunderskudd på 23 millioner kroner og det ble underskudd i 2012 også. Etter nedbemanningen som vil gi besparelser i størrelsesorden noen og tyve millioner kroner så ligger Radio Norge bedre ann en på lenge.

- I realiteten så var alt beksvart da jeg kom inn her i fjor vår med eiere (tyske ProSiebenSat1, red anm.) som sa klart fra at dette vil vi ikke være med på. Men så skjedde det at vi ble solgt i tide og vi fikk nye eiere som er villige til å satse på radio og vi har fått ny konsesjon. Situasjonen har aldri vært lysere og vi har aldri hatt en bedre arbeidssituasjon i Radio Norge enn nå, sier Steen.

Steen sier han likevel ønsker å takke alle ansatte i Radio Norge for tålmodigheten gjennom den tøffe tiden kanalen nå legger bak seg.

- Jeg vil gjerne sende en stor takk til de ansatte. Både de som blir med videre på reisen, og de som har valgt å søke nye utfordringer. Det er sjelden jeg har møtt en gjeng som er så genuint opptatt av jobben og kollegiet. Jeg har stor respekt for den jobben som organisasjonen har levert fram til i dag, sier Steen.