I formiddag ble det kjent at det nye tv-konsernet SBS Discovery, med kanaler som TVNorge og Max i porteføljen, har vunnet rettighetene til landslagets kvalifiseringskamper til EM 2016 og VM 2018.

- Dette bekrefter det vi trodde da Discovery kjøpte SBS. Konkurransebildet ble endret over natten den gangen og nå ser vi i praksis det vi fryktet ville komme. Konkurransen fra SBS Discovery og amerikansk storkapital snur opp ned på norsk medievirkelighet. Fiendebildet blir annerledes, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 til Kampanje.

Ble utkonkurrert
Til tross for at TV 2 og konkurrenten NRK har samarbeidet i kampen om rettighetene, ble de norske allmennkringkasterne utkonkurrert på pris.

Siden TVNorge-kanalene ble kjøpt opp av Discovery i april i år, har Strømme flere ganger understreket at det nye eierskapet vil gi selskapet større muskler og at kanalfamilien nå for alvor vil kunne ta opp konkurransen med TV 2-gruppen. Han fikk rett i dag.

- Nå ser vi effekten av det nye eierskapet og den nye kraften vi har i markedet. Vi mener alvor med sportssatsingen vår, og vi har en langsiktig plan. Det har også våre nye eiere, og vi er glade for at det demonstreres så tydelig i praksis, sier TVNorge-sjefen.

At rettighetene ble solgt i en nordisk pakke, gjorde det også umulig for partnerne NRK og TV 2 å konkurrere med SBS Discovery.

- Dette er jo et nordisk rettighetsoppkjøp, som er blitt mulig etter Discoverys fusjon med SBS. Det er umulig for oss å nå fram når selgerne av rettigheter går for slike løsninger. Det skaper problemer for oss, sier sportssjef Bjørn Taalesen.

Kjemper om EM 2016
NRK og TV 2 er fortsatt på samme lag i kampen om selve fotball-EM i Frankrike i 2016, en rettighet som fortsatt er i spill.

- Vi er fortsatt interessert i fotball-EM og det blir vel en rettighetskamp hvor de samme aktørene er involvert. Jeg tror også Modern Times Group (MTG) er med i denne kampen, sier Taalesen.

- Frykter du at TV 2 vil tape flere rettigheter i konkurransen med SBS Discovery?

- Ja, konkurransen er endret, så det vil kunne skje i igjen. Det er ingen grunn til å tro at det blir annerledes neste gang. Eller så må vi finne oss noen rike venner.

- Er dere fortsatt med i kampen om fotball-EM i 2016?

- Ja, det er et åpent race. Alt er avhengig av hva selgeren velger. Går de for en nordisk løsning eller splitter de opp for hvert land, undrer Taalesen.

Om alliansen med NRK sier han dette:

- Jeg har vært blant dem som har klaget på den høye lisensen, men den må bli langt høyere hvis det skal nytte å konkurrere med de andre aktørene fremover, ler Taalesen.