Fredag før helgen var det på nytt SMFBs tur til å dominere reklamebransjens store priskveld, Gullblyanten, med både flest gull og det gjeve Grand Prix-trofeet for jobber for blant annet Geox og Ikea. Det var andre året på rad at SMFB vant Gullblyanten-konkurransen og stemningen skal ha vært svært høy på byråets eget nachspiel sist fredag.

- Ble det en stor feiring etter Gullblyanten-seieren?

- Vel, vi har en tendens til å tilnærme oss fest på samme måte som vi jobber. Og da blir det fort litt fart og moro, sier Christian Steen, byråleder og partner i reklamebyrået SMFB, til Kampanje.

Reklamesjefen har imidlertid for lengst lagt Gullblyanten-festen bak seg, og er heller ikke helt fornøyd med hvordan byrået han har ledet de siste årene har rigget seg for fremtiden. Nå lanserer nemlig SMFB et helt nytt digitalt byrå som har fått navnet SMFB Engine og den nye SMFB-motoren skal ifølge Steen «jobbe med aktivisering av ideer, kampanjer og merkevarer på digitale flater.»

- Må ta større ansvar
Det betyr at SMFB selv vil ta seg av kundenes aktiviteter på nye digitale plattformer som for eksempel Facebook, Google og Twitter.

- Vi starter nå SMFB Engine fordi vi har et behov for å ta et større og mer helhetlig digitalt ansvar for ideene, kampanjene og merkevarene vi jobber med, sier Christan Steen i SMFB til Kampanje.

Steen snakker om et «digitalt vendepunkt» som nå er kommet, og at det er en ny virkelighet både nye og gamle byråer må ta inn over seg.

- Teknologien har fullstendig endret måten folk lever sine liv på, og fremfor alt hvordan man konsumerer medier. Store deler av vår bransje har ikke evnet å tilpasse seg de fundamentale endringene raskt nok, så derfor må vi selv ta ansvar, sier han.

SMFB jobber i dag med kunder som Freia, Tine, Ikea, Geox og Engine har allerede fått jobben med å håndtere sosiale medier-satsingen til Freia.

- Elsker Island
SMFB Engine er startet på initiativ fra SMFB, men i bunn ligger det også et samarbeid med islandske Nordic Emarketing og islendingen Kristjan Már Hauksson. Steen sier de to selskapene kjenner hverandre fra tidligere, blant annet gjennom arbeidene for Geox, en sosiale medier-jobb som allerede er nominert til«2014 European Search Awards».

- Hva er ditt forhold til reklamebransjen på Island?

- Jeg kjenner ikke bransjen særlig godt, men jeg har forelsket meg i islendinger etter at vi ansatte to karer derfra. De har en herlig personlighet, ekstremt høy arbeidsmoral og er grisedyktige innen sine fagfelt, sier han.

De to selskapene har gått sammen om å eie selskapet med SMFB tar majoriteten av aksjene med 77,5 prosent. Már Haugssons selskap tar 22,5 prosent.

- Engine er noe av det mest spennende jeg har vært borti i denne bransjen, fordi det har et veldig tydelig kreativt fokus. Og godt innhold har alltid vært viktigere enn teknologien. Med vår enkle, men tydelig tilnærming til de digitale mulighetene, så har vi gode forutsetninger til å skape resultater, sier Már Hauksson.

Hauksson har fått rollen som nestsjefen (chief operating officer, red. anm.) i SMFB Engine. Han er tidligere kjent i bransjen for sine erfaringer fra digital markedføring og har holdt foredrag på blant annet Gulltaggen. Nå flytter han til Norge for å bli med på SMFBs satsning. Nordic Emarketing er etablert som markedsføringsselskap i fem land allerede og har rundt 40 ansatte. I SMFB jobber det i dag rundt 35 stykker.

Utfordrer mediebyråene
Dermed kaster SMFB seg inn i et marked som både mediebyråer og PR-byråer har posisjonert seg sterk. Trenden så langt har vært at det er mediebyråene som har levert strategier for digital kommunikasjon og de såkalte «perfomance»-kampanjene. Alle de store mediebyråene som OMD, Mediacom og Aegis Media har lansert selskaper og avdelinger med dette som satsingsområde og det er nok å nevne navn som Resolution, iProspect og Mediacom Performance. Steen legger ikke skjul på at Engine trolig vil utfordre en del av SMFBs samarbeidspartnere.

- Å lage god kommunikasjon er vanskelig øvelse, og vi er fullstendig avhengig av gode venner når vi går i krigen. Med Engine får vi tilgang på enda flere og nye venner, og basert på mottagelsen vi har fått fra Google, Facebook og flere andre digitale virksomheter så har vi åpenbart fått nye muligheter. Vi vil utfordre, men ønsker samtidig å samarbeide tettere, sier byrålederen.

- Men hvilke forutsetninger har SMFB for og lykkes på dette området?

- Jeg er egentlig litt forundret over at ikke andre reklamebyråer har gjort det vi gjør nå med Engine. Fordi det er de som sitter tettest på kommunikasjonsutviklingen og ideene som har de beste forutsetningene til å raskere, enklere og bedre forvalte kommunikasjonen i en dynamisk verden. Men det forutsetter selvsagt at man også har verktøy og innsikt for å kunne unytte de digitale mulighetene, sier Steen.

Kan vokse raskt
SMFB er det reklamebyrået på det norske markedet som de siste fire-fem årene har vært nærmest å utfordre landets suverent beste reklamebyrå, Try/Apt. Men fortsatt er stor forskjell i størrelse på de to. Som Kampanje i går skrev tjener Try/Apt like mye penger som SMFB omsetter for. SMFB har enda ikke lagt frem tall for 2013 men 2012-tallene viste et overskudd i byrået på litt over fem millioner kroner. Omsetningen i selskapet var på 90 millioner kroner og byråinntekten endte på rundt 35 millioner kroner.

- Hva tror du er inntektspotensialet til Engine?

- Det er litt tidlig å si, men jeg tror Engine har forutsetning til å vokse ganske raskt. Men for oss er det viktig å sette kvalitet og effektivitet først, fordi desto høyere verdi vi leverer til kundene desto større blir inntektspotensialet, sier Steen.