Aftenposten Forlag avvikler utgivelsen av Mamma. Årsaken er synkende leser- og opplagstall og stadig tøffere konkurranse fra nettaviser og sosiale medier.

-  Mamma har hatt mange gode år siden etableringen for 10 år siden, men vi ser et tydelig trendskifte der mange av stoffområdene fra Mamma er flyttet over på nettet og i sosiale medier, sier Hilde Rindal, som siden 2007 har vært redaktør i Mamma.

Starter nytt foreldremagasin
Siste utgave av Mamma kommer ut 27. oktober. Planen er å erstatte det med et nytt månedsmagasin rettet mot både mor og far. Det nye magasinet vil vende seg til foreldre som er over småbarnsfasen, men som er opptatt av stoff om familieliv og oppvekstvilkår for barn og unge. Rindal blir redaktør for det nye, planlagte månedsmagasinet.

- Fedrene har kommet enda mer på banen de siste årene med økt fedrekvote og økt deltagelse i barnas liv. Men det som aldri går av moten, er at foreldre og samfunnet som helhet er opptatt av gode oppvekstvilkår for barn og unge. Dette ønsker vi å rendyrke i det nye magasinet, sier hun.

Hardere kamp i markedet
Mamma har konkurrert med markedslederen, Foreldre & Barn og Kamille Mor & Barn, begge eid av Egmont Publishing (tidligere Hjemmet Mortensen). De siste lesertallene, som ble presentert i februar, fortalte at konkurransen i dette nisjemarkedet blir stadig tøffere. Mammas lesertall falt fra 49.000 til 44.000 lesere på ett år, en nedgang på 10 prosent, Foreldre & Barn falt fra 156.000 til 110.000, et fall på 29 prosent og Kamille Mor & Barn fra 28.000 til 26.000, ned sju prosent. Kamille Mor & Barn ble lagt ned tidligere i år.

Aftenposten Forlag kjøpte i 2006 samtlige aksjer i selskapet Småbarnsliv, som utga magasinet Mamma. Selgere var Cappelen Forlag og Stilett.

Les mer: Tanta blir mamma

Aftenposten Forlag vil med lanseringen av nytt foreldremagasin etter nedleggelsen av Mamma fortsatt ha åtte publikasjoner i porteføljen: Aftenposten Innsikt, kulturmagasinet Aftenposten K, Mat fra Norge, Aftenposten Historie, Hyttemagasinet, Bake, ukeavisen Aftenposten Junior og nylanseringen som erstatter Mamma.