2013 ble et svært turbulent år for SBS Radio og Radio Norge. Først i april i fjor fikk ledelsen grønt lys fra eierne i Discovery Communications til å satse videre på driften ved å forplikte seg til å bli med på utbyggingen av DAB-nettet i Norge, og dermed også få konsesjon til å sende på FM-nettet etter utgangen av 2013.

Men Discoverys satsing innebar strenge krav til lønnsomhet i selskapet. Helt siden Radio Norge gikk på luften for første gang 1. januar 2004 under navnet Kanal 24, har den riksdekkende radiokonsesjonen påført sine ulike eiere store tap. SBS Radio måtte derfor gjennomføre store kutt i fjor, og totalt er over 20 faste stillinger barbert bort.

Det har kostet, ifølge SBS Radio-sjef direktør Lasse Kokvik, som tok over driften ved årsskiftet. Resultatet for 2013 viser et underskudd på 31 millioner kroner, som er en forverring på 13 millioner kroner fra 2012.

- I en lengre periode levde selskapet under stor usikkerhet, da det var uavklart om hovedkanalen Radio Norge ville få forlenget konsesjonen. Da det omsider ble avklart at kanalen skulle driftes videre, ble det gjennomført en omfattende og høyst nødvendig restrukturering for å sikre framtidig lønnsom drift. Denne restruktureringen gjorde at 2013 ble et økonomisk tungt år for selskapet. Dette var også våre nye eiere Discovery klar over at kom til å skje, sier Kokvik.

- Ingen konkret tidsfrist
- Hvilken frist har dere fått fra Discovery på å bli lønnsom?

- Jeg opplever Discovery som en aktiv, profesjonell og ansvarlig eier. De forventer lønnsomhet på sikt men har også et langsiktig og offensivt perspektiv. Dette betyr at vi får tid og handlingsrom til å utvikle selskapet videre. Både vi og våre eiere ser spennende muligheter i tiden fremover. Vi har en forpliktelse til å levere vårt beste hver dag, men ingen konkret tidsfrist på lønnsomhet.

- Må dere gjøre flere kutt?

- Det foreligger ingen planer om ytterligere kutt. Vi beveger oss i riktig retning mot positive resultater både hva gjelder lyttertall, salg og derav økonomi.  Det er derav ikke behov for ytterligere kutt nå.

Øker andelene
SBS Radio hadde en driftsinntekt på 163 millioner kroner i 2013, ned 2,5 prosent. Reklameomsetningen falt med 1,7 prosent. Men det er også positive utviklingstrekk i årsregnskapet. Selskapet hadde en kommersiell markedsandel på 33,7 prosent i 2013, opp fra 30,7 i 2012.

- Som en følge av den økte lytteroppslutningen og godt salgsarbeid er vi nå på god vei mot positive resultater. Snuoperasjonen vi startet i 2013 har til nå vist seg å være vellykket. Vi kan tillate oss å puste litt lettet ut. Samtidig er vi klar over at det fortsatt er en skikkelig jobb å gjøre. All honnør går til våre fantastiske ansatte som har holdt ut og stått på under særs usikre og vanskelige tider, sier Kokvik.

Tidligere i år ble det foretatt en kapitalnedsettelse i SBS Radio, der 59,5 av 60 millioner kroner ble overført til aksjeeierne i Discovery Communications. Det er en naturlig konsekvens av at dagens konsesjon ikke setter samme krav til aksjekapital som tidligere, sier Kokvik.

- Tidligere har dette vært bestemt av hensyn til konsesjonskrav og ikke av hensyn til selskapets drift og finansiering. Vi har fortsatt en forsvarlig egenkapital og likviditet og utbetaling blir som du påpeker gjort til aksjeeier.