I en verden hvor sosiale medier står for mye av kommunikasjonen og er sentralt i folks liv, er det avgjørende å ha en strategisk tilnærming for å lykkes på sosiale medier. Vi deler her våre beste tips for å lykkes på Instagram.

 

Bruk Instagram effektivt ved å:

 • Ha en klar strategi for innhold og mål
 • Bruk Instagram Analytics
 • Bruke relevante emneknagger
 • Engasjere med følgere

 

Strategi for innhold og mål

Instagram er en visuell plattform hvor bilder, videoer og farger er avgjørende. Tenk at det skal se pent og ryddig ut. Bruk samme tekst, font, farger, filter og tone of voice i innleggene dine. En tydelig og konsistent merkevareidentitet er essensielt for å skille seg ut i sosiale medier. Å bruke samme farger, stemme og visuelle elementer på tvers av alle plattformer styrker gjenkjennelsen og tilliten til merket ditt. Vær konsekvent over tid for å se resultater.

 

Content is (still) king

Først og fremst må innholdet du lager være relevant. Du må altså  tilpasse innholdet til den aktuelle konteksten. Å forstå den nåværende samtalen på sosiale medier og hvordan merkevaren din kan bidra konstruktivt, er avgjørende for å oppnå engasjement og være relevant for målgruppen. Tenk mer verdi og mindre reklame. Ja, du vil selge, men du må kamuflere eller pakke det inn litt. I tillegg er det viktig å ha en plan for hva du skal publisere og hvor ofte. Om du vil planlegge innhold på forhånd, finnes det mulighet for det i Meta Business Manager, men det trenger ikke være mer komplisert enn å skissere en plan på et A4 ark og henge det et synlig sted. Gjør det som funker best for deg!

 

Å variere innholdet ditt er avgjørende for å holde følgerne engasjerte og interesserte. Å eksperimentere med forskjellige formater som bilder, videoer, infografikk, og til og med live-sendinger kan tilfredsstille ulike preferanser og behov hos målgruppen din. Det er allikevel viktig å holde seg til et tema eller en nisje som du ønsker å bli forbundet med. For eksempel hvis du selger kjøkkenmaskiner, bør du holde deg til det som er relevant å snakke om. Da kan du legge ut en oppskrift på en god matrett eller lage innlegg om vasking av kjøkkenet. Vær kreativ, men hold deg til relevante temaer. 

 

Instagram Analytics

Å kontinuerlig overvåke og analysere ytelsesdata er uunnværlig for å justere og forbedre strategiene dine over tid. Du kan bruke analysetjenestene som du finner gratis i Facebook, Instagram og Google for å se hva som fungerer og hva som bør forbedres. Lag flere varianter av innlegg som som har fungert før. Det er ikke alltid man vet svaret på hvorfor et innlegg har gjort det bra, men det gjelder å prøve seg frem før man finner formelen som fungerer.

 

Relevante emneknagger

Instagram sine emneknagger (#) er en av de mest effektive metodene for å få mer oppmerksomhet og engasjement. Men hvordan fungerer det? Kort sagt er emneknagger en måte å merke og kategorisere innholdet ditt på. Du kan se på det som Instagram sitt svar på SEO da de bidrar til å vise innleggene dine til flere brukere.

 

På Instagram plattformen kan folk søke etter alt mulig. I prinsippet kan du konvertere kunder direkte fra søk ved å ha en god emneknagg- strategi. I tillegg brukes emneknagger som referanse for Instagrams algoritme, slik at den kategoriserer innholdet og foreslår det for brukere den tror vil ha interesse av det. Det er altså både en måte å finne og bli funnet på.

 

Det er vanlig å lure på hvor mange emneknagger som er riktig å bruke. Her anbefaler Instagram selv å bruke 3 til 5, noe som har bidratt til mye debatt da det er mulig å bruke opp til 30. Her er det aller viktigste å bruke de mest relevante emneknaggene. Instagram kategoriserer innhold på utforsk-siden og på Instagram Reels. Det er derfor viktig å inkludere relevante søkeord. Altså må emneknaggene du bruker henge sammen med innlegget ditt. Det er med andre ord ikke lurt å bruke emneknaggen #pizza om du har lagt ut bilde av en burger.

 

Skap engasjement

Å oppmuntre til toveis-kommunikasjon er nøkkelen til å bygge sterke bånd med følgerne dine. Å stille spørsmål, arrangere avstemninger, svare raskt på kommentarer og meldinger, samt oppmuntre til brukergenerert innhold kan skape en mer levende og engasjerende opplevelse. Instagram ønsker at du bruker de funksjonene som finnes der slik at folk holder seg på plattformen. Pass også på å være aktiv på andre sine profiler - her handler det om å gi og ta! 

 

Konkurranser på Instagram

Finnes det en “snarvei” til økt engasjement og flere følgere? Svaret er ja - du kan for eksempel arrangere en konkurranse. Husk at du må forholde deg til konkurransereglene til Forbrukertilsynet slik at den gjennomføres på lovlig vis.

 

Hva er lov?

Be følgerne om å…

 • Følge profilen din
 • Like innlegget
 • Kommentere innlegget

Eksempel: “Følg oss og lik dette innlegget for å delta!”

 

Hva er ikke lov?

Be følgerne om å…

 • Tagge seg selv eller andre
 • Dele innlegget

Eksempel: “Tagg en venn og del for å delta!”

 

Du må også:

 • Ha klare konkurransevilkår (varighet, alder, bosted, om premien skal hentes)
 • Opplyse om når premie skal trekkes
 • Merke at konkurransen er avsluttet
 • Kunngjøring om at “konkurransen ikke er sponset, støttet, administrert eller assosiert med Instagram”.
 • Vite at du har hovedansvaret om du samarbeider med en annen person

 

Om du vil nå ut til et enda bredere publikum, kan du eksperimentere med å legge noen kroner på sponsing av innlegg. Prøv deg fram med 100 kroner av gangen. NB! Verdt å vite om sponsing av innlegg; tekst kan ikke endres verken under eller etter sponsing!

 

Våre 10 beste tips for å lykkes på sosiale medier

 1. Sørg for å ha en fin og oversiktlig profil med riktig navn, kategori, beskrivelse, emneknagger og link.
 2. Ha en klar strategi for innhold og mål
 3. Publisere regelmessig og konsistent
 4. Bruk relevante emneknagger
 5. Engasjere følgere, svar raskt 
 6. Bruk Instagram Analytics
 7. Vær aktiv. Lik bedrifter og folk i din bransje!
 8. Tenk på hvilken tid på døgnet ditt publikum bruker plattformene. Er det før jobb? I lunsjen på jobb eller på kveldstid?
 9. Sjekk personverninnstillingene slik at profilen din er synlig for publikum. 
 10. By på deg selv! Del en kundehistorie, fortell om noe dere fikk til, hvordan det er å jobbe i din bedrift, vis menneskene og tør å være dere selv.

 

Lykke til, og ta gjerne kontakt med oss om du trenger hjelp!