Kveldens siste utmerkelse under årets Gullruten, som fant sted i Grieghallen i Bergen, gikk til den svært erfarne programlederen Solveig Barstad. 57-åringen fikk den gjeve «Hedersprisen» for sin lange innsats og karriere på norske TV-skjermer og da først og fremst for jobben som mangeårig programleder i «TV 2 Hjelper deg».

- Dette var veldig voldsomt faktisk og jeg må innrømme en ting, og det er at jeg har vært nominert flere ganger, men aldri fått prisen. Så det er ekstra stas, sier Barstad.

Det var kulturminister Lubna Jaffery som delte ut prisen og i juryens begrunnelse het det blant annet at kveldens hedersprisvinner «i hele sitt yrkesliv har stått på vanlige forbrukere sin side, undersøkt og opplyst om hvordan norske forbrukere blir lurt, avslørt kritikkverdige forhold og satt på plass leverandører som lover for mye.»

Har ledet programmet i 28 år
Hun ledet programmet i 28 år og satte med det rekord i kanalen. «TV 2 hjelper deg» var lenge det lengstlevende programmet på kanalen.

Selv om TV 2 lever av reklameintekter fra norske selskaper og annonsører, sier Barstad at hun alltid har fått lov til operere fritt. 

- Men det er ikke gitt at en skal få lov til å herje med annonsørene i beste sendtid. Og hvis du spør markedsavdelingen (i TV 2, jour. anm.), så har nok de syntes at det har vært litt krevende, men de har aldri klaget til meg. Og det har vært veldig flott i alle disse årene, at det har vært et veldig tydelig skille mellom markedsavdelingen og det redaksjonelle, sier Barstad til Kampanje. 

Les også: Cammo, Nytt på nytt og Solvang sikret NRK tolv Gullruten-priser

Her kan du se et fersk videointervju med den glade prisvinneren rett etter Gullruten-sendingen. 

Ble tatt av skjermen
I 2022 ble det imidlertid kjent at programmet skulle tas av skjermen og kun fortsette på nett. Barstad er derfor fortsatt kanalens forbrukerekspert selv om innholdet nå lages kun for nett.

- Leit at denne type journalistikk ikke fungere like godt på en TV-kanal lenger?

- TV 2 hjelper deg-journalistikken lever videre hos oss digitalt. Det er ikke et TV-program lenger, men det fortsatt veldig sentralt innhold for TV 2.no. Så den journalistikken lever og kommer til å leve videre, sier programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje etter sending.

Les også:  Slutt for God kveld Norge og TV 2 hjelper deg på TV

Solveig Barstads karriere går langt tilbake i tid. Helt siden 1995 har hun vært tilknyttet TV 2, først som programleder og redaksjonsleder i «God morgen Norge», før hun i 2000 tok over som programleder i «TV 2 hjelper deg» etter Arve Juritzen.

En som slår Barstad er faktisk programtoppen i TV 2, Trygve Rønningen, selv. Han husker godt da forbrukerjournalstikken kom til kanalen..

- Forbrukerjournalistikk startet 7. september i 1992 på TV 2 og har vært viktig for TV 2 i alle disse årene. Forbrukerjournalistikk har stått midt i senter av vårt journalistiske oppdrag i alle år fra første dag, også får Solveig en krone i dag som er så fortjent, sier Rønningen.

- Hun er en av de klokeste vi har i TV 2
Det første innslaget med forbrukerjournalistikk skjedde i ettermiddagsflaten «God ettermiddag, Norge» som ble sendt fra Hotel Norge i Bergen under ledelse av Trygve Rønningen. Noen år senere spant kanalen ut denne delen i et eget program som fikk navnet «TV 2 hjelper deg».

- Jeg føler at jeg var litt med på det i starten, men i kveld er det Solveig som skal skinne, sier Barstad.

- Noen nye planer til Solveig Barstad eller skal hun få lov å surfe inn på denne prisen?

 - Det som er fint med Solveig er at hun er en veldig bra programleder, men så er hun også en ekstremt god bakspiller. Akkurat nå bruker vi henne som en bakspiller og nyter god av henne. Hun er en av de klokeste vi har i TV 2, sier Rønningen.