Agderposten skriver i dag at Hovefestivalen har blitt arrangert for siste gang med nåværende eierskap. Avisen har ikke klart å få tak i aktørene bak festivalen, men ordfører Einar Halvorsen i Arendal bekrefter nedleggelsen overfor Dagbladet:

- Jeg ble informert om dette på mandag og ble oppdatert av ledelsen i festivalen tirsdag. Det er på det rene at eierne ikke har klart å tjene penger på Hove, og selv om festivalen er del av et større konsern ønsker de derfor å avvikle, sier Halvorsen.

Det er britiske Gaiety Holding Ltd. som eier alle aksjene i Hove Republic, og som har arrangert festivalen og hatt rettighetene til den. Ifølge Agderposten fikk Hovefestivalen et underskudd på 3,5 millioner kroner i fjor, og festivalen hadde en negativ egenkapitalen på 5,6 millioner kroner ved inngangen til 2014.

- Har god erfaring med festivaler
Ringnes har vært sponsor av Hovefestivalen siden oppstarten i 2007, gjennom varemerket Pepsi Max. Kommunikasjonssjef Nicolai Brusgaard i Ringnes sier de er fornøyd med samarbeidet de har hatt med festivalen.

- Dette var synd å høre, for vi har hatt et godt samarbeid med Hovefestivalen gjennom mange år. Men sånn er det i denne bransjen, det er hard konkurranse, noen faller fra og andre kommer til, sier Brusgaard til Kampanje.

Han tror ikke Ringnes har noe utestående hos festivalen.

- Ikke meg bekjent. Vi har hatt et ryddig og godt samarbeid med Hove, sier Brusgaard.

Hovefestivalen er ikke den eneste norske festivalen som har blitt nødt til å kaste inn håndkleet de siste årene. Festivalen ble grunnlagt da Quart-festivalen ble lagt ned, og siden har festivaler som Oslo Live, Kollenfest i Holmenkollen i Oslo, Countryfestivalen på Vinstra og Døgnvill-festivalen i Tromsø måttet sette kroken på døra. Også Hovefestivalen gikk konkurs i sitt andre driftsår, i 2008, og ble da kjøpt opp av britiske Festival Republic.

Brusgaard sier at Ringnes ikke lar seg skremme vekk fra festivalmarkedet, selv om festivaler med jevne mellomrom går dukken.

- Vi gjør ikke det. Vi har god erfaring med festivaler, og er en profesjonell aktør som er opptatt av å ha et ryddig og godt forhold mellom oss og festivalen. Det har vi også hatt i forholdet  til Hove, sier Brusgaard.

Ikke skremt: - Vi har god erfaring med festivaler, sier Nicolai Brusgaard i Ringnes, som har vært sponsor for Hovefestivalen siden oppstarten i 2007. Foto: Ringnes

- Søker en mer sentral rolle
Også Dagbladet står oppført på Hoves nettsider som en av festivalens sponsorer, men ifølge salgs- og markedssjef Jacob Svenningsen trakk avisen seg fra samarbeidet i fjor, og var ikke sponsor denne sommeren.

- Vi har vært litt til og fra som sponsor der nede, og i fjor valgte vi å trekke oss ut – rett og slett fordi vi vurderte det dit at ikke fikk noe igjen, sier Svenningsen til Kampanje.

Han sier problemet for dem som sponsor ble at de ikke ble en tydelig nok avsender, og aldri fikk noen sentral rolle under festivalen.

- En sånn type arrangement er ikke så interessant for oss lenger. Festivaler kan definitivt være interessante, men bare hvis vi setter oss selv i en tydelig og sentral rolle. Vi er ikke så interessert i å være en klassisk, betalende sponsor, men må stå i sentrum, sier Svenningsen.

Han trekker frem Oslo-festivalen Norwegian Wood som et eksempel på en festival som Dagbladet har et tydeligere eierskap til.

- Der har vi tre kvelder hvor vi inviterer mediebransjen og andre relasjoner, og det er det som rettferdiggjør vårt sponsorat. Hove foregår midt på sommeren, og blir en ren lesermarkedsaktivitet som det er krevende å få opp trykket på, sier Svenningsen.

Han opplyser at Dagbladet fortsatt er sponsor for Notodden Bluesfestival, men har trukket seg fra Kongsberg Jazzfestival. Fremover vil avisen heller satse på å være sponsor for færre festivaler, og gå tyngre inn i de festivalene de samarbeider med.

- Vi er midt i en prosess som handler om dette, å gå vekk fra klassiske sponsorater til totalkonsepter og i større grad å eie arrangementene. Vi søker en mer sentral rolle, slik at vi også kan få mer business ut av det, sier Svenningsen.

- Avhenger av mål og verdier
Daglig leder i Sponsor- og eventforeningen, Hege Mauroy, mener sponsorer må vurdere om den enkelte festival kan hjelpe dem å nå målene de har satt seg.

- Festivaler er unike produkter, og så lenge en festival imøtekommer et behov i markedet, vil den være liv laga. Sånn sett kan det godt hende at flere festivaler vil forsvinne, men det kan også hende at flere kommer, og erstatter eksisterende festivaler, slik at tilbudet av festivaler tilpasser seg behovet i markedet, sier Mauroy til Kampanje.

- Hva vil du råde en sponsor som spør deg om det er lurt å gå inn i festivalmarkedet til?

- Da ville jeg svart, på lik linje med hva jeg ville sagt til sponsorer som vurderer andre objekt, at det avhenger av hvilke mål og verdier du har, hvor du står og hvor du ønsker å gå, og hvorvidt dette kan være sammenfallende med festival A el B, eller et annet sponsorobjekt. Det dreier seg om å ha en strategi for å realisere de målene man har, sier Mauroy.