Fagutvalget for influencer-markedsføring (FIM) jobber for å redusere kroppspress og utseendemisnøye hos barn og unge voksne. Nå mener FIM at influenceren Katinka Gange bildepost i samarbeid med Tights.no skaper kroppspress. 

- Ved at influenceren poserer med å bruke rumpen til plassering av energidrikken Nocco og at dette er hovedfokuset i bildet, er bildet i klagen er etter vår vurdering egnet til å skape kroppspress. Bildet har et overdrevent fokus på kropp, skriver FIM.

Gange har laget influencermarkedsføring i samarbeid med Tights.no, hvor energidrikken Nocco fremheves. Tights.no selger blant annet energidrikk via sin netthandel. Nocco har imidlertid ikke godkjent instagramposten som ligger til grunn for klagen på forhånd.  I sitt tilsvar skriver Gange følgende: 

- Jeg kan dessverre ikke se noe grunnlag for denne klagen, og skjønner heller ikke hvorfor dere tar den videre, skriver Gange og viser videre til retningslinjene til FIM.

I retningslinjene står det blant annet at «dersom influenceren har 10.000 eller flere følgere mellom 13-18 år, så omfattes han eller hun av retningslinjene. Har man færre enn 10.000 følgere mellom 13-18 år, omfattes man likevel av retningslinjene dersom de utgjør mer enn 20 prosent av alle følgere». 

- Jeg har da to prosent av mine følgere som er 13-18 som vedlagt bildet viser. Dette er 1.338 personer. I tillegg er ikke dette et kosttilskudd som bidrar til noe vektreduksjon eller muskelvekst. Her er deres bilde av hva som er «rett og galt», selv om dette ikke er Instagram sine retningslinjer. Men uansett, så er jeg avbildet nøyaktig som bildet under, med hettegenser
og lang tights, så denne klagen strider jo mot alle deres «retningslinjer», skriver Gange.

- Har mye fokus på bikinbilder og posering
FIM skriver i sin vurdering at bildet er egnet til å skape kroppspress.

- Katinka Gange blogger og legger ut bilder fra sin treningsvirksomhet og fra livet ellers. Profilen har mye fokus på bikinibilder og posering. Slik profilen fremstår er den egnet til å skape kroppspress, fortsetter FIM i sin redegjørelse.

Sekretariatsleder Wenche Jacobsen i FIM oppfordrer både influencer og annonsører til å ta kontakt med utvalget.

- Neste gang syntes jeg de skal spørre på forhånd. FIM tilbyr en forhåndsvurdering av kampanjer. Da kan hun spørre så slipper hun å gå i baret, sier Jacobsen til Kampanje.

FIM mener også det fremstår som markedsføring av energidrikken Nocco, selv om Nocco ikke har forhåndsgodkjent posten.

- Ifølge produsenten av Nocco, har selskapet ikke bidratt til denne konkrete influencer-markedsføringen. FIM er av den oppfatning at denne instagramposten klart fremstår som markedsføring av Nocco uansett manglende forhåndsaksept fra Noccos side, skriver FIM.