Fredag klokken 12.30 startet pressekonferansen hvor statsminister Erna Solberg fikk æren av å meddele at Norge gjenåpner lørdag klokken 16.00.

Noen av tiltakene som fjernes er inngangsbegrensninger og énmeters-regelen som vi har måttet leve med siden mars i fjor.

Les mer: Nå blir det lov med fulle tribuner og fulle konsertsaler

En som er mer enn glad for det er Jan Fredrik Karlsen som er kreativ leder i eventbyrået All-In.

- Akkurat nå er det en enorm lettelse. Det har vel gått 561 dager siden vi ble rammet av det her og vi var en av de bransjene som ble hardest rammet. Nå er det en enorm gledesfølelse av å gå tilbake til det som er vår vanlige arbeidshverdag, sier Karlsen.

- Det blir helt fantastisk
Eventbransjen har som Karlsen sier blitt hardt rammet gjennom pandemien. Begrensninger på antall i publikum, tilpasning av digitale løsninger og andre koronatiltak på arrangementer er noe bransjen har måtte arbeide med det siste halvannet året.

- Hvordan blir det å gå tilbake til det som for dere er en normal arbeidshverdag?

- Det blir helt fantastisk. Det er et publikum der ute også som bare yrer etter å oppleve kultur, arrangementer, dra på fotballkamper og pub. Det blir helt fantastisk, sier Karlsen.

- Dette har jo vært en tålmodighetsprøve som vi aldri har blitt utsatt for tidligere. Det tror jeg alle kjenner på i større eller mindre grad. Og vi har jo på en måte fått et arbeidsforbud i forhold til normalen. Nå er det en enorm lettelse. Det blir en euforisk følelse å gå tilbake på jobb på ordentlig vis, fortsetter Karlsen.

Gyro klare for Munch-åpning
Også i eventbyrået Gyro er det god stemning, forteller daglig leder Trine Richardsen, som understreker at gjenåpningen ikke skjer «et sekund for tidlig».

- Vi hadde vært dypt sjokkert hvis ikke dette kom nå, legger hun til.

- Kommer markedet til å være der når begrensingene oppheves?

 - Ja, jeg tror markedet kommer til å åpne seg veldig fort for eventbransjen, men det er ikke sånn at vi åpner slusene og så er det full fart i den gamle virksomheten. Det tar tid, fordi det tar tid å planlegge et event. Når det er sagt, så tror jeg mange virksomheter har lyst til å gjøre ting, og så er det spennende å se hvilke av de digitale formatene som består. Jeg tror mange av dem vil overleve gjenåpningen.

Et av de første store arrangementene Gyro skal være med å arrangere i høst, er åpningen av det nye Munchmuseet i Bjørvika.

- Det er et arrangement vi har vært helt avhengig av åpning for å gjennomføre med plan A. Vi har hele tiden hatt en backup-løsning, men nå vet vi at vi kan gjøre plan A. Det er vi veldig glade for. Det blir en folkefest i Bjørvika. Ambisjone til Munchmuseet er at det blir en gave til Oslos befolkning.

Har tro på at folk følger rådene
Espen Nakstad,
assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, har tidligere sagt at pandemien ikke er over, tross gjenåpning. Karlsen ser imidlertid ikke noen bekymringer nå, og tror nordmenn har innarbeidet en ryggmarksrefleks i å begrense smitte.

- Vi har fokus på de positive tingene. Vi er et tillitsfullt og tillitsbasert samfunn. Og når de som sitter med makten sier at det er greit å gjenåpne så stoler vi på det. Dessuten så gjelder fortsatt generelle råd om hygiene, holde seg hjemme når man er syk også videre. Det er innarbeidet hos de fleste og det ligger i ryggmarken å være bevisst på de rådene som ligger der, sier Karlsen.

- Det er en enorm spenning å skulle lage arrangementer uten meteren. Det er en spenning, siden det er så lenge siden sist. Om man ikke har glemt det, så er følelsen veldig fjern, fortsetter han.

- Har dere noen store arrangementer på gang dere nå da?

- Vi skal ha et arrangement på mandag med 300 gjester. Så skal vi gjøre en stor 100-årsmarkering for Norges Varemesse i november og så blir det juleturné med Kurt Nilsen i november og desember, sier Karlsen, som nå gleder seg til å gå tilbake på jobb.