I morges skrev Kampanje om skatteligningen til toppsjefene i de største mediekonsernene og mediehusene. Kampanjes Topp 20-liste inneholder kun menn, hvilket gjenspeiler den massive mannsdominansen på toppledernivå i mediebransjen. Også reklame, PR- og mediebyråene blir i stor grad styrt og ledet av menn og de er nærmest eneveldige på listene over de best betalte.

Flere reagerer på at det stort sett er bare menn å finne blant dem som lønnes best i medie- og kommunikasjonsbransjen.

Én av dem er TV 2-reporter Elin Sørsdahl, som på Twitter kommenterer Kampanjes artikkel slik:

- Det er veldig moderne å være feminist om dagen og det er moderne å være anti-Trump. Det er mye lettere å synse om en presidentkandidat i USA enn våre egne medietopper, men er du feminist, så er du feminist, forteller TV 2-veteran Elin Sørsdahl om årsaken til at hun kommenterte Kampanjes artikkel om lønnstoppen i mediebransjen.

Les også: Kvernstrøm slår alle mediesjefene på inntektstoppen

- Menn velger menn
TV 2-reporteren mener det er viktig å diskutere at et overveldende flertall av lederposisjonene i bransjen er besatt av menn – og at menn tjener aller mest.

- Det er en stor kjønnsubalanse på toppledernivå i norske mediebedrifter. Kampanjes liste omfatter også noen ledere i distributørselskapene, men det er ikke til å komme bort fra at sjefene i de største innholdsproduserende medieselskapene er menn og at menn tjener best i bransjen, sier Sørsdahl til Kampanje.

- Hvorfor er det slik?

- Svaret er nok sammensatt, som det alltid er når man får spørsmål om hvorfor det er så få kvinner på toppen i næringslivet. Dette gjelder næringslivet generelt sett, ikke bare mediebransjen. Det er ofte to forklaringer, den ene er at menn velger menn og den andre er at kvinner velger annerledes enn menn opp gjennom årene, sier hun.

- Håper den neste TV 2-sjefen blir kvinne
- Hva skal man gjøre for å endre det?

- For det første må man gjøre noen dristige valg og tørre å velge noen ubeskrevne blad når man ansetter ledere. Og så må kvinner lene seg framover, ta utfordringer og skjønne at det har en pris å nå helt til topps.

- Står det en hærskare av dyktige, kvinnelige mellomledere bak alle de mannlige toppsjefene?

- Det tror jeg absolutt. Deres tid vil selvfølgelig komme, men ting tar tid. Hvis man virkelig vil ha flere kvinner på toppen, må man velge det, sier TV 2-reporteren.

- TV 2 har aldri hatt en kvinnelig toppsjef…

- Nei, vi har ikke hatt det så langt. Nå har vi ikke hatt så mange sjefer siden starten i 1992, men vi kan vel kanskje håpe at den neste blir en kvinne. Det blir det sikkert lenge til, for Olav Sandnes gjør en utmerket jobb. Men det må sies at vi nettopp har fått en kvinnelig nyhetsredaktør, Karianne Solbrække. Det synes jeg er hyggelig.

- Er skeptiske til konsulenthverdagen
På Kampanjes topp 20-liste over de best betalte i reklamebransjen, er det to kvinner: McCann-sjef Linda Norheim på 16. plass og Pol-partner Janne Brenda Lysø på 17. plass.  Blant de 20 best betalte toppene på Kampanjes liste for PR-bransjen, er det kun én kvinne, Kari Holm Hejna. Hun er partner og seniorrådgiver i PR-byrået First House. Hejna blir langt fra overrasket når hun ser skattelister med nesten bare menn.

- Nei, overrasket blir jeg ikke, men jeg synes jo det er synd.  Det er mange flinke kvinnelige kommunikatører som helt sikkert ville gjort det bra i konsulentbransjen, men jeg har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor de ikke er der. Det kan jo ha noe med lysten til å jobbe i en kommersiell virksomhet. Jeg har møtt mange flinke – både kvinner og menn – som er skeptiske til konsulenthverdagen med salgskrav og måling av fakturerbar innsats. sier Hejna til Kampanje.

Les også: Her står PR-bransjens best betalte rådgiver

Les også: Kjetil Try tilbake på reklametoppen

- Hvorfor er det sånn tror du?

- Topplønningene som Kampanje refererer til speiler jo i stor grad konsulentenes erfaring og kompetanseprofil. Det er ikke så mange kvinner med en typisk seniorprofil i denne bransjen. Det blir vi minnet om når vi skal rekruttere erfarne profiler. Men byråene må ta sin del av ansvaret og First House har en ambisjon om å bidra. I 2016 har vi tatt opp tre nye kvinnelige partnere, og vi er stadig på utkikk etter enda flere kvinnelige kollegaer,  sier Kari Holm Hejna.

- Mange dyktige kvinner
Kampanje har også fått reaksjoner fra kvinnelige lesere som jobber i mediebransjen. Én av dem er Victoria Hollup.

- Jeg mener det er problematisk at vi i 2016 ikke finner en eneste kvinne på Topp 20-listen over mediesjefer med høyest inntekt i Norge. Vi har utrolig mange dyktige kvinner med lang erfaring, men likevel får de tydeligvis ikke toppjobbene eller lønn som matcher mannlige kolleger. Mediene har et sosialt ansvar og burde derfor ha en sunn holdning når det gjelder likestilling, sier Hollup, som understreker at hun uttaler seg som privatperson, ikke på vegne av bedriften hun jobber i.

I dag har også medietoppenes inntekter blitt kommentert av han som leder arbeidet med å utforme fremtidens ordninger for statlig mediestøtte, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Han skriver syrlig på Twitter: