Etter 20 år med «Først og sist» og «Skavlan», går Fredrik Skavlan (51) og NRK hvert til sitt. Allerede fra høsten av er det TV 2 som skal sende talkshowet, både på lineær-tv og på TV 2 Sumo.

Bak talkshowet står produksjonsselskapet Monkberry, som er eid av storaksjonær Fredrik Skavlan (75 %), daglig leder Marianne Torp Kierulf (15 %) og Leif Åge Reme (10 %). 

Peter Wallace i NRK fortalte tidligere i dag at NRK var villige til å utvide både antall programmer og betale mer enn for forrige sesong, men mener spranget opp til TV 2s bud  ble for stort. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var også tindrende klar overfor Kampanje:

- Vi var ikke i nærheten av å matche TV 2, sier Eriksen.

Les også: Eriksen om Skavlan-tapet: - Var ikke i nærheten av å matche TV 2

Les også: Fredrik Skavlan ble for dyr for NRK - går til rivalen TV 2

- Kommenterer ikke avtalen
Etter det Kampanje erfarer, var det over 20 millioner kroner som skilte budene fra NRK og TV 2. Det ønsker ikke Monkberry-sjef Marianne Torp Kierulf å kommentere.

Produksjonsselskapet omsatte for 24,6 millioner kroner i 2016 og satt igjen med et overskudd før skatt på 656.000. Året før var driftsinntektene på drøye 25 millioner kroner og overskuddet endte på 1,9 millioner. Når Kampanje spør om NRKs kostnad for å kunne sende Skavlan har vært på rundt 25 millioner kroner årlig de siste årene, så svarer hun slik.

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i NRK- og SVT-avtalen. 

Til VG sier programleder Fredrik Skavlan at TV 2 betaler mer for «Skavlan», ikke mer for ham.

- Det blir litt for enkelt å si at jeg gikk for pengene. For det er ikke sant. Vår viktigste motivasjon er å satse digitalt. Jeg tror trygt vi kan slå fast at lineær-TV er over toppen, og vi i «Skavlan»-redaksjonen vi gjerne ha jobb om fem år, også, sier programleder Fredrik Skavlan til VG.

- Digitalsatsing viktigst
Kierulf i Monkberry forteller til Kampanje at Fredrik Skavlan og selskapet har  vektlagt satsing på strømming, ikke penger, i forhandlingene.

- Den digitale satsingen har vært det viktigste temaet i denne forhandlingen for Fredrik og Monkberry. TV 2s satsing på Sumo vil gi oss nye muligheter i strømme-universet som flere og flere seere blir en del av, sier hun.

Monkberry-sjefen røper også at de ønsker å lage flere sendinger utenfor Skandinavia, hvilket driver prisen oppover.

- Vi har hatt et ønske om kunne finansiere flere innspillinger utenfor Skandinavia. Da forholder vi oss til en annen kostnadsramme enn det vi gjør når vi spiller inn i Oslo og Stockholm. TV 2s tilbud svarer på begge ønskene, sier Marianne Torp Kierulf til Kampanje.

- Mener dere NRKs satsing på strømming var for lite ambisiøs?

- TV 2 er i ferd med å gjøre et skikkelig løft på Sumo. Det synes vi det er spennende å være en del av og det passer med våre journalistiske ambisjoner. Vi kommer til å tilby litt ulike varianter av intervjuene på TV 2 lineært og i Sumo. Her har TV 2 møtt oss på våre ønsker om å kunne tilby lengre og mer dyptpløyende intervjuer enn det seerne får i lineær-programmet.

TV 2: - Ikke i det øverste sjiktet
Heller ikke kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 vil kommentere Kampanjes opplysninger.

- Jeg vet ikke hva NRK har vært villig til å betale, men det vi betaler for dette er ikke i det øverste sjiktet av programinvesteringer i kommersiell tv, sier Rønningen til Kampanje.

- Kan vi anslå at dere betaler 40 til 50 millioner kroner i året for Skavlan?

- Vi kommenterer ikke tall.

- Vil du, uten å kommentere anslaget, si at dere gjør en betydelig investering?

- Et tv-program koster, og særlig når du skal lage tv i New York og London, men jeg opplever ikke at vi har overkjøpt. Vi har sett en plan som handler om å investere i tv-programmet og skape mer digitalt innhold. Vi putter ikke penger i Skavlans lommer, sier Rønningen.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener planene om få Skavlan over på TV 2 har vært topphemmelige og kun et fåtall i ledelsen har vært informert om planene og forhandlingene.

Mediebyråtopp tviler på Skavlan-strømming
Medieforhandler Jarle Thalberg i mediebyrågruppen Group M er skeptisk til Skavlan-suksess på TV 2 Sumo.

- Hovedeffekten vil komme på hovedkanalen, og jeg tror at selv med den store Sumo-satsingen vil den lineære sendingen være viktigst for programmet. Noen voldsomme seertall på Sumo ville jeg ikke ha forventet, sier han.

Les mer: Mediebyråtopp er skeptisk til Skavlan-suksess på TV 2 Sumo

Dette er en diskusjon Trygve Rønningen i TV 2 mener det er altfor tidlig å ta.

- Nå har vi ikke sagt så mye om hvordan dette skal fungere på Sumo, så jeg tror Jarle og alle andre får vente og se hvordan vi spiller ut dette. Vi har store ambisjoner om å lage et nytt Skavlan-univers som ikke er vist frem ennå, sier han.

- NRK har hatt 35.000 seere på Skavlan på nett, det er ikke dette tallet som har fått dere til å tenne?

- Nei, og dette tallet er jo for «Skavlan»-programmet. Vi har tenkt til å gjøre mer enn det. Det sier seg selv at man satser ikke på strømme-tv dersom man bare sender reprise av et tv-program.

- Er det snakk om eksklusivt innhold?

- Vi kommer tilbake til hva det er på et senere tidspunkt.

- Samtidig vet vi jo at av et snitt på 700.000 seere, er 500.000 over 50 år. Hvordan skal dere få flere unge seere til å interessere seg for hva Skavlan finner på?

- Det er flere svar på det, men veldig ofte er det gjestene som avgjør hvilken seerprofil man får. Nettopp fordi de yngre forlater lineær-tv-plattformen, må man finne nye måter å fortelle historiene på. Det skal Fredrik hjelpe til med, i tillegg til alt det andre vi gjør på Sumo. Miksen på Sumo skal være svaret på lineær-tv-fallet.

Sitter på danske rettigheter
TV 2 har også sikret seg de danske rettighetene til «Skavlan».

- Vi har rettighet til å utvikle og selge programmet til Danmark, sier Rønningen.

- Hvorfor har det vært viktig?

- Fredrik jobber alltid med å finne nye måter å gjøre programmet bedre på, og én av de tingene er å gjøre det enda bedre i Skandinavia. Derfor har dette vært et element i forhandlingene.

- Vil dere være med å bestemme gjester?

- Vi er veldig opptatt av å være redaktører, også når det gjelder «Skavlan», men det Fredrik Skavlan har vært unik på i så mange år er å overraske oss og sette sammen gjester i et fullverdig talkshow. Han skal fortsatt få frie tøyler. Det er han bedre på enn meg.

TV 2s sportsanker Fin Gnatt har tatt til orde for at kanalbyttet bør bety færre svenske gjester, men det kan ikke kanaldirektøren love.

- Det har jeg ingen formening om. Det jeg er opptatt av er at han lager et fantastisk godt talkshow i TV 2 og utvikler universet på Sumo, sier Rønningen.

Les også: Lindmo overtar etter Skavlan: - Har aldri vurdert å gå til TV 2